Czy sonda lambda może być częściowo uszkodzona?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć Wam,
Przy okazji innej roboty znaleźli sondę lamda do wymiany, facet powiedział, że nie działa w pełnym zakresie, mogę jeździć, ale powinienem zmienić. Czy to jest możliwe? Myślałem że sonda działa albo nie. Gazu pali mało, do 10l po mieście, ale muszę powiedzieć, że to straszny muł ten mój Esperak.
Pozdrawiam
Raff

Moze byc czesciowo "uszkozdona"
Mierzy na roznice w zawartosci telnu pomiedzy czescia ktora jest wkrecona w kolektor a ta co wystaje na zewnatrz.
Z czasem sonda lambda (szczegolnie na naszym paliwku zaczyna miec coraz gorsza precyzje a co za tym idzie moze wzrosnac spalanie no i troche sie pogarszaja spaliny...
Jednoprzewodowa taka jak do nas kosztuje okolo 65 PLN
wiec to nie majatek Zwroci sie po 5.000 km

Pozdr
Jazdwin

Allegro lambda 70 PLN

[ wiadomość edytowana przez: jadzwin dnia 2004-07-08 22:55:10 ]

moze dzialac polowicznie...
moja po wykreceniu byla bialutka, co wg niektorych oznacza ze jest sprawna,
ale jak wsadzilem nowa to esperal odzyl!!
szczegolnie na niskiech obrotach gdzie moglem ruszyc z miejsca przy 1500....

Tak właśnie myślę, żeby wymienić ją mimom wszystko, ale w serwisie mają za 260 hehe . Więc gdzie kupić tak tanio jak pisałeś? Patrzałem wczoraj na allegro, ale nie wiem, czy gwint bedzie dobry, nie wiem, jaki powinien być, więc się obawiam w ciemno kupić...
Pozdrawiam
Raff

Kup bedzie dobrze
Po co przeplacac w serwisie

Pozdr
Jazdwin

AHa dalem linka w pierszym mailu ale widze ze sie wstawil w dziwne miejsce

Lambda

Ta ma nawet kolor przewodu identyczny jak nasza

Pozdr
Jadzwin

A czy zepsuta "połowicznie" sonda będzie wykazana w błędach komputera?
Moje espero też jest mułowate, a do tego na rozgrzanym silniku, po przełączeniu na Pb zapala się na stałe check engine.
Przy odpalaniu (zimny silnik) nigdy i na lpg też nigdy...
Może by tak profilaktycznie wymienić tę sondę...?
Pozdr. P.

Pyrek wymieniaj.

Sonda zaczyna pracować po rozgrzaniu silnika.

Więc objawy pasują moim zdaniem idealnie

no ale przeciez sonde lambda mozna tez zbadac we wlasnym zakresie zwyklym multimetrem..prawidlowy zakres pracy sondy to zdajsie 0.1-1V zwykle uszkodzona sonda (np moja stara) nie dziala w pelnym zakresie moja dochodzila do 0.5 tylko

Cytat:
2004-07-10 17:35:15, qbaj pisze:
no ale przeciez sonde lambda mozna tez zbadac we wlasnym zakresie zwyklym multimetrem...

Bano - ja nawet nie wiem, co to jest multimetr....

eh no bez zartow zeby bylo prosciej i bardziej zrozumiale to wystarczy voltomierz) a multimetr jest wielofunkcyjnym urzadzeniem jak nazwa wskazuje.mierzy napiecie natezenie opor..sprawdza czy obwod nie jest przerwany itp..hehe ale ja tez nie jestem techniczny..tylko ze takie sprawy sa na tyle pryitywne ze nawet w moim zasiegu

No dobra, zamówiłem tą właśnie sondę za 70 zł, mam nadzieję że koleś nie jest naciągaczem i nie sprzeda pasztetu. Napiszę jak zmienię, jaki efekt to przyniosło.
Pozdrawiam
Raff

Jak załozysz, to napisz, jaki efekt.
Ja chyba też kupię, tylko nie wiem, czy ta będzie oki.
W sklepach internetowych są o wiele droższe...
Pozdr. P.

Witam,
tak sie zaczytuje w watku i widze to opisane moje objawy... mulowaty szczegolnie na niskich obrotach, pali hohoho (12l przy poprzednich 9)

i wlasnie wspomnianym multimetrem zmierzylem napiecie i przy rozgrzanym silniku mam 0,7V, czy to za niskie? Jakie powinno byc prawidlowe i co dla silnika oznacza jesli odczytuje nizsze napiecie, ze ma wzbogacic mieszanke?

