| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Waciu Opel Astra II 2,0 DI Rybnik | 2004-07-01 16:16:38 Witam.
Posiadam instalacje gazowa trzeciej generacji od dwoch lat w hyundai'u accencie. Po trzech miesiacach uzytkowania zaobserwowalem nastepujace (bardzo denerwujace) problemy. 1. Auto na cieplym silniku czasami (nie zawsze) i nie ma na to reguly wchodzi na wysokie obroty tzn ok 2000tys/min. Moge wtedy jechac na gazie ale nie ma wogole hamowania silnikiem i wyje po prostu. Po przelaczeniu na benzyne auto gasnie 2. Gdy auto juz "wyje" po zgaszeniu nie da sie odpalic Bylem na komputerze w gazowni i wszytko jest ok. Ostatnio pojechalem do serwisu hyundaia i podpieli mi go pod komputer, wykasowali bledy i sie troche poprawilo, ale mily pan powiedzial, ze zaniedlugo problem wroci bo sonda lambda jest juz na wykonczeniu. No to ja uradowany, ze wymienie ta zepsuta sonde i bedzie git. Ale wczoraj bylem u mojego mechanika i mowie mu o tym calym serwisie i o tym co sie dzieje z moim autem. Wzial jakis tester do sondy lambda i po sprawdzeniu stwierdzil ze jak chce sobie wymienic sonde to moja sprawa ale on twierzi ze sonda jest dobra Prosze o pomoc dobrych ludzi. |
jankowalski1 Poznań | 2004-07-02 09:10:47 Niech mechanik sprawdzi silnik krokowy od wolnych obrotów. |
Waciu Opel Astra II 2,0 DI Rybnik | 2004-07-02 11:48:04 Tez mechanicy tak weszyli, ze to silnik krokowy ale po sprawdzeniu okazalo sie, ze jest sprawny.
Wiec dalej jestem w kropce.......... |
Waciu Opel Astra II 2,0 DI Rybnik | 2004-07-03 01:08:49 Odpowiem Ci tak, bo pewnie i masz racje.
Rok temu jechalem w wakacje do chorwacji i normalna sprawa jest, ze w austrii gaz sie skonczyl. Reszte czyli kolo 600km przejechalem na samej benzynie i ogolnie problem zniknal (moze cos bylo ale nawet nie pamietam Mam jeszcze pytanie, moze glupie, bo nie jestem zadnym ekspertem samochodowym, co to jest ECU?? No i co moglbym poczac w takiej sytuacji?? Da sie to jakos naprawic?? |
thaniel LPG User Fiat Siena/Opel Astra Warszawa - Natolin | 2004-07-03 15:51:32 ECU - Electronic Control Unit
czyli komputer ktory steruje praca wtryskow i nie tylko pozdr |