MotoNews.pl

Oszczedzacz paliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. poszukuje oszczedzacza paliwa dp poloneza (urzadzenie które odcina dopływ paliwa podczas hamowania silnikiem.. Ostatnio widziałem cos takiego na allegro ale sie spozniłem z licytacja..

Cytat:
2005-05-10 11:56:40, berek33 pisze:
Witam. poszukuje oszczedzacza paliwa dp poloneza (urzadzenie które odcina dopływ paliwa podczas hamowania silnikiem.. Ostatnio widziałem cos takiego na allegro ale sie spozniłem z licytacja..

A od czego jest ZHS ? Wystarczy tylko dobrze podregulować a nie wydawać kasę na bajery

[ wiadomość edytowana przez: Hubiszon dnia 2005-05-10 12:14:04 ]

Cytat:
2005-05-10 12:11:01, Hubiszon pisze:
A od czego jest ZHS ? Wystarczy tylko dobrze podregulować a nie wydawać kasę na bajery [ wiadomość edytowana przez: Hubiszon dnia 2005-05-10 12:14:04 ]

Hubi to jeszcze wyjasnij niedoinformowanym co to znaczy ZHS

Zawor Hamowania Silnikiem. Dziala z tego co pamietam podcisnieniowo, jak puscisz pedal gazu podczas jazdy to blokuje doplyw paliwa i podaje dopiero jak zbliza sie do wolnych obrotow. Jest w gaznikach polonezowskich.

Zorganizowane Holowanie Samochodu

Zastosowanie tego bajeru ma sens w starych silnikach w dużym FIATcie bez zaworu ZHS.

ja mam poloneza gle z 1994r.. mam ten zawór? jak tak to w którym miejscu sie znajduje w gazniku i czy potrzebuje jakiegos analizatora do regulacji , czy sam moge sobie to wyregulowac?

O ile wiem silniki FSO od ok. 1986 r. maja owy zawor - dotyczy to gaznikow typu 34 S2. Starsze DCMP nie maja.

A moze Kolega pytal o oszczedzacz typu OLSON montowany w modelach Polonez LE i 125p ME do roku 1986?

Pozdrawiam
Adamus

Cytat:
2005-05-10 12:59:17, Hubiszon pisze:
Zorganizowane Holowanie Samochodu

Zlot Historycznych Samochodów

Hmm, nie wie czy olson.. Widziałem go tylko na Allegro.. jest to taka skrzynka z wystającym czyms i to cós sie wkreca w gaznik w miejsce czegos do regulacji wolnych obrotów....chyba

Cytat:
2005-05-10 14:48:59, berek33 pisze:
Hmm, nie wie czy olson.. Widziałem go tylko na Allegro.. jest to taka skrzynka z wystającym czyms i to cós sie wkreca w gaznik w miejsce czegos do regulacji wolnych obrotów....chyba

widziałem to, z tej skrzynki wystawał elektromagnes który standardowo jest mocowany w gaźnikach, który ma za zadanie odcinac dopływ paliwa do gaźnika kiedy wyjmiesz kluczyk ze stacyjki (nie wiem czy to działa poprawnie w kazdym aucie, bo jak nie podłączyłem kiedyś kabelka to tez chyba jezdził, nie wiem nie pamietam), w kazdym razie takie ma to zadanie.
I kiedyś spece wymyslili aby zastosowac to do samochodów podczas jazdy aby podczas hamowania silnikiem to ustrojstwo odcinało dopływ paliwa, przypominam ze ZHS jak i ten bajerek nie działa na Gazie płynnym, bo to juz inna bajka.

Jak regulować ZHS? Jeżeli przy hamowaniu silnikiem nie słychać strzałów w rurze, to nie mamy się o co martwić.

Cytat:
widziałem to, z tej skrzynki wystawał elektromagnes który standardowo jest mocowany w gaźnikach, który ma za zadanie odcinac dopływ paliwa do gaźnika kiedy wyjmiesz kluczyk ze stacyjki (nie wiem czy to działa poprawnie w kazdym aucie, bo jak nie podłączyłem kiedyś kabelka to tez chyba jezdził, nie wiem nie pamietam), w kazdym razie takie ma to zadanie.
I kiedyś spece wymyslili aby zastosowac to do samochodów podczas jazdy aby podczas hamowania silnikiem to ustrojstwo odcinało dopływ paliwa, przypominam ze ZHS jak i ten bajerek nie działa na Gazie płynnym, bo to juz inna bajka.

No wyglada to mniej wiecej własnie tak.. a moj poldexon jak narazie nie został skaleczony przez LPG wiec ten ZHS jest dla mnie ważny..