Omega A: z manuala na automat

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
W związku z tym, że ciężko jest mi znaleść odpowiedni egzemplarz omegi (kombi 2,0 do 6000zł) z automatyczną skrzynią wpadliśmy z ojcem (główny wymagający automata) żeby kupić manuala i zmienić skrzynię na automata...
Czy ktoś z Was przerabiał już taki temat? (widziałem że kilka osób dokonywało odwrotnej operacji)
Jakie mogą być problemy/co oprócz skrzyni trzeba będzie zmienić? (koło zamachowe, elektronika?)
Pozdrawiam, Zbyszek

Nie rób tego...

inny wal inny, inna chlodnica, dodatkowa elektronika, pedaly, itp

koszta, koszta, koszta

Fura wiecej chla, jest wolniejsza, nie da sie nia ostro posmigac...

a jesli juz koniecznie to wg mnie szukac 2.0 z automatem na pewno gdzies jest .

zawsze ktoś musi być pierwszy

to raczej zły pomysł.
po pierwsze; kto sprzeda działającą i to w 100% skrzynie automat za rozsądną cenę. może się okazać że będzie kosztować tyle ile chesz wydać na cały wozik albo niewiele mniej

drugie; znacznie trudniej kupić osprzęt do automata niż manuala. i same koszty utzymania są znacząco różne

trzecie: kupno omy w cenie do 6000 sugeuje rocznik w okolicach 87-88 a nikt mi nie wmówi że w ciągu 16 lat samocodem można przejecać tylko 160 tyś.km "orginalnego" przebiegu jak to zwykli wciskać sprzedawacze

Cytat:
kto sprzeda działającą i to w 100% skrzynie automat za rozsądną cenę

Ja

Sprawa wygląda tak: poprzednią omegę (automat) mieliśmy 8 lat, w tym czasie zrobiła u nas jakieś 450 tysięcy kilometrów.
Jako że co swoje u nas przeżyła, udało się ją sprzedać.
Teraz szukamy kolejnej.
Automat to wymóg konieczny (ojciec nie ma prawej ręki) i co do tego nie ma dyskusji, różnice w eksploatacji są nam znane
W czwartek jedziemy obejżeć u mnie w mieście jakiegoś podobno ładnego kombiaka, jej właściciel (handlarz) powiedział, że nie ma dużego problemu żeby zrobić taki manewr...
Wcześniej nawet o tym nie myślałem (nie przyszło mi to do głowy ), zobaczymy co z tego wyjdzie...
kristo - o ile inna elektronika? pewne jest to z wałem? :/
Trzeba zbadać temat...

w automacie wal jest krótszy

do automata ida ze 3-4 kosci po 20 pinow conajmniej...

przechlapana opcja. Szukaj gotowego

Cytat:
2004-07-06 22:55:34, zork pisze:
Sprawa wygląda tak: poprzednią omegę (automat) mieliśmy 8 lat, w tym czasie zrobiła u nas jakieś 450 tysięcy kilometrów.
Jako że co swoje u nas przeżyła, udało się ją sprzedać.

A to ten czerwony sedanik nawet byl dobrze utrzymany jak na swoje lata i przejechane kilometry A tak w ogole to witam kolege z Grodu nad Prosna

pozdr

witam, witam
co do utrzymania - nie wiem czy mowisz o mojej bylej
KPX 0111
wygladala moze niezle, ale rdzy to tam bylo
poszla do pleszewa, odpicowana szuka nabywcy ktory uwierzy w 180 tys przebiegu
sam juz glupieje, zobaczymy w czwartek co powiedza tamci...
ile można jeździć Astrą 1,4 8V dziadka

fuj...

