Nie trzyma kierunku jazdy na wprost - wspomaganie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Piszę tu poraz pierwszy, bo i chyba dostanę Espero od mojego taty. Dlatego szukam odpowiedzi na kilka pytań, zamieszczam je jednak w osobnych wątkach, bo w tytule nie umieszczę skrótu problemu i może niektórzy nie przeczytali by wątku...
Espero, o którym mówię to wersja CD z roku 1997 - zacna to maszyna i lepsza moim zdaniem od szeregu nowoczesnych aut, np. Audi A6 z silnikiem 2.0 jedzie cichod do 120, potem jest coraz głośniej i głośniej i głośniej.... Mój espero powyżej 130 nie zwiększa już swojej hałaśliwości - poprostu szybciej się toczy - to prawdziwa limuzyna.

Drugi problem:
Wspomaganie ogólnie działa, ale jak jedziesz prosto, to czujesz jakby coś przerywało i kierownica ciągnie twoję rękę w lewo - i tam auto nieznacznie skręca.
Proszę o pomoc i dziękuję!

Nic tylko zbierznosc albo wyrobiona zawiecha!

Cytat:
2004-07-19 10:22:31, lian pisze:
... kierownica ciągnie twoję rękę w lewo - i tam auto nieznacznie skręca.

Witam

A czy sprawdzałeć ciśnienie w kołach?
Ja maiałem podobny problem, tylko, że mi uciekał w prawo.
Ale jak nabiłem koła wszędzie po równo (2,0) to juz jest super

Pozdrawiam

Wedle mojego poglądu a także i doświadczenia w tym względzie to albo wina to opon(mało powietrza), albo należy je raz jeszcze wyważyć, lub też należy przełożyć koła z tyłu na przód i dowrotnie.
Bądź może to być jak Chłopaki poniżej pisali, zbierzność lub zawieszenie.
Pozdrawiam

Jeżeli to nie wina kół, to znaczy, że to dość poważna sprawa.
Dziękuję za pomoc.

Zaraz... zaraz...

Wyrywa Ci na lewo... Nawet jak trzymasz kierownicę ?

Bo jeśli tak, to coś mocno jest z zawieszeniem skopane.

Jeśli ściąga Ci na lewo, czy prawo przy przyśpieszaniu (przy puszczonej kierze), to często są to tuleje wachaczy

Witam Kolege z Bydgoszczy

Polecam przejazdzke do MotoBudrex'u na Grunwaldzkiej. Za 30zl ustawiaja tam zbieznosc.

Cześć, dzięki za radę . Czy możesz poradzić mi, gdzie w naszym mieście można tanio kupić części do Espero? Oraz kto dobrze i niedrogo serwisuje to auto? Kto umiałby go gruntownie przejżeć, naoliwić, pogładzić?

Ja mam coś podobnego tylko że w prawo.
niezaleznie czy przyśpieszam czy zwalniam czy też jadę po prostu przed siebie ściąga mi w prawo. zbieżność w porządku koła też a mimo to ściąga.
chyba przyjdzie mi sie do tego prztzwyczaić

Cytat:
2004-07-20 15:26:02, lian pisze:
Cześć, dzięki za radę . Czy możesz poradzić mi, gdzie w naszym mieście można tanio kupić części do Espero? Oraz kto dobrze i niedrogo serwisuje to auto? Kto umiałby go gruntownie przejżeć, naoliwić, pogładzić?

Co do mechanikow, to duzo Ci nie pomoge, bo na szczescie nie dlubalem za wiele w aucie. Wiekszosc rzeczy (amortyzatory, koncowki drazkow, zbieznosc, lozyska) robilem wlasnie w MotoBudrex. Raz mi tam mechanior dokrecil pneumatem lozysko z przodu tak, ze nie zostalo prawie nic gwintu na przegubie. Na szczescie, po wyjasnieniu sprawy zachowali sie ok, takze mimo tej wpadki polecam. Aha, ten mechanik juz tam nie pracuje

Prowadza tez hurtownie czesci do Daewoo i mimo iz czasem mozna znalezc cos taniej, to jednak lepiej kupic i robic w jednym miejscu. Zapobiega to klopotom w razie reklamacji. Ze sklepow, to na ks.Skurupki maja duzy wybor i dobre ceny.

Witaj mój znajomy ostatnio też miał taki problem (ściągało auto w prawą stronę niezależnie od prędkości, a koła były wyważane kilka razy ) i okazało się, że sprawczynią tego była walnięta sprężyna (u niego akurat na prawym przodzie)! może też chodzi o sprężynę. Po wymianie usterka zniknęła. pozdr

Mój problem ściągania w prawo skończył się po zmianie opon a wcześniej też sprawdzałem geometrie. Sprawdzający stwierdził,że jest ok a po jeździe zrobił minę odpowiednią.