MotoNews.pl

Hyundai Getz - gdzie znajdę sygnał przebytej drogi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Jestem nowym posiadaczem Hyundai-a Getza, i chciałbym założyć sobie do niego komputer wskazujący zużycie paliwa. Potrzebne do tego są dwa sygnały - z wtryskiwacza i sygnał przebytej drogi (oborty kół). Wtryskiwacze są na wierzchu więc nie ma problemu, ale nie wiem gdzie szukać tego sygnału drogi.

Gdyby kogoś interesował temat komputera to dodam, że jest to moja własna konstrukcja która świetnie spisywała się w poprzednim samochodzie (Opel Corsa).

Ja co prawda nie mam wtrysków ale jestem ciekaw jak to wyglada. Czy pokazuje w litrach ?? Czy na diodach jakos ?? Czy to jakis wakuometr ... (tak to sie pisze ??)

pozdr

Bez wtrysku nie ma co mówić o komputerze, nie da się wtedy dokładnie zmierzyć ilości pobranej benzyny.

Krótki opis kompa:
Wsazanie daty, godziny, dnia tygodnia, temperatury wewnątrz, na zewnątrz.
Wskazanie aktualnej prędkości w km/h, aktualnego spalania w l/h.
Wskazanie ilości spalonej benzyny, ilości benzyny pozostałej w baku,
średniego spalania w l/100km, przewidywanego zasięgu na bęzynie
w baku przy spalaniu średnim.

No masz 2 rozwiazania albo szukasz przy zegarach - ten sygnał własnie odpowiada za wskazania prędkośmierza albo szukasz w okolicach skrzyni biegów tam masz czujnik. Nie znam dokładnie miejsca w twoim silniku ale najłatwiej to sprawdzić jak odepniesz go i sie przejedziesz to nie będzie wskazań prędkości . Powodzenia i daj znaka jak posłżo.

Tak właśnie myslę o odpięciu kabelka przy silniku i obserwacji, ale obawiam się, czy jak odepnę zły kabelek to czegoś nie uszkodzę.
Np. jest chyba czujnik położenia wału i bez niego nawet silnik nie zapali.
Acha podstawowa informacja o której zapomniałem silnik to 1.3, nie mam aparatu cyfrowego bo bym zamieścił zdjęcia.

no to moze cię deko naprowadze, szukaj w okolicach skrzyni biegów, od dołu raczej, poszukiwany czujnik bedzie raczej w obudowie skrzyni biegów (zdecydowanie bez kanału bedzie trudno)...natomiast czujnik połozenia wału bedziesz miał zdecydowanie wyżej ...

Już dużo wiem, teraz jeszcze jedno pytanie; ten czujnik jest jednoprzewodowy czy dwu, lub trzy?

na 99% to 2 przewody.