Cytat:
2004-07-06 22:25:32, zork pisze:
Witam.
W związku z tym, że ciężko jest mi znaleść odpowiedni egzemplarz omegi (kombi 2,0 do 6000zł) z automatyczną skrzynią wpadliśmy z ojcem (główny wymagający automata) żeby kupić manuala i zmienić skrzynię na automata...
Czy ktoś z Was przerabiał już taki temat? (widziałem że kilka osób dokonywało odwrotnej operacji)
Jakie mogą być problemy/co oprócz skrzyni trzeba będzie zmienić? (koło zamachowe, elektronika?)
Pozdrawiam, Zbyszek

Ja zrobiłem zmiane na manual. Został mi w aucie komputer skrzyni automatycznej, chłodnica, przewody olejowe, pokaźna wiązka elektryczna itd. Nadmiar nie przeszkadza, ale w drugą stronę w życiu nie podjąłbym się. Wszystko to czego wymaga automat trzebaby dobudować. Nie, na pewno to sie nie opłaca. Szukaj automata do skutku!

co fuj?
automat to koniecznosc w tym wypadku, zrozum...
zrob sobie taki test (o ile masz manuala :>) prawa reka pod noge/za plecy, i przejedz sie z 20 km kierujac tylko lewa...
trzeba bedzie jednak szukac automata w serii...
Dzieki za informacje

Cytat:
2004-07-06 22:25:32, zork pisze:

Kilka osób?..... Wymień chociaż dwie

doskonale rozumiem o co tobie chodzi...

... ja mam inne zdanie, to wszystko

Hmm, Kartos, przeczytalem tylko o Tobie chyba ale widzialem dwa tematy dzisiaj (tak mi sie wydawalo )
Kristo, spoko
Nic to, szukam dalej czegos odrazu w automacie...
Pozdrawiam i dzieki za informacje
Zbyszek

ja mam do sprzedania automata. wiecej na priv lub mail maciej-ek@wp.pl

fotki rowniez posiadam, moge przeslac

Dokladnie jak pisali przedmowcy:
1. Automat ma wiecej osprzetu niz manual (chlodnica oleju, przewody, komp. sterujacy praca, kickdown, itp). To wszytsko musialbys dokupic do okroslonego modelu skrzyni i silnika
2. zero mozliwosci kupienia sprawnego automata do auta w tym wieku
3. cena automata na szrotach to ok. 3500zl (dolicz jeszcze ew. remont lub naprawe)
Jesli chcesz automat to kup Omege z automatem i nawet nie mysl o zmianie manual->automat

Gdzies na allegro byla skrzynia automatyczna NOWA kompletna do OMY A 1.8/2.0 - wyprzedaz likwidowanej firmy - kosztowala 1199 zl jak dobrze pamietam. Chcialem zalaczyc linka ale nie moge tego teraz znalezc. Poszperajcie, moze bedziecie miec wiecej szczescia ode mnie. Ja mam OMESIE B wiec nie przywiazalem zbytniej wagi do tej skrzyni, ale skoro dyskusja ...

pozdrawiam

http://www.autoscout24.pl/home/index/list.asp?make=54&mileagefrom=0&mileageto=0&model=1924&eurofrom=0&euroto=1500&fuel=0&yearfrom=0&yearto=0&body=5&hpfrom=0&hpto=0&bodycol=0&gear=87&cartype=0&age=2&hasimage=1&sort=make&country=D&radius=0&zip=&carsperpage=50&action=szukac

Zajrzyj pod ten link i może warto skoczyć po prostu do Niemiec.

Pozdrawiam

na autoscoucie i mobile.de szukam 4 razy dziennie
chociaż tą omesię widzę pierwszy raz; szkoda tylko że ma silnik 3 litry (eksploatacja :/ )
"Szukajcie aż znajdziecie" - w ostateczności będzie passat (pierwsza przednionapędówka w domu od jakiś 15 lat )

Cytat:
2004-07-08 09:56:00, zork pisze:

na autoscoucie i mobile.de szukam 4 razy dziennie
chociaż tą omesię widzę pierwszy raz; szkoda tylko że ma silnik 3 litry (eksploatacja :/ )
"Szukajcie aż znajdziecie" - w ostateczności będzie passat (pierwsza przednionapędówka w domu od jakiś 15 lat )

Wystarczy gazik - a jaka jazda 3.0...