| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-07-09 17:57:45 Witam
W moim fiacie wystepuje dziwne zjawisko, przy gwaltownym nawrocie zapala sie kontrolka oleju i potem juz swieci sie i swieci Po pewnym czasie gasnie ale zanim do tego dojdzie to silnik chodzi na sucho i tlucze sie jak diesel Poziom oleju mam na max i nie ubywa Czy mozliwe jest zeby odkrecil sie przewod podajacy olej na pierwsza panewke glowna? Czy moze pompa jest tak wyekspoatowana i ma problemy z zassaniem oleju? Czy moze pozapychane kanaly smarujace? Bo nie ma reguly czy to sie dzieje na zimnym czy na goracym, jest tak ze przez dlugi czas jest wszsytko dobrze a tu czasami przy ostrym zakrecie takie awarie maja miejsce. Ale to co moglo by sie zatkac zeby na tak dlugo znikalo smarowanie Nie wiem co z tym cholerstwem robic, nowa pompa kosztuje 140zł i ten wydatek pokrzyzuje mi plany zwiazane z dohc, a tak czy inaczej auto musi jezdzic |
Twarog F&F Sympatyk Fiat 125p/Opel Omega Kobyłka | 2004-07-09 23:27:54 To jest normalne w kantach wtedy gdy masz mało oleju mniej niz pół stanu chociaz przy mocniejszym nawróceniu to sie zapala jak i mam wiecej oleju
wez wlej na próbe wiecej oleju ponad stan i wtedy sprawdz jak nie pomoze to spusc go troche spowrotem co moze byc inna przyczyna nie wiem nie stety ale chcetnie sie dwiem jak ktos wie albo ma jakies pomysły to niech napisze pozdrowionka |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-07-10 08:45:24 Wspawaj do misy przegrody....jak z ciebie taki rajdowiec U Krupka też był taki problem że nawet przy max. stanu oleju zapalała się kontrolka...nie wiem czy się z tym uporał. EDIT: Silnik widzę fiatowski, podobnie jak miał Krupek może to normalne w takim silniku ? Widziałem silnik typu 115c przygotowany do sportu i tam bocznikowy filtr oleju został usunięty a dziurę zaślepiono....Może w nim tkwi problem ? [ wiadomość edytowana przez: koniu dnia 2004-07-10 08:50:44 ] |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-07-10 08:53:48 a jaka jest trwalosc tych pomp w silnikach 115C? bo moj silnik ma juz przebieg 150tys km i na 100% nie byla pompa zmianiana ani naprawiana, a gosciu jezdzil na takim starym oleju ze szok, normalnie smola, panewki jeszcze sie nie tluka ale jak bedzie sie tak dzialo to ten silnik szybko umrze.
W poldku takie zeczy sie nie dzieja, mozna szalec i nawet sie nie kontrolka nie zajarzy |
swan Gródek | 2004-07-11 13:28:15 Ja bym podkrecil pompe do 0,4 cisnienia i tyle to powinno zalatwic wasze problemy |
Krupek F&F Sympatyk wujek Borat Bialystok | 2004-07-11 13:45:11 |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-07-11 14:04:05 teraz to mi sie nie oplaca juz wymieniac pompy |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-07-11 20:01:01 wlasnie zmierzylem cisnienie na cylindrach i mam tak:
cyl1: 7at (8at) cyl2: 5at (7at) cyl3: 8,5at (8,5at) cyl4: 8,5at (9,5at) w nawiasach wartosci zmierzone w probie olejowej Wczeszniej (tzn. przed pojawieniem sie problemow z pompa oleju) mialem na kazdym cylindrze 8,5 at Z proby olejowej wyszlo na jaw ze na 1 i 2 cylindrze pierscionki dostaly mocno po dupie, natomiast na 3 najprawdopodobniej zawory zabardzo nie trzymaja W tej sytuacji mam pytanko: opcja1. Czy warto w tym przypadku zmieniac pierscienie? (glowicy jeszcze nie zdjalem tak wiec nie wiem czy przegrzaly sie pierscionki czy gladz jest uszkodzona) opcja2. Czy warto zakladac uzywane tloki z nowymi pierscionkami? (Moge miec kpl. nominalnych tlokow z silnika o przebiegu 65000 km) Czy ktoras z opcji przy zalozeniu ze gladz nie jest uszkodzona, ma szanse powodzenia? Czy wogole warto tracic na to czas? Czy poszukac lepszego silnika? Acha to jest projekt rozwiazania nisko budzetowego EDIT: swiece mialem suchutki i czyste bez sladu oleju, wiec to moze uszczelka mi pierdzielnelnela i komprecha zwiewa do kanalow chlodznia? [ wiadomość edytowana przez: Samael dnia 2004-07-11 20:35:11 ] |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-07-12 08:32:40 Nalej uszlachetniacz do oleju Wyns'a...w taki silnik już nie warto inwestować większych pieniędzy.
