Omega B X25XE - komputer pokładowy - spalanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
mam instalcję II gen., wtryski odcięte są na zasilaniu. Autko działa ok z małym wyjątkiem a właściwie dwoma jeden opisałem w innym wątku (jak zmienić próg obrotów zmiany PB -> LPG, LOVATO??) a drugi to czasami z bliżej nie określonych powodów po przełączeniu na LPG komputer pokładowy podaj mi spalanie chwilowe 80L/h lub 39,8L/100km (na PB jest ok).
Czego to jest wina?? Czy brakuje mi czegoś w instalacji, a może coś się zacina raz działa a raz nie?? Nie wydaje mi się aby to było normalne - a tak powiedzieli mi gaziarze.

Pozdrawiam Piotrek

Blad wzkazan komputera jest spowodowany roznica w podawaniu obu paliw.Komp bierze informacje o podawanej benzynie i dla prawidlowych wzkazan powinno sie zrobic kalibracje komputera na gazie.Jezeli mieszanka gazowa bedzie zbyt uboga niz powinna byc przy zasilaniu benzyna to komputerek bedzie podawal troche kosmiczne wartosci.

Komputer od instalacji sam sobie dobrał ilość kroków więc nie jest to uboga mieszanka. Dziwne jest to że raz się to dzieje a raz nie i nie wiem z czym ma to związek.

Jak pojawi się ten błąd (tzn wskazanie komp. pokładowego 80L/h) to czasami potrafi wyłączyć się TC tzn najpierw zadziała (np na piasku) na chwilkę a potem się wyłącza i świeci się kontrolka (na PB nie dzieje się to) do czasu ponownego uruchomienia silnika.

POMOCY, PROSZĘ, POMOCY!!!

Teraz jeszcze jakoś będzie ale w zimę raz zadziała raz nie - to będzie koszmar (już jest )

Jeżeli jeździsz na gazie to nie ma znaczenia czy TC masz właczone czy nie. Działa TYLKO na benzynce