Mam wreszcie Coupe I

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
no to sie chwale
dzis nabylem tego Coupe koloru (zelony metalik)
silnik 2.0 1999r rejestracja w X 2000r przebieg 47 tys km
cena z 41 na 39 tys zł
full wersja chyba bo ma
2 jaski ,wspomaganie, klime, skorzana tapicerka (pokryta skroa kierownica lewarek zmiany biegow) chyba 6 glosników (w tym 2 wysokotonowe w desce) oryginalne radio Hyundaia (ale badziew) alusy 15 oponki niedawno zmienione na niestety iny rozmiar bo 195/60/15 uniroyal deszczowe (poprzedni 205/50/15)
regulacje wysokosci kierownicy, centralny zamek, elektryczne lusterka i szyby i nie wiem co jeszcze

Sprawdzalem go jak moglem wszystko ok
-sciezka diagnostyczna
-grubosc lakieru
-cisnienie w cylndrach w 4 wyszlo takie same chyba 1,2
-skutecznosc amorkow hamulcow
-w stacji hyundaia sprawdzili go kompem (i poduszki nigdy nie wystrzelily i napinacze takze) nie wiedziaelm ze jest taki test ktroy mowi ile ulamkow sekund rozwijaly sie poduszki lub zadzialaly napinacze) na szczescie wszystko bylo na 0 czyli OK

sprawdzali takze zawieszenie i ine rzeczy
do naprawy tj do wymiany koncowka prawego drazka i tulejka wahacza

auto kupione od ludzi dosc bogatych byl to 3 samochod w domu i niestety malo o niego dbano tzn przy tym przebiegu nadal ma fabryczne swiece champion nie wymieniano nigdy oleju w skrzyni plynu hamulcowego plynu chlodzenia i nie wiem czy wiymieniano filtr powietrza pan mowil ze tak ale nie wiem na 100%
chyba wymieniali klocki przednie i co najgorsze obecnie auto ma nowy olej jakis mobil mineralny chyba bo jest 15w40 ale podobno wczesniej byly syntetyki

i tu pytanie ja chce najpier przeplukac silnik i potem nalac Mobil syntetyk formula 1 5W 50 - pan w serwisie hyundaia stwierdzil ze prz takim przebiegu mozena tak zrobic i nic nie powinno sie stac
co wy na to ???

A i sprzedawca nie dal mi instrukcji ma mi doslac jesli ktos wie skad moge sciagnac instrukcje do tego modelu to bede wdzieczy a moze ktos pozyczylby mi do skserowania
poza tym wszystko jest (paszport pojazdu, swiadectwo homologacji dowod rejestracyjny i ksiazeczka serwisowa i 3 kluczyki

Sorki ze pisze haotycznie ale jestem jeszcze bardzo podniecony tym autkiem - wracalem nim okolo 200 km do domu i fajnie to jezdzi

poprzedni jak wiecie mialem accenta 1999/2000 tzn ma go teraz moj tata i ma jeszcze swojego stareszego accenta 1997
w porownaniu z acentem jezdzi sie fajniej ale accent przyspiesza odrazu a tego trzeba ganiac na obroty
jednak uwazam ze silnik accenta to jest naprawde wyjatkowo udana konstrukcja

nie wiem czy kupilem tego coupe za super cene najwzniejsze ze jest w 90% pewny ma maly przebieg i nie byl lakierowany a no i to najbogatsza wersja
a jak bedzie dalej zobaczymy (wiem ze musze na te wszystkie olej plyny swiece tulejke i inne troszke kaski jeszcze wydac ale mam nadzieje ze po tym bedzie juz wszystko super

Dziekuje wszystkim za rady jakie mi udzielali i miedzy innym dzieki wam zdecydowalem sie na to Coupe I bo ja ogromnie sie wahalem miedzy Coupe I a Coupe II !!! i miedzy seatem leonem 1.8T foedem focusem 3D 2.0 i ostatnio nowym foredem mondeo 2.0 (145KM) tzn ta nowa wersja ale rocznikiem 2001
i jest COUPE sliczny i jadowity z piekna sylwtka

Pozdrawiam i czekam na wasze opinie i porady od wszystkich hultajowcow

Wielkie dzieki !!!!!
bede zdawal realca w miare mozliwosci jak tym sie pomyka i co w nim zrobilem

a jeszcze jedno pytanko czy to prawda ze coupe II to nie ma okroglych podwujnych reflektorow tylko zderzak ma takie tunele ktore daja taki efekt bo ktos mi tak mowil ze lampy Coupe I i Coupe II sa takie same ale inny jest zderzak i maska z przodu ????

