MotoNews.pl

Dance macabre!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Wymieniłem drazek srodkowy (bo był trafiony)reszta końcówek jest ok.I co ciekawe nie da sie jeździć więcej niż 50km/h.Omesia rzuca sie po całej drodze wystarczy mała nierówność.Na dodatek gdzieś zaczeło wydobywac sie jakieś metaliczne brzmienie.

Ludzie !! Gdzie i czego szukac by znowu zacząc normalnie jeździć.
Ręce mi opadaja..

Bast
pozdr

ustawiles geometrie ???po wymianie tego drazka ??

Geometria na 100%

Czarny .

Poskutkowało...Jakby ręką odjął.DZIĘKI.

Pozdr
Bast

Jak sie przekonalemto geometrie trza kontrolowac,przy byle gownie zwiazanym z ukladem kierowniczym,i sie dowiedzialem jaki wplyw na geometrie maja niewlasciwie dopasowane alufelgi.
Poklon za pomoc do Piotra.Pozdrawiam,trza by sie napic jakiegos dobrego piwka.hihi

Na dobre prowadzenie się Omesi częstym lekarstwem jest wymiana tulei na wahaczach. Po takim zabiegu jeździ jak po szynach i ma głęboko w poważaniu koleiny.

Jaki wpływ na geometrie mają źle dopasowane fele?

i co to znaczy "źle dopasowane"?

Cytat:
i co to znaczy "źle dopasowane"?

Np. założone cztero-otworowe 4x 100

Np. odsadzenie i szerokość niedopasowane do danego modelu(nie mówiąc już o rozstawie śrub ).
Coś na temat felg było gdzieś na forum.

Cytat:
Np. odsadzenie i szerokość niedopasowane do danego modelu(nie mówiąc już o rozstawie śrub ).

Wszystko o czym piszesz u mnie odbiega od serii, a mimo to tne w lukach jak chce, hamuje zajebiscie, jazda na wprost wzorowo...

ps, a rozstaw srub tez mam inny - 114,5 mm i jezdzi

Dokladnie chodzilo mnie,jeszcze pol roku temu o obcy parametr ET.
Czyli prostym jezykiem mowiac,jak gleboko felga wejdzie po zalozeniu.Im mniejsze ET,tym bardziej wystaje po za auto,im wieksze to wchodzi w srodek,zwezajac szerokosc rozstawu kol.
Opel ma w standarcie okolo 30 lub 33 Et.(3mm roznicy) Ja raz zalozylem fele 16 cali ET49.No na oko to sie cofnely gdzies o 16mm.Ale co tam,tylko ze na pierwszym ostrym luku to malo nie znalazlem sie w rowie,auto o wiele bardziej szersze od rozstawu kol,to nic dobrego,inna geometria,wszystko inaczej pracuje,sie zuzywa.Nauczka na cale zycie.
Propo nauczek nie wyprzedza sie innego auta z predkoscia 70km/h na przejsciu dla pieszych na pustej 2 pasmowce,(po srodku pusego pola) Bo to bardziej boli niz zle fele, 15 punktow.