Zgubiłem prawo jazdy i co dalej...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie.
Czy moglibyście mi powiedzieć co mam zrobic jeśli zgubiłem prawko?
Czy moge w wydziale komunikacji dostac jakies tymczasowe upowaznienie do jady bobem do czasu wyrobienia nowego prawka???
Ile kosztuje teraz wyrobienie nowego prawa jazdy?
Czy poniose dodatkowe koszty( oprócz wyrobienia nowego plastiku) za zgubinie prawka???
Za wszystkie odpowiedzi dziękuje.
Pozdrawiam.

Cytat:
2004-07-25 00:43:23, M_L_O_D_Y pisze:
Witam serdecznie.
Czy moglibyście mi powiedzieć co mam zrobic jeśli zgubiłem prawko?
Czy moge w wydziale komunikacji dostac jakies tymczasowe upowaznienie do jady bobem do czasu wyrobienia nowego prawka???
Ile kosztuje teraz wyrobienie nowego prawa jazdy?
Czy poniose dodatkowe koszty( oprócz wyrobienia nowego plastiku) za zgubinie prawka???
Za wszystkie odpowiedzi dziękuje.
Pozdrawiam.

1)zgłosić na Policję a potem iść do swojego Wydziału Komunikacji wyrobić nowe
2) Nie dostaniesz nic tymczasowego a więc autko w odstawkę
3) koszt wyrobienia -niecałe 80 zł
4) nie dostaniesz żadnej kary

Jeżeli zgubiles to nie idziesz na policje tylko do od razu urzeędu. Wypelniasz podanie o nowe, dajesz 1 zdjęcie , placisz w kasie 70zł i 1.50gr znaczek skarbowy. Dostajesz taki świstek ze czekasz na wtornik ale niestety jezdzic nie mozesz. No i czekasz na nowe prawko.
To by bylo tyle.

Witam!
Miałem duzo szczęścia gdyz zgubiłem je w Biedronce w której pracuje mój znajomy.Byłem wczoraj sie tam dowiedziec czy nie znaleziono prawka ale nic nie mieli.Okazało sie że znajomy je znalazł i zabrał do domu.Dał mi znac no i własnie byłem je odebrac.Wypilismy po piwku i jest luz .Następnym razem bede uważał.
Dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Cytat:
tymczasowe upowaznienie do jady bobem

nie wiem jak ma to sie w przypadku boba ale nie sadze zeby wygladalo to inaczej niz w przypadku innych pojazdow POZDRO i badz bardziej uwazny nastepnym razem: JAK DOBRZE ZE BIEDRONKA JEST TAK BLISKO...

Cytat:
2004-07-25 06:50:05, Golab82 pisze:
Jeżeli zgubiles to nie idziesz na policje tylko do od razu urzeędu. Wypelniasz podanie o nowe, dajesz 1 zdjęcie , placisz w kasie 70zł i 1.50gr znaczek skarbowy. Dostajesz taki świstek ze czekasz na wtornik ale niestety jezdzic nie mozesz. No i czekasz na nowe prawko.
To by bylo tyle.

Dokładnie tak jak piszesz.

Na policje trzeba zgłosić zgubienie zarówno prawka jak i np. dowodu - z prostego powodu. Bo ktoś mając twoje papiery na Twoje konto może wziąć kredyt, coś na raty itp a ty póżniej z tego masz problemy. Jak masz kwita z policji że zgłosiłeś zaginięcie papierów to jesteś czysty i o wiele łatwiej to odkręcić!!!

[ wiadomość edytowana przez: andrzej_krakow dnia 2004-07-26 10:00:50 ]

Zgubiłem dowod i prawko i pierwsze co pojechałem na komende. Tam mi powiedzieli " Prosze sobie przeczytac pouczenie, ktore wisi na ścianie" a tam bylo napisane że z taka sprawą mam sie zglosic do urzedu w ktorym mi wydawali dokumenty. Pojechalem do urzedu i tam uniewaznili mi dowod i prawko.

Cytat:
2004-07-26 10:29:28, Golab82 pisze:
Zgubiłem dowod i prawko i pierwsze co pojechałem na komende. Tam mi powiedzieli " Prosze sobie przeczytac pouczenie, ktore wisi na ścianie" a tam bylo napisane że z taka sprawą mam sie zglosic do urzedu w ktorym mi wydawali dokumenty. Pojechalem do urzedu i tam uniewaznili mi dowod i prawko.

Ja dwa lata temu zgubiłem papiery to poszedłem na policje i bardzo uprzejmie przyjęli ode mnie zgłoszenie i dali mi zaświadczenie że to zgłosiłem.