[ wiadomość edytowana przez: spoon dnia 2004-07-16 01:27:28 ]

[ wiadomość edytowana przez: spoon dnia 2004-07-16 01:30:58 ]

Cytat:
Pozdrawiam i czekam na wasze opinie i porady od wszystkich hultajowcow

Szczere gratulacje z dokonanego zakupu, samochodzik świetny, szybko go przerejestruj i przyjeżdżaj na zlot , tam udzielimy ci dodatkowych porad
pzdr

równiez gratuluję

czas na tuning

dzieki Panowie !!!!
teraz szukam jeszcze jednego Coupe dla kolezanki
jak ktos cos wie to mile widziane !!!!
zaraze Coupe wszytkich
kolezanka juz wymiekla
i sama szuka Coupe

jak dobrze pójdzie niedługo dołączę do grona posiadaczy Coupe ale nie wersji I

a co kolega chce sprowadzic coupe III
fakt napewno jest duzo lepszy od poprzednikow ale jednak moim zdaniem I ma to cos z dalekiego wschodu taki koreanski import cars

ale nie ukrywam tez wolalbym Coupe III tyle ze mnie na nie nie stac
jak wypicuje tego to moze za rok cos dlubne w silniku marze o Turbo bo jak to ma silnik od miska to chyba ma on rezerwy mocy i wystrzymaly jest

Zdradz rabka tajemnicy ??? Kolego

[ wiadomość edytowana przez: spoon dnia 2004-07-16 08:53:22 ]

dobrze trafiłeś i już fotka gdzieś była na forum którego sobie upatrzyłem bo z Niemiec chcę przywieść (bo u nas nie są dostępne 2.7 V6)

gratuluje ghratuluje. spoon. przyjedz nim na zlocik.. bedzie jeszcze conajmniej jedna Coupe I ..i bedziesz mogl powymieniac info i spostrzezenia

ale za ile mozna takiego miec uzywanego ???
z niemiec ?

chcesz go po jakiejsc drobnej stluczce

jak byłem z 2-3 tyg temu w Niemczech to chodziło po około 20-23 k Euro i nie bity (bite mnie nie interesują)

gratuluje, mam nadzieję, ze bedziesz miał sporo frajdy ja po roku ciągle sie ciesze autem .

Co do ceny wiesz - wygląda że kupiłeś auto w dobrym stanie a to kosztuje więc niema o czym gadać teraz tylko sie cieszyć .

a teraz ACHTUNG - olej - sprawda jest bardzo wazna !

Silnik ma hydrauliczne kasowanie luzu zaworów HLA - masz tam popychacze hydrauliczne - i dlatego 2 sprawy są super wazne !. olej zalecany przez produceta (klasy lepkości ) 2 sprawa pilnowania jego poziomu i terminów wymiany. ja robie co 10k. Dodatkowo filtr oleju zapodawaj oryginalny. Sprawdź w serwisie specyfikacje ale twój rocznik nadal zalecają 10W40 - i osobiście nie zalecam schodzenie na 5W.... ani na 0W.... to nie oznacza ze zrobisz silnikowi lepiej a moze oznaczać ze gorzej.

Pozdrawiam i tysięcy kilometrów bezawaryjnej jazdy

no to cena cos kolo 100 tys zł
to moze skoro tyle kasiory juz zaplanowales wydac to kup coupe w salonie i bedziesz mial pewnosc

jak to !!! z tym olejem ja i moj tata do accenta lejemy OW 40 i po ponad 110 tys km pprzebiegu w jednym accencie nic nie lyka oleju nawet grama

strasznie mnie to szokuje ze do coupe zalecaja 10W-40 nawet nie 5W 50 jestes tego pewny
to znaczy ze silnik jest jakiegos starego typu ???
dobrze ze mnie uprzedziles czyli ten gos nie zrobil mu takiej krzywdy zalewajac 15W 40 Mobilem ale niestety filtr ma nie hyundaia

dalej nie moge pojac jak moga zalecac 10W mozesz mi to jasniej wytlumaczyc czemu nie5 lub OW przecez wtedy silnik szybciej ma smarowania a w koncu to nowsza od accenta kontrukcja bo ma te 16V a accent 12v

jakim olejem ty zalewasz i ile go wchodzi do coupe 1
10W-40 to jest polsyntetyk czy mineralny

[ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2004-07-16 11:02:48 ]

Cytat:
2004-07-16 10:14:10, spoon pisze:
no to cena cos kolo 100 tys zł
to moze skoro tyle kasiory juz zaplanowales wydac to kup coupe w salonie i bedziesz mial pewnosc

odpada ponieważ:

