Elementy instalacji gazowej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć
Wiem, że podobne tematy już były, ale proszę o nieblokowanie go, gdyż pytam o konkretne szczegóły. Jakie powiiny być zamontowane elementy instalacji gazowej z komputerem do silnika z wielopunktowym wtryskiem? Ile samochód spala z taką instalacją? Niestety mi zamontowano instalację na śrubę (wtedy się jeszcze na tym nie znałem) i jest też emulator wtrysku, ale skasowano jak za instalację z kompem. Chcę wiedzieć czego mi brakuje, bo zamierzam się wybrać do warsztatu, w którym montowano mi gaz i ...... .

Nie wiem jakiej masz formy instalke ale "ladnie" jest to narysowane na http://www.landi-renzo.com.pl

pozdr

Czy ktoś się orientuje, czy przed grudniem 2001 roku był jakikolwiek nakaz (wydany przez państwo) zakładania do samochodów z wielopunktowym wtryskiem i katalizatorem instalacji gazowych z komputerem?? Gdzie tego szukać??

aaaaaaaaaaa niestety,oddalem te ustawe ale powiem co w niej bylo.

samochody po 96 roku MUSZA MIEC zakladany komputer o gazu i attuator - takie stwierdzenie jest zamieszcznoe jak byk w ustawie,sam nie wiedzialem o tym kiedy zakladalem instalke,wiec mam na srubach ale nic straconego bo komputer do gazu bedzie i bedzie takze attuator - symulacja juz dziala wiecej jest w temacie "silnik krokowy do LPG" mojego autorstwa.
Takze nie wpadaj/cie w panike ustawa ustawa a policja i tak rzadko zaglada pod maske, a jesli ktos ma zawor gazu w klapce wlewu paliwa to nawet nie wiadomo ze lpg ma;p,
niestety nie chodzi tu o spelnianie tylko norm spalin ale o niemozliwosc naszej ingerencji w sklad mieszanki, dlatego np nitro (N2O) jest obecnie zabronione w niemczech(znaczy sie samochod nie posiada wtedy certyfikatu TUV) - ingerencja w sklad mieszanki.
ale coz moze do miesiaca bede mial juz "komputerek" (raptem 30 ukladow scalonych, nielza amatorszczyzna ;p )do gazu i kontorla bedzie mogla mi nagwizdac

[ wiadomość edytowana przez: erpes dnia 2003-09-10 11:13:11 ]

Co to jest ATTUATOR ?!

Inaczej zawor sterowany silnikiem krokowym,w tym przypadku regulujemy sobie przeplyw LPG

Cytat:
2003-09-10 09:12:48, erpes pisze:
aaaaaaaaaaa niestety,oddalem te ustawe ale powiem co w niej bylo.

samochody po 96 roku MUSZA MIEC zakladany komputer o gazu i attuator -

Mi diagnosta na przeglądzie też sprawdzał od kiedy powinien spełniać określone normy czystości spalin (bo o to chodzi w instalacji z kompem) i ustalił że od czerwca `95.

Tak tak ale to najpierw byly normy a pozniej wprowadzili ustawe o zakladaniu kompa do gazu
komp jest wymagany dla samochodow po '96 ale dotyczy to instalek zalozonych jak Wiciu napisal w privie zdaje sie ze od kwietnia 2001.
niestety moja instalke ustawa lapie,ale co tam mam dodatkowa motywacje do zrobienia regulatora

Mała poprawka: instalkę z kompem należało zakładać od 01.04.2002r. Możecie poczytać o tym tutaj.

Oj cos mitu nie pasuje,jeszcze raz wypozycze tego monitora bo jak czytalem to pamietam ze mnie juz ustawa obejmowala a instalke zalozylem 27.II.2002 (zawsze moze znalezc sie gdzies blad...)
No ale sie to zobaczy...

Erpes jak sprawdzisz,to zapodaj info bo sam jestem ciekaw jaki jest stan faktyczny