[DOHC] problemów/pecha ciąg dalszy-prosze o rady...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
cześć.
więc tak wczoraj wracając ze "zlotu" padła mi panewka.
dziś po wstępnych oględzinach okazalo soe że tylko pod 4-tym tłokiem(korbowodowa), no i teraz moje pytania:
WHY?? dlaczego tylko na jednym czopie??
i jak oczyścić kanał olejowy w korbowodzie?? bo jakiś metalowy syf (pewnie z panewek bo starło je mocno) zatkał oba otworki (są mocno zaklejone (dlubanie śrubokręcikiem ,kręcenie cieniutkim wiertłem nic nie daje
help, prosze o rady
acha wymienić tylko te panewki czy cały komplet(reszta w b.dobrym stanie!!)
no i co z tą korbą??
pilne, bo bez auta jak bez ręki

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

Witam!
Mar typowa usterka w tych silnikach, otwory jak mocno zaklejone to tylko wiertarka i wierć. Jak nie porysowało wału to wymień tylko te panewki. Piszę że typowa usterka bo wszystkie DOHC na "głębokich" miskach jak dostaną ognia po zakrętach to mają spadek ciśnienia oleju i łapią ostatnią panewkę korbowodową.
Boję się jednak że skoro wprasowało kompozycję w wał to nie skończy się na samych panewkach.
Pozdrawiam
ps. zanieś do sprawdzenia korbowód, czy łeb nie dostał owalu.

wielkie dzięki MRuku ( )
łeb chyba jest ok. bo po założeniu panewki z innj korby (na próbe) nie ma zadnego luzu!!
zrobiłem najwyżej 50-60Km i to bardzo delikatnie(po usłyszeniu że "coś" jest nie tak)
a co do tych otworów to jak mam wiercić skoro są dwa i potem sie łączą w jeden? I
/
zrobić nowy pomiędzy nimi??
no i znów qurcze kase trzeba pozyczać!! głowice zdjąć ehhh

-----------------

P.U.H. MARAKANT

Poliwęglan do rajdówek

zakleiło Ci tylko na wejściu do kanału od strony panewki, nie trzeba głęboko wiercić, myślę że jak zaczniesz nawiecać to samo z wiertłem wyjdzie.

możesz jeszcze dla pewności od góry przejechać,one się łączą na dole więc nis będzie problemu

dzięki

-----------------

P.U.H. MARAKANT

Poliwęglan do rajdówek

Nie musisz zdejmowac głowicy żeby wymienić panewki Ja to robiłem od spodu .Oto dowód

Kanały w wale też dałem radę wyczyścić. U mnie było gorzej: na 4 i 2 się obróciły a na 1 i 3 rozwarstwiły

tylt tylko ze to chyba jest zdjącie 131 a nie 125p, niestety u mnie jest mniej miejsca,musialem poodkręcać stabilizator osłone misy i silnik podnieść na max. do góry(spięty ze skrzynia) żeby misa wyszła.
a na dodatek jeszcze pozostała belka pod silnikiem(od zawieszenia i mocowania silnika) więc miejsca jest malo.
ale co tam...
nie w takich warunkach sie brudzilo

-----------------

P.U.H. MARAKANT

Poliwęglan do rajdówek

To nie 131-to Polonez Trochę się nakombinowalem żeby wyjąć miskę-też unosiłem silnik ale o dziwo wsadziłem ją bez najmniejszego problemu. Potem była tylko walka ze śrubkami od miski

jakoś tak to właśnie inaczej niż moje 125p wygląda,myślałem że to 131, no mam nadzieje ze przy skladaniu już nic "nowego" nie wyskoczy choć jak znam życie...

-----------------

P.U.H. MARAKANT

Poliwęglan do rajdówek

właśnie wróciłem ze sklepu, po 2.5 godzinnej walce z tabelami,książkami,ustliliśmy że średnica czopa wału w moim aucie wynosi 48mm
co przy zamówieniu panewek pod silniki 131B1.000 daje niewielkie róznice!!
powinno być wg. wszelkich katalogów 50mm!!
więc sam niewiem co mam
wyszło że może to być(wg. katalogów) silnik 131 super TC 1.6 o mocy 84KM ,lub regata100s
choć kupowane wcześniej uszczelki (min. pod głowice-też tylko po oznaczeniu 131B1.000) pasowały!!
teraz pytanie do was:
czy były wały o śr.czopów 48mm w silnikach 1.6 o mocy 98KM??
dodam że mój dawca silnika to było 131 supermirafiori!!
acha co sądzicie o panewkach made by "FEDERAL-MOGUL"- włoskie,podobno org. do tych silników
acha oznaczenie na mojej panewce już nie istnieje w kat. firmy

-----------------

P.U.H. MARAKANT

Poliwęglan do rajdówek