Sprzegło

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kolejny nurtujący mnie problem to sprzęgło...wydaje mi się że nieco za głośno hałasuje...dzieje się tak po rozgrzaniu silnika(ja trzymam wciśnięte sprzęgło to jest OK) Czasem także szarpie przy ruszaniu np. ze świateł...
Czy to mozliwe żeby po ok 73 tkm łożysko oporowe było do wymiany? mechanik sugerował mi że powinno wytrzymać dłużej...

Mozliwe - moglo miec ukryta wade i szybciej ulec zuzyciu.

U mnie lozysko oporowe zaczelo byc slychac tydzien po wymianie , takze wszystko jest mozliwe.

Bardzo możliwe, że jest to łożysko oporowe. Mi od dłuższego czasu już świszcze.

Mi tak samo lozysko oporowe. Przy jego wymianie wymienilem wszystko to bylo mozliwe. I teraz cichutko chodzi

73 kkm to b. długo
Mi po wymianie (komplet Valeo) zaczęło szumieć po 2 kkm curwa..
Teraz mam wsadzone śjakieś używane i jest gittarra

Wymieniłem na nowe z Kożuchowa przy okazji zmiany łapy sprzęgła - od razu zaczęło piszczeć Po prostu bez komentarza - jedyna pociecha to że jest cichsze niż poprzednie.

Witam Panowie.
Tak, nadeszła wiekopomna chwila rozgrzebania sprzęgła. Na ciepłym silniku przy włączaniu sprzęgła szarpie jak cholera. Przeczytałem juz wszytsko chyba na ten temat i stawiam na łożysko w kole zamachowym ewentualnie wałek sprzęgłowy tudzież wyszczerbiony docisk w miejscu współpracy z łożyskiem wyciskowym. Zabieram się za to ze szwagrem w przyszłym tygodniu i jeśli chodzi o łożyska, uszczelniacze to są one jeszcze w przystępnych cenach, ale nie tyczy się to tarczy i docisku. Więc znalazłem te dwie rzeczy na Allegro null>>docisk+tarcza<< i chcę się Was zapytać czy faktycznie stan tych rzeczy jest idealny Do zlotu 14 dni, czas nagli a nie chcę zostac ze zdjętą skrzynią w domu
Dzięki za wszelkie sugestie
pzdr

ja za tarczę + dociski i robociznę dałem w sumie 140 zł.
Ja na Twoim miejscu poszukałbym czegoś na szrocie. Jakoś nie lubię na allegro zakupów robić - szczególnie jak kupuję coś co NALEŻY DOKŁDNIE OBEJRZEĆ przed zakupem.

no własnie szukałem juz na szrotach....i genialni chłopcy złomowcy zaśpiewali mi od 100 do 150 zeta za tarcze + docisk i oczywiście "musisz sobie pan tego poszukać i wymontować"...ręce poprostu opadaja...beznadziejne szroty mam w okolicy

kup nowe, lepiej na tym wyjdziesz, może drożej ale warto

Cytat:
2004-07-29 09:55:09, MacioBA pisze:
no własnie szukałem juz na szrotach....(...) ręce poprostu opadaja...beznadziejne szroty mam w okolicy

A mnie czeka wymiana nagrzewnicy 280 w sklepie mi zaśpiewali za samą nagrzewnicę ;(. Zobaczymy ile szrotówek autozłomowiaczek mi zaśpiewa .

Chrisu, jeśli masz nagrzewnice starego typu ( z zaworkiem ) to takie są ceny, niestety

Witam!

Mam pytanko - jakiej firmy polecacie sprzęgło do Poldzia? Będe zmieniał wszystko, czyli w grę wchodzi komplecik -> tarcza, docisk i łożysko op.

Dzisiaj pytałem na Jagiellońskiej w tym kontenerku - 200zł za komplet - fabryczny. Warto to brać? Ostatnio przejechałem się jak cholera na Valeo z InterCarsu - nie zamierzam kolejny raz wpakować się na minę.

Ps. Tak w ogóle to będą niezłe jaja, bo zamierzam to zrobić sam z kumplem. Ci co znają moje umiejętności wiedzą o co chodzi - 2 tygodnie roboty jak nic murowane

Kup fabryczny najlepiej, tylko zadzwoń najpierw do Lempolu - może jeszcze mają fabryczne w niższej cenie? W moim Kombiaku fabryczny docisk wytrzymał jakieś 60 000km u mnie - potem sprzedałem auto.

Cytat:
2004-07-29 09:58:29, Chrisu pisze:
A mnie czeka wymiana nagrzewnicy 280 w sklepie mi zaśpiewali za samą nagrzewnicę ;(. Zobaczymy ile szrotówek autozłomowiaczek mi zaśpiewa .

Jeżeli masz dobrze grzejącą nagrzewnicę, która cieknie to spróbuj oddać do zalutowania - to kosztuje duuużo taniej. (Patrzyłem na datę - to info dla ewentualnych innych zainteresowanych.)

Dolacze sie do tematu .

Jakiej firmy sprzeglo polecacie (komplet tarcza+docisk), ile kosztuje (komplet razem z lozyskiem) i gdzie mozna kupic to w miare tanio w Warszawie.

A co za różnica czy weźmiesz valeo czy licencyjny Kożuchów .
Zadzwoń do Zemotu i zapytaj bo mają w miarę niskie ceny.

różnica jest taka, że Valeo można trafić na "świetną" podróbkę - u mnie wytrzymała 1000km, u Daniela 2000km....

Podepnę się pod temat.
1.Czy ktoś wie jak odpowietrzyć sprzęgło hydrauliczne?
2. czy taki objaw że sprzęgło wpadło do podłogi jeden raz a teraz dzaiał normalnie tylko łapie jakos tak nizej to oznacza że sie coś zapowietrzyło?
3. Czy można jeszcze dokupić pompę i resztę gratów do tego typu sprzęgłą?