| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2004-07-08 22:53:27 Moze byc czesciowo "uszkozdona"
Mierzy na roznice w zawartosci telnu pomiedzy czescia ktora jest wkrecona w kolektor a ta co wystaje na zewnatrz. Z czasem sonda lambda (szczegolnie na naszym paliwku Jednoprzewodowa taka jak do nas kosztuje okolo 65 PLN wiec to nie majatek Pozdr Jazdwin Allegro lambda 70 PLN [ wiadomość edytowana przez: jadzwin dnia 2004-07-08 22:55:10 ] |
Lee GF8 Katowice | 2004-07-09 09:58:56 moze dzialac polowicznie...
moja po wykreceniu byla bialutka, co wg niektorych oznacza ze jest sprawna, ale jak wsadzilem nowa to esperal odzyl!! szczegolnie na niskiech obrotach gdzie moglem ruszyc z miejsca przy 1500.... |
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2004-07-09 22:57:06 Kup bedzie dobrze Po co przeplacac w serwisie Pozdr Jazdwin |
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2004-07-09 22:59:17 AHa dalem linka w pierszym mailu ale widze ze sie wstawil w dziwne miejsce Lambda Ta ma nawet kolor przewodu identyczny jak nasza Pozdr Jadzwin |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-07-10 12:14:38 Pyrek wymieniaj.
Sonda zaczyna pracować po rozgrzaniu silnika. Więc objawy pasują moim zdaniem idealnie |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-07-10 19:51:10 eh no bez zartow |
Raff Espero 1.5 16V Gdynia | 2004-07-10 21:16:50 No dobra, zamówiłem tą właśnie sondę za 70 zł, mam nadzieję że koleś nie jest naciągaczem i nie sprzeda pasztetu. Napiszę jak zmienię, jaki efekt to przyniosło.
Pozdrawiam Raff |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-07-10 23:25:30 Jak załozysz, to napisz, jaki efekt.
Ja chyba też kupię, tylko nie wiem, czy ta będzie oki. W sklepach internetowych są o wiele droższe... Pozdr. P. |
![]() raf316 Espero 1.5 LPG Elbląg/Gdansk | 2004-07-12 17:20:44 Witam,
tak sie zaczytuje w watku i widze to opisane moje objawy... mulowaty szczegolnie na niskich obrotach, pali hohoho (12l przy poprzednich 9) i wlasnie wspomnianym multimetrem zmierzylem napiecie i przy rozgrzanym silniku mam 0,7V, czy to za niskie? Jakie powinno byc prawidlowe i co dla silnika oznacza jesli odczytuje nizsze napiecie, ze ma wzbogacic mieszanke? I jeszcze jedna sprawa odnosnie sondy ja mam ja jakos dziwnie podlaczona i sie zdezorientowalem. Kabelek od sondy jest fioletowy, ale potem jest polaczony z jakims zielonym i znika gdzies w gaszczu silnika... ale co wiecej, obok niego od komory silnika wychodza jeszcze 2 kabelki, ktore sa ze soba polaczone wlasnie taka wtyczka jak jest na obrazku na allegro... pozdrawiam |
daddy Espero Wrocław | 2004-07-12 19:36:37 Wcześniej w inny poście pisałem, że zasugerowano mi wymianę
sondy Lambda. Kupiłem na Allegro. Założyłem. Minęło ze 3 tygodnie. Samochód był jakiś "nieswój". Żadnych objawów typu Check Engine. W końcu pojechałem do diagnosty. Zbadał czujnik tlenu i okazało się, że nie pracuje (mają do tego specjalne ustrojstwo). Ponieważ stał w stanach niskich napięć to mieszanka była za bogata i po wyjęciu okazało się, że jest cała czarna od nagaru. Wniosek 1) : walnięta sonda nie spowodowała zapalenia się kontrolki (auto z gazem). Wstawiliśmy starą i ta była sprawna (na ekranie w/w przyrządu bardzo ładnie widać jak pracuje). Ponieważ facet wysnuł wniosek (z porównania pracy sondy na benzynie i gazie) taki, że nie posiadam emulatora sondy (w instalacji gazowej - wniosek mylny) to na wszelki wypadek zresetował kompa. Wniosek 2) : do resetu wystarczy chwilowe odłączenie ujemnej klemy z akumulatora. Wniosek 3) : sondę sprawdzamy wyłącznie na benzynie Wniosek 4) : gaz ustawiamy po ustawieniu benzyny Wniosek 5) : instalacja gazowa z tzw. komputerem niewiele różni się od pierwszej generacji i gdyby nie wymogi formalne (przepisy) może można by był ją sobie darować (tylko bezpośredni wtrysk-wtedy elektronika ma czy sterować a nie tylko powolnym silniczkiem krokowym) Wniosek 6) : kupowanie na Allegro ... będę reklamował i zobaczę czym się to skończy Wniosek n) : jak mówi T.Mydłowski : "gaz to zło" ale jest "dobry bo tani" |
Raff Espero 1.5 16V Gdynia | 2004-07-12 20:17:01 Coż... Zamówiłem najtańszą, najwyżej stracę 80 zł... Następna jest za 135, to w sumie i tak taniej niż 260 zł w serwisie... Zobaczymy, jutro powinienem dostać i pewnie w środę założę. Napiszę co i jak.
Pozdrawiam Raff |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-07-12 21:44:21 u mnie tez padła ta cholerna sonda i na gazie chodzi jak stary trabant...ale coz da sie nowa i bedzie znow oki doki |
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2004-07-12 23:39:03 Mozesz odlaczyc sobie sonde lambda i tak sie nie zapali check engine Wiec na to nie ma co liczyc. A z uczicwoscia ludzie to roznie bywa. Ale jak ktos hanluhje sondami ma same pozytywy to raczej nie ma stresu.. Pozdr Jadzwin |
![]() raf316 Espero 1.5 LPG Elbląg/Gdansk | 2004-07-14 14:23:56
drodzy klubowicze, to jak macie to podlaczone? moze ktos sie wypowiedziec ? pozdrawiam |
Raff Espero 1.5 16V Gdynia | 2004-07-16 21:10:45 Dostałem wreszcie tą sondę z allegro, wygląda na nową, jest na niej numer 22 AC 25164596, w necie się doczytałem że do Opla. Jutro wstawię i zobaczymy, jeszcze dzisiaj podłączyłem samochód do komputera i moja sonda prawie zdechła. Liczę, że będzie lepiej, dam znać jak wyszło.
Pozdrawiam Raff |