Gumowe oslony przegubow w Samarze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czesc,

Mam pytanko do Samarowcow. Strzelila mi gumowa, zewnetrzna oslona przegubu i musze ja wymienic. Jakosc rosyjskich gum jest tragiczna. 3 miesiace temu wymienialem oslone maglownicy i wczoraj po wyjeciu przekladni zobaczylem ze oslona jest juz lekko sparciala. Wymienialem tez oslone w innym kole i tez guma nie wyglada najlepiej. Podobno mozna zalozyc oslony od jakiegos modelu Volks Wagena. Wiecie moze jakie pasuja? Nie mam niestety oslony samarowskiej zeby porownac w sklepie dlatego pytam. Dajcie znac czy korzystaliscie z innych oslon.

Z gory dzieki
pozdrawiam
Matys

Jak to pięknie nazwał mechanik - mardżeta - u mnie kiedyś też walnęła i zmienili mi na polską rzemiochę - jeździłem z tym 3 lata i nie było problemów ( później rozstałem się z Ładną ).
Koszty niewielkie.

Tak wogóle to nazywa się to to MASZETA, ja zmieniałem parę miesięcy temu na lewym kole razem z przegubem i nie narzekam, niedawno ją oglądałem i trzyma się jak trza a jest to oryginalna Ładowska.

Witam!
Duzo jest roboty z wymiana tej oslony? Bo nie wiem czy poradze sobie ze zbiciem przegubu. A mechanik wola za wymiane 40 z czesciami. Jak dla mnie to troche duzo za glupi kawal gumy .
Pozdrawiam

U Lewandowskiego wymiana oslony kosztuje 40 plus oslona.
Ponawiam pytanko z mojego pierwszego postu w tym watku
Nie wiecie jakie alternatywne do Ladowskich oslony przegubu mozna zastosowac w Samarze?

Od VW golf-a pasuje

wszystkie golfy maja taki sam rozmiar

To extra, ale mowisz powaznie ze to nieistotne od ktorego modelu golfa?

Słowa mechanika co mi nigdy kitów nie wciska,bo dbam o jego zaplecze techniczne czyli o kompy obojetne jaki golf mialy takie same gumy zewnetrzne.czasami sie zdarza ze są za duże troszke jekies pare milimetrów w szerokości ale i tak ta tasma co je sciaga formuje je. Zresztą zapytaj tam gdzie kupujesz ja tak robie od sprzedawców mozna sie wiele dowiedzieć co pasuje od jakiego samochodu do ladzianki a jest tego troszke.Regata,Golf itp

Ok, wielkie dzieki za informacje. W takim razie jutro jade szukac

Pzdr
Matys

Witaj. Pasuje zewnętrzna od Golfa II silnik 1,6. Rosyjskie i polskie są faktycznie słabe. Polecam oryginalne niemieckie. Dwa tygodnie temu kupowałem. Kompletna mażeta ze smarem, opaskami ściskającymi i nową nakrętką na półoś w pudełku kosztowała 21 zł. Mażeta zewnętrzna pasuje też jako wewętrzna chociaż oryginalnie wewnętrzna jest mniejsza.Wymiana samemu jest możliwa ale to brudna robota i trzeba mieć duże imadło. Zamiast spuszczać olej ze skrzyni można pójść na skróty. Po odkręceniu półosi od koła, rozpinam starą mażetę a jak zniszczona to można ją przeciąć. Z wnętrza kielicha wyjmuję pierścień z drutu / zabezpieczający przed wypadnięciem koszyka z kulkami i wtedy cała półoś wychodzi swobodnie. Kulki wewnętrznego przegubu trzymają się na smarze. Po wyjęciu ciasno owijam folią i wtedy można zbić koszyk aby założyć nową osłonę. Warto by na półosi i przy skrzyni zrobić kropki farbą aby półoś weszła w ten sam sposób co była wcześniej

Witam!
Udalo mi sie samemu wymienic mazete zewnetrzna . I nawet nie bylo z tym za duzo roboty (moze dlatego ze przegub latwo zszedl), ale rzeczywiscie to brudne zajecie. Oslone kupilem w zestawie za 15 zl (oslona, opaski i smar - komplet produkcji hiszpanskiej).
pozdrawiam

Kupielm dzisiaj taka oslone o jakiej pisal skatad i pojechalem do warsztatu zalozyc. Bardzo dobra jakosc, pasuje idealnie. Dzieki za help