| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
IrekPapaj ESPERO 2.0 CD Ruda Śląska | 2004-07-29 13:20:35 Czy ktoś zastanawiał się nad techniczną różnicą pomiędzy naszą dwójką LE , a oplowskim NE. Z danych kat moment i moc ma wyższą NE bo 115KM.Ze znajomym oplowcem-serwisowcem rozmawiałem o tym i stwierdził że cała filozofia to chip, ale mechanicznie co koreańcy pokombinowali to nie wie i obawiał się o życie mojego motorka po zabiegu. Proszę o opinie i spostrzeżenia. |
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2004-07-29 20:46:52 Te silniki sa prawie identyczne...
Jak zwiekszysz stopien sprezania i podregulujesz elektronike to bedziesz mial 115 hp. A c20xe ma bardzo podobny blok. Co wiecej pasuja z niego korby, wal i tloki do c20le.. Lezy taki komplecik w piwnicy i czekam az sie moje korby pogna zeby wymienic Pozdr Jadzwin |
Wiktor_ galant Kielce | 2004-07-29 23:17:28 jadźwin a nielepiej odrazu glowice od xe, pewnie sie nad tym zastanawiales - wydaje mi się ze niema to sensu dlatego ze tzreba by chyba zmienić caly osprzet silnika i elektronike sterującą, alternator, pompe wspomagania i chyba wiele innych noi w podobnej cenie mialbys caly silnk xe,
oswiec mnie jesli się myle |
IrekPapaj ESPERO 2.0 CD Ruda Śląska | 2004-07-30 07:17:14 Blok ten sam 100 proc , wogóle są to prawie identyczne silniki, zresztą mam EPC (kat. części) opla i drobne różnice w konstrukcji występowały nawet w C20NE w zależności od modelu w którym wylądował - Kadet E, Ascona, Vectra A, a nawet Calibra. To co zauważyłem to w naszych jest inny aparat zapłonowy, a co za tym idzie MOŻE być koreański (czyt. słabszy) wałek. Opinia fachmana z opla : 10KM nieznaczna różnica już przy i tak sporej mocy, a po chipie jak się zacznie pipcyć to co wtedy? Tak się rozpisuję bo gdzieś na forum Opla wyczytałem o chip tuningu (tylko i wyłącznie) silnika C20NE do 130KM i tu mnie zastanowiło , jaka jest tolerancja tego silnika i czy te 130KM to nie jakiś blef? Jeżeli ktoś ma ochotę to zapraszam do dyskusji. Pozdrowionka dla wszystkich |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2004-07-30 09:01:52 Że jak, że co?? ...Adres tego "mechanika" dawaj!!-obok mnie jest piekarnia...szukają właśnie „fachowca” do noszenia worków z mąką....może to jest powołanie dla tego człowieka....bo na pewno nie mechanika pojazdowa!! Kiedyś mnie to interesowało bardziej (było ciut więcej „możliwości” - € Niestety w moim przypadku, z powodu „braku czasu” (€ !) pomysły profesjonalnego rozwoju mocy upadły już dawnooo. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-07-30 09:48:46 Irek nie wierz w bzdury.
Samym chipem nie zrobisz 130 koni. A jak będzie blisko, to wzrośnie ostro apetyt na paliwo |
Jacenty Klubowy Weteran Nubira III, KIA SEDO ... Suwałki | 2004-07-30 12:14:23 A ja i tak się upieram że są duże różnice |
IrekPapaj ESPERO 2.0 CD Ruda Śląska | 2004-07-30 14:45:09 Boguś to nie tak że z OPla 2.0 - 105KM to dużo...... w ogóle to sporo, a 130KM ponoć z oplowskiej 115-ki , a nie z naszego.
|
IrekPapaj ESPERO 2.0 CD Ruda Śląska | 2004-07-30 14:51:25 Jeszcze jedno : Jacenty , to o czym ty mówisz to ma niewielki wpływ na moc silnika o którą mi tu przede wszyskim chodzi, bo co ma położenie bagnetu czy alternatora. Zapłon to się mogę zgodzić , może większa "pewność" iskry , ale jak alternator nie ma większej mocy niż w naszym to różnicy w tym przypadku nie widzę. |
Jacenty Klubowy Weteran Nubira III, KIA SEDO ... Suwałki | 2004-07-30 15:09:23 No tak, tylko że mi chodziło wyłacznie o to że te silniki różnią się między sobą, nie chodziło mi o moc |
IrekPapaj ESPERO 2.0 CD Ruda Śląska | 2004-07-30 15:15:50 AAAAAAAAAA no tak to se możemy nawet po pyskach nawystrzelać , a tu na piwo cza iść. |