1) u nas nie ma wersji 2.7 V6 (z tego co się do tej pory orientowałem)

2) od razu będzie modyfikowany więc zależy mi na tym aby był juz bez gwarancji lub nie dużo jej zostało

wszystko sie zgadza tyle tylko ze mysle ze zamowic spokojnie mozesz w polskim salonie wersje V6

a tak swoja droga kocham hyundaia ale gdybym mial 100tys pln i moglbym przeznaczyc to na auto wybralbym chyba cos innego znacznie mocniejszego moze jakas honde S2000 lub nowa celice (nie mowie o nowej z salonu) tylko o nowej wersji. albo jakas mazde

Ale milosc jest silniejsza od rozsadku i doskonale cie rozumiem to co pieknie niestety jest nieracjonalne a Coupe III zapewne taki jest

sprawa jest troszke bardziej skomplikowana niz tylko dyskusja czy 0W40 jest lepszy niż 10W40 bo pozornie tak ale poza klasyfikacją lepkościową bo o tym mówią te cyferki jest jeszcze klasyfikacja jakościowa zwykle mniejsze literki z tyłu opakowania i tu się okazuje ze 2 oleje 10W40 moga się róźnić ...poszukaj w sieci o jakościowej i lepkościowej klasyfikacji. Co do samego oleju to kupiłem auto od gościa który siedział w częściach samochodowych i olejach lał Mobila10w40 zgodnie z manualem, w serwisie to potwierdzili, teraz mam 15w40 ale to kwestja przebiegu juz 100k sie zrobiło i głośny popychacz hydrauliczny ....należy pamietać ze ten silnik (beta) powstawał w 89 roku! i projektowano go myśląc o dostępnych wtedy olejach . Jak masz juz zaprzyjaźniony serwis to niech sprawdzą w manualu - bo co można zalać a co zaleca producent to są 2 róxne sprawy.

Pozdrawiam

nie chce sie sprzeczac bo sie na tym nie znam i nie mam nawet do niego instrukcji

ale wlasnie dzwonilem do ASO hyundaia i powiedziano mi ze trzeba lac full syntetyk bez roznicy 0W czy 5W i powiedzieli ze wcale producent nie zaleca 10W-40 wybacz pewnie sie goscie myla
muse chyba dorwac intrukcje nie wiesz skad ja sciagnac lub
skserowac

Pozdrawiam !!!! i wielkie dzieki za pomoc i cenne uwagi
ale nie obraz sie pewnie bede mial jeszcze wiele pytan

alez ja nie mówię, że mam rację ja tylko cytuje źródła i to co sam robie. Jak dzwonisz do serwisu to gwarantuje ze oni ni eotwieraja zadnej ksiązki tylko mówia syntetyk albo a co pan lał wcześniej. To oddzielny temat wogóle - na forum hondy był kiedyś długi wywód o olejach i choć większość jeździ na syntetyku i choć kazde ASO leje syntetyk i najczęściej 0W40 to sie okazało ze Honda (jako producent) zaleca półsyntetyk i taki też ma w oryginalnych opakowaniach Honda - dopiero chyba po 2000 roku zmienia zalecenia na pełen syntetyk.

Dodatkowow uzywając pewnego uproszczenia olej syntetyczny jest bardziej "żadki" co ma plusy w niskich temperaturach i szybciej sie grzeje i szybciej smaruje ale tez silniki budowane 89-90 były liczone na inne gestości , w kilku miejscach to moze mieć znaczenie. Naprawde nikogo nie namawiam do lania gorszego oleju - jest tylko kwestja co ten lepszy olej moze zrobić poza tym, ze jest lepszy. Na koniec zadzwoniłem do ASO - moge zalac od 0W40 do 15W40 nie ma róxnicy odpowiedź z ASO na Modlińskiej bardziej sie niech pan sugeruje co pan wcześniej lał...koniec cytatu.

tu np o dodatkowych parametrach
http://www.autokacik.pl/oleje/oleje.html

Gratulacje .. i juz ci go zazdrosze ..ehh gdyby nie ustanny brak kasy to..... )
Życzę bezawaryjnej jazdy BIG frajdy z jazdy coupetą.

Tak jest gratulacje! Szerokiej drogi i gumowych drzew.

Wielkie dzieki Panowie a ja wszystkim zycze Coupe III V6 Turbo a wiem za takie sa w sprzedazy w stanach i calkiem niedrogie jak na USA

Dzieki
i Pozdrawiam