Zakupiłem...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Szanownych Klubowiczów,

a zwłaszcza tych z Torunia, a zwłaszcza przynajmniej tego jednego z Rubinkowa I

W dniu już w zasadzie wczorajszym dokonałem zakupu swojego pierwszego w życiu pojazdu i wybór padł na Poldka z roku 1994. To jakoś tak z sentymantu zostało - prawko robiłem na POldku, mój ojciec ma Poldka, w poprzedniej firmie to był moja fura służbowa. I tak w ogóle to mi się wydawało, że o Poldku wiem dużo. Natomisat egzemplarz, który zakupiłem zadziwił mnie pod takimi oto względami. Czy ktoś mi pomoże i wyjaśni czy jest to kwestia rocznika, czy wyposażenia czy czegoś jeszcze?
- byłem pewien że wszystkie poldki mają regulację kierownicy. Mój nie ma. Czy ewentualnie można coś takiego dodać albo na stałe dokonać korekty wyskości ?
- regulacja siedzenia - zamiast pokrętła z boku oparcia to jakiś "dynks" pod siedziskiem z prawej strony - pierwsze widzę.

Sprawy w zasadzie kosmetyczne, ale chciałbym wyjaśnić.

Jeszcze raz pozdro wszystkim i do zobaczenia gdziś na drodze...

TomaszS

"Dynks" pod siedziskiem to normalka w DFach, starszych Poldkach, Ładach Fiatopochodnych i Zastavach. Pokrętła miały fotele od nowszych wersji Caro. Jesli chodzi o regulację wysokości kierownicy to owszem wszystkie ją miały niezależnie od wersji. Może ktoś założył kolumnę od DFa?

Czyli wyglada na to, ze byly jakies dzwine przeróbki. Powinienem się martwić? Co ewentualnie jeszcze sprawdzić ???

TomaszS

Niespotkałem poloneza żeby nie miał regulacji kolumny-być może jest tak jak pisał Grzech

Cytat:
2004-07-28 01:20:25, TomaszS pisze:
Jeszcze raz pozdro wszystkim i do zobaczenia gdziś na drodze...

... i na jakimś zlocie

Gratuluję nabytku - oby Tobie dobrze służył, no i poprosimy o zdjęcia w profilu

> Gratuluję nabytku - oby Tobie dobrze służył, no i poprosimy o zdjęcia w profilu

Bardzo dziękuję bardzo Co do fotek - po kupnie auta na cyfrówkę nie styknęło Ale po weekendzie cos powinno sie pojawic.

Pozdrawiam

TomaszS

Cytat:
2004-07-28 01:55:17, TomaszS pisze:
> Gratuluję nabytku - oby Tobie dobrze służył, no i poprosimy o zdjęcia w profilu

Bardzo dziękuję bardzo Co do fotek - po kupnie auta na cyfrówkę nie styknęło Ale po weekendzie cos powinno sie pojawic.

Wpadnij na spocik regionalny w Toruniu to będzie fotek mnóstwo .

Tylko powiedzcie gdzie i kiedy

Aczkolwiek na razei jestem unieruchomiony. Wczoraj auto kupilem, a juz w nocy wlam. Opanuje sie i nie napisze tego co chcialbym...

A przy okazji czekam na sugestie co do skutecznego zabezpieczenia auta. Zaraz i tak jade zalozyc jakis alarm, ale moze ktos ma jakies nietypowe pomysly bo chyba tylko takie wchodzą w grę.

A przy okazji dalej - na razie sklepy pozamykane - ile mniej więcej kosztuje stacyjka do poloneza ?

A juz zupelnie przy okazji - okazalo sie ze moj Poldi ma regulacje kierownicy tylko "dyngs" byl ulamany

Pozdrawiam

TomaszS

No i sprawa kolumny kierownicy trafia z teczki X do teczki z napisem "Wyjasnione"

Gratuluje wyboru!
Pozdrawiam
Adamus

Gratuluję nabytku

Cytat:
2004-07-28 07:02:51, TomaszS pisze:
Tylko powiedzcie gdzie i kiedy

Aczkolwiek na razei jestem unieruchomiony. Wczoraj auto kupilem, a juz w nocy wlam. Opanuje sie i nie napisze tego co chcialbym...

A przy okazji czekam na sugestie co do skutecznego zabezpieczenia auta. Zaraz i tak jade zalozyc jakis alarm, ale moze ktos ma jakies nietypowe pomysly bo chyba tylko takie wchodzą w grę.

(...)

