| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
caroll TOYOTA DRIVER Toyota Corolla 1.6 SOL Jelenia Góra | 2005-01-31 23:47:21 Panowie, taka sprawa. Mam prawie roczna Corolle 1.6 sol, przebieg 35000 km...... wszystko ok, ale dzis nieoczekiwanie wystapil problem. Mianowicie podczas jazdy same (!!!) przygasly swiatla, poczym powrocily do standardowego natezenia. Nastepnie po okolo 15 min ten stan sie powtorzyl ! Juz po odebraniu nowego auta zaobserwowalem taka rzecz, ze gdy podnosze elektrycznie szyby do gory to rowniez przygasaja lampy! Alternator, regulator napiecia........ Prosze o pomoc ! |
Hicks TOYOTA DRIVER Yaris 1.3 Sol Wawa | 2005-02-01 09:44:15 Może to bateria nie podpiera obciążenia kiedy dociążasz silniki podnoszenia szyb.
A czy to przygasanie lamp nie ma miejsca wtedy gdy startuje jakiś duży odbiór prądu np. automatyczna klima ? |
caroll TOYOTA DRIVER Toyota Corolla 1.6 SOL Jelenia Góra | 2005-02-01 12:52:33 Dziekuje za szybka odpowiedz! Szczegolne dzieki dla "wyroczni" serwisSJ ! Dzis dzwonilem do serwisu na bielanach wroclawskich. Porozmawialem z serwisantem i jestem troche uspokojony. Sprawdze napiecie ladowania, stan akku i poobserwuje jeszcze troszke temat (do serwisu mam 120 km, wiec nie moge skoczyc od razu) Mam nadzieje iz owo przygasanie nie powtorzy sie wiecej. Moze wilgoc (wczoraj zmienialem zarowki w krotkich swiatlach) byla powodem? Tak czy siak dziekuje i w ostatecznosci upre sie nad wymiana alternatora i regulatora...... Uspokajajaca jest tez 3 letnia gwarancja!! Pozdrawiam ! |
caroll TOYOTA DRIVER Toyota Corolla 1.6 SOL Jelenia Góra | 2005-02-02 00:39:33 SPRAWA WYJASNIONA !!!!!! To ja jestem burak. Podczas wymiany zarowek, polozylem jedna na akumulator....... Robila sobie czasem delikatne zwarcie ! Tak wiec wszystko wrocilo do normy, a kamien spadl mi z serca. Pozdrawiam i sorki za zamieszanie.
|
Hicks TOYOTA DRIVER Yaris 1.3 Sol Wawa | 2005-02-02 09:50:39 Trwałe zwarcie = przeciążenie alternatora
A czegoś nie kumam - jak leżąca na baterii żarówka może zwierać klemy w czasie jazdy ? |
caroll TOYOTA DRIVER Toyota Corolla 1.6 SOL Jelenia Góra | 2005-02-02 15:35:02 Tak, wiem,ze to nieprawdopodobne, ale prawdziwe..... Po prostu minusowe zaciski sa nieosloniete zadna zaslepka. W jakis cudowny sposob zarowka znalazla sie na owej klemie i od czasu so czsu, a jechalem po super wyboistej dzrodze, dotykala koncowkami do owej klemy!!! Sprawdzone i przetetowane na gamoniu czyli na mnie. Pozdrawiam |
Hicks TOYOTA DRIVER Yaris 1.3 Sol Wawa | 2005-02-02 15:58:08 Caroll - sorry, że drążę ale muszę wiedzieć
Biegun (-) nie jest osłonięty bo jest zwarty do karoserii. Czyli żarówka musiała dotykać też i do bieguna (+) - ale ona była spalona, a więc jak obciążała tak obwód ? Chyba, że zwarcie było metaliczne-przez obudowę... |
caroll TOYOTA DRIVER Toyota Corolla 1.6 SOL Jelenia Góra | 2005-02-02 16:22:49
Sorki,ale zaden ze mnie elektryk. Wiem tylko ze po usunieciu zarowki ktora po podniesieniu maski lezala na klemie problem zniknal ! W meandry techniczne nie wchodzilem i nawet nie dociekam, bo jestem szczesliwy, ze wszystko znow dziala. Moj ojciec jest elektronikiem. Jak sobie zyczysz moge go spytac co i jak i napisze ci na priva. Nie chce juz zasmiecac tego watku.....Pozdrawiam |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-02-02 23:42:14 Czary jakieś czary!
ta teoria z żarówką jakoś się kupy nie trzyma |
Hicks TOYOTA DRIVER Yaris 1.3 Sol Wawa | 2005-02-03 09:32:39 Mogło tak być - jeśli mata pod klapą jest przewodząca
Mniejsza. Dobrze, że auto gra i bucy. |
Hicks TOYOTA DRIVER Yaris 1.3 Sol Wawa | 2005-02-03 14:36:13 Misiek, starczy już żarówki X |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-02-03 22:30:40 UFO?
Albo gościu położył na aku żrówkę z lampy oświetlenia ulicy |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-03-28 13:10:47 Jak to co Dziwnwgo reflektor zjarany to jest takie oczywiste??????
|