Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2004-07-22 19:38:38 A czego się spodziewaliście ? ![]() Oczywiście mało kto dzisiaj pamięta, że był kiedyś taki dzień - 22 lipca - który był dniem wolnym od pracy ! Może dacie się namówić na małe wspominki. Ciekawe co kto pamięta ... Wtedy mnie jeszcze nie było na świecie ![]() ![]() ![]() Ale to już pamiętam bardzo dobrze ... ![]() Takie były programy "rozrywkowe" ![]() ![]() A TUTAJ trochę tekstu o tamtych latach. Ciekawi mnie co młodsi z Was zapamiętali z tamtych czasów ? ![]() |
![]() Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2004-07-22 23:12:44
No widzę właśnie, że tylko "najstarsze" górole i ślunzoki pamiętają te czasy ![]()
Ja pamietam właśnie, że głównie wtedy kupowałem książki, takie których normalnie nie można było dopaść w innym czasie ...
O to to !!! I to jakie "przednie" marki ![]() ![]() ![]() ![]() Ciekawe czy ktoś w ogóle pamięta co to była Baltona ?! A czasy jak to czasy ... Każde na swój sposób ciekawe ![]() |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-07-22 23:41:38 Baltona = Sklepy z rzeczami, których nie można było normalnie kupić... Ceny w dolarach ?
Dobrze myślę ? ![]() |
![]() Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2004-07-23 08:34:27 Zoltar - dobrze, choć nie do końca ![]() Dolarami płacił ten co je miał legalnie (np. marynarze). Handel dolarami (wymiana legalna) był zakazany. Dlatego było coś takiego jak bon towarowy PeKaO, którym można było płacić w sklepach dewizowych jak dolarami, a przy tym miały tą "zaletę", że można je było legalnie nabyć i wymieniać. Taki jeden ze sposobów polskich na obejście tego co było zakazane w PRL-u ![]() Oczywiście jak zawsze - na czarnym rynku - dolary można było kupić ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-07-23 09:01:49
Oj pamięsta sie coś z tych czasów, choć nie za dużo. Ale takie właśnie 10 "dolarów" dostałem od ciotki na komunię. ![]() To było to. Ale nie tęsknie mój stary 2 lata siedział w Hungarii na robotach, a po powrocie kupił używanego malca ![]() A ja już po transformacji naszego Kochanego Kraju po 2 miechach w Rajchu już takiego kupiłem. ![]() ![]() ![]() ![]() |
Armani01 | 2004-07-24 11:23:50
Dla mnie takim sklepem był Pewex !! Czy jakoś tak??? |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-07-24 13:27:16
Nie do konca!! Przez wiekszosc PRL samo posiadanie dolarow bylo przestepstwem. Baltona to sklep w ktorym za dolary mogli kupowac obcokrajowcy i osoby ktore legalnie posiadali dolary. Jesli Polak zarobil za granica w obcej walucie musial wymienic ja na zlotowki po kursie NBP (bardzo niekorzystnym) lub zdaje sie wymienic na bony dolarowe. Dopiero pod koniec lat 80 posiadanie walut krajow kapitalistycznych stalo sie legalne |
![]() plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-07-25 10:31:35 ... ja nie miałem takich luksusów jak LEGO, czy resorówki... auta też nie mielismy... ALE BYŁEM SZCZĘŚLIWY ![]() ![]() Z PEWEXU pamiętam tylko tyle, że moja siora dostała magnetofon dwukasetowy z odpinanymi kolumnami SONY - mamy jeszcze do dziś ![]() |
![]() plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-07-25 10:33:25 ...a Baltona kojarzy mi się z Mannem który ja chyba reklamował ![]() ![]() |