[polonez] wymiana osprzętu silnika..

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wtam. Mojemu kumplowi padł silnik w poldku caro C+ 1,6i, czy da rade przełożyc cały osprzęt do silnika 1,5 polonez lub FSO.
Bedzie to działac?
Fachowcy do boju...
Pozdrowionka.

[ wiadomość edytowana przez: schwepes dnia 2004-07-21 11:31:16 ]

nie ma problemu z gli bedzie wszystko pasowalo do silnika z gle ,tylko nie wiem jak sie bedzie zachowywal uklad zaplonowy z 1,6 w 1,5, ale powinno byc ok

podobno w poldkach z wielopunktem jest inna glowica (inaczej wygladaja kanaly ssace) nie wiem czy to prawda. Wiec pozostaje przekladka glowicy. No i mozna zapomniec o hydropopychaczach.. Reszte do silnika poloneza powinno dac sie przelozyc. Z silnikiem kanta raczej bedzie wiekszy problem- inny uklad smarowania wiec nie zalozysz kola pasowego z poloneza

jezeli koles ma GLI to nie ma najmniejszego problemu, a jezeli GSI to przelozy tylko glowice i po sprawie

Silnika 115C.076 nie da sie przerobic na wtrysk, z dwoch powodow:
1. nie da sie zalozyc kola pasowego z bieznia dla czyjnika polozenia walu (ze wzgledu na inny obieg smarowania)
2. nie da sie zalozyc obudowy paska rorzadu z czujnikiem polozenia walu, ze wgledow wynikajacych z zastosowania lancuszka rorzadu

Ale kazdy silnik poldka AA, AB, CB da sie spokojnie uzbroic w instalacje wtryskowa z modelu GLI

Dzieki! Za info. Nie przypuszcalem, ze tak szybko bede miał odpowiedź. A jeszcze jedno pytanko - Kant rocznik 88 1,5 (silnik polonez) jakie ma oznaczenie silnika AA?
Pozdrowionka.

[ wiadomość edytowana przez: kondziol dnia 2004-07-21 12:08:39 ]

wydaje mi sie ze AB, AA to jest silnik 1,5 75KM, a AB 1,5 82KM - wzmocniony

Zobacz na nr VIN na tabliczce znamionowej, albo na pole numerowe na silniku i na 100% znajdziesz odpowiedz jaki masz

OKi sprawdze wieczorkiem - (mam net tylko w pracy)
Sprawdziłem AB
Cytat:
wydaje mi sie ze AB, AA to jest silnik 1,5 75KM, a AB 1,5 82KM - wzmocniony

AB
To mam zwykły, czy wzmocniony?

[ wiadomość edytowana przez: kondziol dnia 2004-07-22 10:25:03 ]

czesc ,
AB = 1500 wzmocniony 82 KM przy 5200 obr / min , 113,8 Nm przy 3400 obr/min , jeszcze jakies dane , bo ksiazke zamykam