Wpadnij do Racing Garage to go tak zabezpieczymy, że sam nie odpalisz

Lookaj za moją maszyną - jedyny oblepkowany w Toruń City

Tylko powiedz jaki masz kolor auta??

Gratulacje Dobry wybór

t_kucyk:
już Cie oblukalem - jeśli to Twojego widzialem kiedys kolo Lider Price'a na Rubińcu

A kolorek - zielony, ale taki trochę nietypowy - jakby trochę morski ???

Pozdrawiam i do zobacznia...

TomaszS

[ wiadomość edytowana przez: TomaszS dnia 2004-07-28 21:07:33 ]

Witam kolegę z regionu naszego piknego!!
Gratuluję wyboru "jedynie słusznej marki" i do zobaczenia na zlociku!!

Gratuluję zakupu auta !!! Trochę to dziwne, że ten Poldek 1994r ma jeszcze te stare kanapowe fotele, ale może jest to egzemplarz z początku roku (pierwsze MR93 miały jeszcze stare fotele). Mam nadzieję, że autko będzie się dobrze spisywać. A tych co się próbują do niego włamać to ... szkoda słów. Nadmienię, że alarm to trochę za mało. Warto zainwestować w blokadę skrzyni biegów oraz dodatkowe odcięcia. Nie zauważyłem jaki masz model ? To wesja gaźnikowa (tak przypuszczam) - GLE, czy z wtryskiem GLI ?

Pozdrawiam

Cytat:
2004-07-28 22:05:55, Maciek_938 pisze:
Nie zauważyłem jaki masz model ? To wesja gaźnikowa (tak przypuszczam) - GLE, czy z wtryskiem GLI ?

W profilu jest 1,6 GLE wiec chyba GLE

Cytat:
2004-07-28 22:12:11, road_runner pisze:
Cytat:
2004-07-28 22:05:55, Maciek_938 pisze:
Nie zauważyłem jaki masz model ? To wesja gaźnikowa (tak przypuszczam) - GLE, czy z wtryskiem GLI ?

W profilu jest 1,6 GLE wiec chyba GLE

mea culpa... Masz rację nie zauważyłem.

w moim 93 tez mam fotele z "dingsem" do regulacji oparcia

Trochę po odpowiadam - po swojemu

> GLE, czy z wtryskiem GLI ?

Już sie wyjaśniło - ale potwierdze - GLE - przynajmniej tak jest na naklejce

> Trochę to dziwne, że ten Poldek 1994r ma jeszcze te stare)
> kanapowe fotele, ale może jest to egzemplarz z początku
> roku (pierwsze MR93 miały jeszcze stare fotele).

W dowodziku napisali: rok produkcji 1994, pierwsza resjestracja: 10.1994, a więc kolejna sprawa kwalifikuje się do archiwum X Może jakiś poprzedni właściciel miał wcześniej DF-a, czuł się z nim uczcuciowo związany i chciał sobie jakąś pamiątkę zostawić. Ciekawe czy coś jeszcze ??? Skrzynia biegów jest 5-biegowa...

Co do zabezpieczeń to już mam odcięcie z jakąs lepszą centralką do której w dalszym czasie założę chyba centralny. Po ostatnim włamie doszedłem do wniosku, że najsłabszym zabezpieczeniem w Poldku są zamki. Myślę więc o tym, żeby po założeniu Centralnego wymontować wkładki.
A przy okazji - Panowie, może opiszę swój przypadek. Warto blokować kierownicę na postoju fabryczną blokadą. Ja tak właśnie zrobiłem i co prawda straciłem stacyjkę, ale zakładając następną - dowiedziałem się - w sumie przypadkiem - że śruby spinające stacyjkę tzreba kręcić do zerwania łbów śrub. Wtedy jest ona nie do zdjęcia, a tym samym zablokowanie kierownicy skuteczne.

A chyba warto bo policjant, który przyjechał stwierdził, że Polonezy i to z gazem są ostatnio "popularne"

Przy okazji blokad to gość, który zakładał mi odcięcie, zaproponował Multilocka za chyba 250 zł. Na razie odpuściłem, ale jak to się ma do tego:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=28800889
Warto to kupić i zamontować samemu ???

I jeszcze jedno pytanie: Czy ktoś z Torunia tudzież Bydgoszczy wybiera się może na zlocik? Ja akurat nie mogę, a chciałbym zamówić pewien klubowy gadżecik...

Pozdrawiam

TomaszS

[ wiadomość edytowana przez: TomaszS dnia 2004-07-29 06:45:29 ]