| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-07-09 21:38:23 przyjedź! nie mamy żadnej ekipy... tylko jest jedno ale: mam nadzieję, że nie wygladasz jak na avatarku [ wiadomość edytowana przez: plump dnia 2004-07-09 21:39:07 ] |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-07-09 21:40:29
Jasne ,że mamy ekipę ale przyjeżdżąj czym prędzej |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-07-09 22:34:38
|
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-07-09 22:39:05
Mała poprawka DeeJay- Colour fast jest do lakierów akrylowych(niemetalicznych) ja uzywam T-CUT Metallic czy jakos tak ( w zielonej butelce) kosztuje ok 17-25 zł i super autko wyglada po woskowaniu tym specyfikiem. Uniewidacznia drobne rysy , nabłyszcza, nie sciera lakieru. Uzywam go od 2 lat! Łatwo sie rozprowadza i poleruje(WARUNEK!!! nie nakładac na rozgrzana karoserie- ciezko spolerowac tak zaschnieta warstwe mleczka) |
sylveriush Suzuki Baleno Kombi Oświęcim | 2004-07-10 04:57:20 Drodzy Koledzy, dziękuję Wam bardzo za porady i podpowiedzi. P.S. Warto było zapisać sie do tego Klubu Pozdrowienia Syleriush |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-07-10 12:38:45
W tym temacie całą prawdę napisał już Tomek, tak więc postaram się zanadto nie rozwodzić Pamiętać należy jedynie o tym, iż posiadając silnik DOHC powinno się nim (co jakiś czsas naturalnie) przejechać na wyższych obrotach... dla jego dobra. Po prostu silnik, w przypadku użytkowania go "po miescie", szczególnie w przypadku jazdy z dosć umiarkowanymi prędkościami obrotowymi ma tendencje do tzw. "zamulania się". ma na to wpływ wiele czynników, ale nie o tym chciałem tu mówić... pisać Najlepszym miejscem do jazdy na nieco wyższych obrotachj jest trasa. Mamy wówczas możliwość przejechania się samochodem w okolicach 5 tyś. obr./ min. co na przestrzeni raptem kilku kilometrów na pewno mu nie zaszkodzi, a poprzez brak ograniczeń w ruchu, jak np. sygnalizacja świetlna, w przypadku jazdy ze stałą predkością, zanadto go nie obciąży. Poza tym, prawda jest taka, iż silniki wielozaworowe są konstrukcyjnie przystosowane do pracy w nieco szerszym zakresie prędkości obrotowych, w porównaniu do jednostek z dwoma zaworami na cylinder (chociazby: brak dźwigienek popychaczy zaworów, itp.)
Przede wszystkim należy pamiętać o tym, aby nie przesadzić ze stosowaniem past ściernych. Wszystko zależy naturalnie od granulacji, każdej z nich, lecz zabiegi polegające na "regeneracji lakieru" nalezy przeprowadzać nie częściej niż raz na pół roku. W międzyczasie, jeśli ktoś ma chęci może oczywiście korzystać z wosków nie zawierających materiału ściernego Bardzo duży wpływ na stan lakieru (jak i całej reszty samochodu) ma jednak nie tylko okresowe jego czyszczenie i odświeżanie, ale przede wszystkim bieżaca eksploatacja. Polecam więc unikania (szczególnie w realiach naszego kraju) myjni automatycznych, oraz takich, które co prawda nazywa się "ręcznymi" czy "bezdotykowymi", ale które zatrudniają bardzo niewykfalikowany personel. Najwiecej bowiem skaz lakieru, poza klasycznymi "obcierkami" np. na parkingu powstaje bowiem w wyniku nieodpowiedniego obchodzenia się z samochodem. Jesli kogoś to interesuje to postaram się później rozwiać watpliwości, o ile moja wiedza mi na to pozwoli Jesli natomiast chodzi o okresową konserwację polecam następujący sposób... "Obsługa raz na pół roku/ raz do roku" Myjemy dokładnie całe autko ręcznie, pamietając o jego dokładnym spłukaniu. Zaopatrujemy się w mleczko ścierne, typu Boll Maxx (choc jest tu wiele zbliżonych możliwości, czyt. substytutów) Na etapie polerowania autka mleczkiem lekkościernym, możemy posłużyć się polerką (elektryczną bądź pneumatyczną) gdyż nie ukrywam - ścieranie tego ręcznie = ciężka praca Po dokładnym starciu materiału sciernego, nakładamy dobry jakościowo wosk. Tu nic nie zasugeruję, gdyż każdy ma swoje indywidualne preferencje, wspomnę jedynie, że ja używam tu: Turtle Wax, lub Plastmala. Po nałożeniu i usunięciu warstwy wosku, dla polepszenia efektu mozemy zastosować nabłyszczacz... na tym etapie również mamy kilka opcji - ja preferuję nabłyszczacz Turtle Wax.
Nie mam gassu, tak więc nie bedę się wypowiadał, lepiej zaufaj Tomkowi
He, he... Jak już Jaco oraz DeeJay wspomnieli, mamy jakąś tam "nieformalną" grupę klubowiczy, która jednak nie jest absolutnie grupą zamkniętą, tak więc zawsze bardzo chętnie oczekujemy pojawienia się nowych twarzy W związku z tym, serdecznie zapraszamy na zlot, podczas każdej nadarzającej się okazji Pozdrawiam - SpeedR |