A z/w odmie co się dzieje ?! EDIT: hmm..może lepiej zamiast wyns'a po prostu nalać olej superol alanda. [ wiadomość edytowana przez: koniu dnia 2004-07-12 08:45:22 ] |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-07-12 14:25:42 Panowie normalnie totalnie sie skompromitowalem, mysalem ze mi silnik sie przytarl i dlatego taki slby i nie chce sie wkrecac (wiecej niz 4000obr/min nie dalo sie)
okazalo sie ze poprost GAZ SIE KONCZYŁ Zmienie pompe oleju i zerkne do uszczelki pod glowica czy czasmi nie jest uszkodzona i bedzie zyl Koniu: w odmie wszystko w porzadku, nie wali olejem do filtra, tzn. okolica wlotu do puszki filtra jest lekko tlusta ale nie tak jakby ktos olejem wysmarowal tylko chyba od tlustego powietrza, ostanio zmienialem tylko uszczlke pod nia bo olej sie saczyl Fakt ze na goracym silniku dymilo z tej rury odmy jak zapomnaielm pod filtr podpiac, ale to chyba jest normalne bo we wszsytich kantach jakie mialem to tak sie dzialo, a miealy nawet lepsza kompreche niz ten obecny Zmienie pompe a po wakacjach zrobi sie reszte, a jak uda mi sie kupic po okazyjnej cenie komplecik orginalnych tlokow na 2 szlif to sie zrobi silniczek na 100% i kolejne 150tys km bedzie hulal |
nikusss 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2004-07-12 18:26:49 zrob sobie glowice |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-07-12 19:47:27 Pompa juz zamowiona, jutro bede mial fabryczna nowke,
glowice sie zdejmie i zobaczy co tam sie dzieje, bo tak czy inaczej uszczelka pod glowica jest stara jak swiat i mozliwe ze juz gdzies sie lekko poddala,jest to gora 3 w karierze tego silnika, bo poprzedni wlasciciel to przy nim nic nie grzebal, a lancuszek rozrzadu byl tak wyrobiony ze dziure wytarl w pokrywie |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-07-13 15:36:30 kupowaliscie kiedys nowa pompe oleju do 125p? bo wlasnie mam nowa i troche mnie dziwi jedna rzecz, mianowice stara ma zawor regulacyjny cisnienie ktory mozna sobie normalnie wykrecic, a w nowej jest jak w 126bis w otwor wlozony grzybek zaworu sprezyna podkladka i zabezpieczone jest to zawleczka
EDIT: z czego i jakiej grubosci powinna byc uszczelka mieszy pompa oleju a przewodem doprowadzajacym olej do pokrywy przedniego lozyska glownego? nie moge jej nigdzie kupic, a chce miec uszczelki porobione jak wydre pompe zeby nie zostawic rozbebeszonego silnika [ wiadomość edytowana przez: Samael dnia 2004-07-13 20:28:15 ] |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-07-14 19:27:50 Kupić ci tą uszczelkę w Krakowie i wysłać ? |