I jeszcze jedna sprawa odnosnie sondy
ja mam ja jakos dziwnie podlaczona i sie zdezorientowalem. Kabelek od sondy jest fioletowy, ale potem jest polaczony z jakims zielonym i znika gdzies w gaszczu silnika... ale co wiecej, obok niego od komory silnika wychodza jeszcze 2 kabelki, ktore sa ze soba polaczone wlasnie taka wtyczka jak jest na obrazku na allegro... czy moze mi to ktos wyjasnic ?

pozdrawiam

Wcześniej w inny poście pisałem, że zasugerowano mi wymianę
sondy Lambda. Kupiłem na Allegro. Założyłem. Minęło ze 3 tygodnie. Samochód był jakiś "nieswój". Żadnych objawów typu
Check Engine. W końcu pojechałem do diagnosty. Zbadał czujnik
tlenu i okazało się, że nie pracuje (mają do tego specjalne
ustrojstwo). Ponieważ stał w stanach niskich napięć to mieszanka
była za bogata i po wyjęciu okazało się, że jest cała czarna od
nagaru. Wniosek 1) : walnięta sonda nie spowodowała zapalenia się kontrolki (auto z gazem).
Wstawiliśmy starą i ta była sprawna (na ekranie w/w przyrządu
bardzo ładnie widać jak pracuje). Ponieważ facet wysnuł wniosek
(z porównania pracy sondy na benzynie i gazie) taki, że
nie posiadam emulatora sondy (w instalacji gazowej - wniosek
mylny) to na wszelki wypadek zresetował kompa. Wniosek 2) : do
resetu wystarczy chwilowe odłączenie ujemnej klemy z
akumulatora.
Wniosek 3) : sondę sprawdzamy wyłącznie na benzynie
Wniosek 4) : gaz ustawiamy po ustawieniu benzyny
Wniosek 5) : instalacja gazowa z tzw. komputerem niewiele
różni się od pierwszej generacji i gdyby nie wymogi
formalne (przepisy) może można by był ją sobie
darować (tylko bezpośredni wtrysk-wtedy elektronika
ma czy sterować a nie tylko powolnym silniczkiem
krokowym)
Wniosek 6) : kupowanie na Allegro ...
będę reklamował i zobaczę czym się to skończy
Wniosek n) : jak mówi T.Mydłowski : "gaz to zło" ale jest "dobry bo
tani"

Coż... Zamówiłem najtańszą, najwyżej stracę 80 zł... Następna jest za 135, to w sumie i tak taniej niż 260 zł w serwisie... Zobaczymy, jutro powinienem dostać i pewnie w środę założę. Napiszę co i jak.
Pozdrawiam
Raff

u mnie tez padła ta cholerna sonda i na gazie chodzi jak stary trabant...ale coz da sie nowa i bedzie znow oki doki

Mozesz odlaczyc sobie sonde lambda i tak sie nie zapali check engine
Wiec na to nie ma co liczyc.
A z uczicwoscia ludzie to roznie bywa. Ale jak ktos hanluhje sondami ma same pozytywy to raczej nie ma stresu..

Pozdr
Jadzwin

Cytat:
2004-07-12 17:20:44, raf316 pisze:

I jeszcze jedna sprawa odnosnie sondy
ja mam ja jakos dziwnie podlaczona i sie zdezorientowalem. Kabelek od sondy jest fioletowy, ale potem jest polaczony z jakims zielonym i znika gdzies w gaszczu silnika... ale co wiecej, obok niego od komory silnika wychodza jeszcze 2 kabelki, ktore sa ze soba polaczone wlasnie taka wtyczka jak jest na obrazku na allegro... czy moze mi to ktos wyjasnic ?

pozdrawiam

drodzy klubowicze, to jak macie to podlaczone? moze ktos sie wypowiedziec ?

pozdrawiam

Dostałem wreszcie tą sondę z allegro, wygląda na nową, jest na niej numer 22 AC 25164596, w necie się doczytałem że do Opla. Jutro wstawię i zobaczymy, jeszcze dzisiaj podłączyłem samochód do komputera i moja sonda prawie zdechła. Liczę, że będzie lepiej, dam znać jak wyszło.
Pozdrawiam
Raff