Nie pali na benzynie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiatm

Samochód nie lubi benzyny:

Gdy silnik jest zimny (np. po całej nocy) nie chce odpalić na benzynie. Trzeba uruchomić na gazie żeby mógł zacząć działać. Gdy silnik nabierze temperarury jazda na benzynie staje się możliwa. Jest jednak to bardzo uciążliwe, ponieważ dusi się gdy chce się przyśpieszyć. Wygląda to jakby silnik się zalewał, podawał za dużo benzyny a za mało powietrza. Jeśli naprawdę delikatnie się przyśpiesza to rozpędza się bez większych wstrząsów.

Żadne takie problemy nie występują na gazie. Po ostatniej regulacji + wymiana filra powietrza skłoniłem go nawet żeby zaczął mniej palić.

Lovato druga generacja z silniczkiem krokowym.

A ten problem to występuje od samego początku, czy nagle się pojawił?
Może być taki numer, że mikser zamontowany przy przepustnicy przysłania jakieś kanały odpowiedzialne za ssanie i wolne obroty. Może być też po prostu stara benzynka w zbiorniku, przytkane wtryskiwacze itd. itp.

Zaczeło się jakiś czas po założeniu instalacji gazowej.
Najpierw miał przy porannym rozruchu problemy z przełączeniem się na gaz. Obecnie można go już tylko odpalić na gazie. Dopiero jak silnik jest gorący to można jako tako jeździć na benzynie.
Benzyna jest OK

Sprawdz czujnik temperatury i pozostale czujniki majace wplyw na dawkowanie paliwa.

Sprawdzałem czujniki, odłączałem nawet sonde lambda, aby sprawdzić czy to jej wina. Odłączałem również akumulator, aby spowodować zresetowanie się komputera - nic z tych rzeczy nie pomogło.

Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły??