| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-07-05 13:06:54 Mam problem, zdaje sobie sprawę, że pewnie ten wątek był już rozpatrywany ale nie mogę rozwiązania nigdzie znaleść.
A wiec problem: przy obrotach silnika poniżej 1500 podczas jazdy strasznie tłucze silnikiem. Testowałem mój komputerek. okazało się, że mam problem 21 "Czujnik położenia przepustnicy (TPS) Za wysokie, lub za niskie ciśnienie" Czy ktoś wie jak naprawić tą usterkę? Czy wystarczy zmienić filtr powietrza? Proszę o pomoc
|
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-07-20 15:39:18 Dzięki Bartek za zainteresowanie
Powiem więcej poniżej 2000 drgania nadal występują Może ktoś się spotkał już z takim problemem |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2004-07-20 20:48:53 Kisztan - przejrzyj mój wątek "Przydatne info" |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-07-21 09:19:58
Ale czujnik położenia przepustnicy po zresetowaniu kompa nie sygnalizuje błędu (testuję kompa co 2dni). Podejżewam, że jest to jeszcze stary błąd. A co do poduszek, to sprwdzałem są OK. Ale może zacznę od początku. Autko jeździło super, przyśpieszenie, moc, wszystko oki. Razu pewnego zaspałem do pracy, (wiecie czasami tak bywa) Po pracy wsiadłem w moje autko i jak zwykle odpaliłem, a tu aż całym autkiem zaruszało, ale dobra wsteczny wyjeżdżam z parkingu wszystko Oki, jedynka lekki gaz a tu druga niespodzianka tłucze silnikiem dodaję gazu i jakoś pojechałem. Wieczorem podniosłem klapę posprawdzałem węże wszystko jest OK., ale silnik strasznie tłucze przy ruszaniu i podczas jazdy z prędkością obrotową poniżej 2000mpr (np II bieg 25km/h lekko pod górkę). Nie wiem, co to może być, z testu kompa wyszło, że błąd 21, czyli że błędne napięcie na czujniku położenia przepustnicy, przeczyściłem styki, zresetowałem kompa i błędu nie ma. Dodałem nową masę do silnika – bo może słabo masuje – i nic. Zmieniłem świece z kablami, przeczyściłem rozdzielacz, zmieniłem silniczek krokowy (bo te obroty trochu modulowały między 900 a 1000). A jeszcze jedno, zaczęły mi wtedy stukać popychacze hydrauliczne (tak myślę - cichy metaliczny dzwięk), więc zmieniłem olej na nowy 5W40. Nie wiem co jest, może ktoś z okolic Rzeszowa zna jakiegoś dobrego mechanika? Proszę o pomoc! Ps. Wszystkie rurki i węże sprawdzone [ wiadomość edytowana przez: kisztan dnia 2004-07-21 10:24:37 ] |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-07-21 12:56:36 Sprawdz EGR |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-07-21 14:49:44
|
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-07-30 08:05:09
Brawo Tomek!
masz u mnie browarka
Dokładnie była to tylna poduszka skrzyni biegów. W poduszce pękła metalowa tuleja w którą wchodzi taka długa śruba M8. Drgania były na tyle silne, że utrudniały pracę silnika poniżej 2000mpr. Usterka była nie zauważalna gołym okiem Dopiero po bardzo energicznym szarpnięciu (dwa chłopa) wyszło "szydło z worka" Po wymianie poduszki, jak ręką odją. Znikły wszystkie objawy. Silniczek pracuje równo. Mogę bez problemu ruszać przy obr. ok1000-1500. nawet z II czy III biegu samochód rusza! Jeszcze tylko muszę wyregulować lewarek (problem z II biegiem) i po kłopocie. Dziękuje Wszystkim, którzy próbowali rozwiązać ze mną ten problem. |