MotoNews.pl

Nagły wzrost zużycia gazu !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przedewszystkim dzień dobry wszystkim

Mój problem polega na tym że moje Audi B3 2,0 1990r pełen wtrysk z instalacją LPG I generacji zaczął spalać jakieś 17 litrów w mieście !! przy ekonomicznej jeździe !!!
Wcześniej spalił zimą max 14 przy wogóle nie okonomicznej jeździe czyli gaz do dechy. takie mini wyscigi od świateł do świateł.
Czy też w trasie 120-180 km/h Mówią że mam ciężką Nogę
Odpalany non stop na gazie
Podejżewam że jest to reduktor-parownik A DOKŁADNIEJ MEMBRANY czy możecie to potwierdzić ???

I jeszcze jedno MÓJ zbiornik gazu zbliża się do 10 lat czy można gdzieś przedłużyć homologację (atest) ???
Czy musze kupić nowy zbiornik ???
No nie mam na niego żadnych papierów !!!

KTO PYTA NIE BŁĄDZI

a to nie będą czasem brudne filtry, słyszałem że brudny filtr też troche wpływa na zużycie gazu

pozdr

ja bym zmienił instalacje

Wpływ na wzrost spalnia LPG ma przedewszystkim:
zabrudzony filtr powietrza
świece
kable WN
filtr LPG
i na końcu parownik,
jezeli wyeliminujesz wszystkie pozycje przez parownikem to niestety pozostaje jesynie wymiana membran

Zbiornik LPG musisz wymienić na nowy - nie przedłuża sie homologacji, poprostu zbiornik jest "opracowany" na 10 lat i koniec, nadaje sie jedynie do wyzłomowania

Cytat:
2004-07-16 23:04:38, GDA pisze:
Wpływ na wzrost spalnia LPG ma przedewszystkim:
zabrudzony filtr powietrza
świece
kable WN
filtr LPG
i na końcu parownik,
jezeli wyeliminujesz wszystkie pozycje przez parownikem to niestety pozostaje jesynie wymiana membran

Zbiornik LPG musisz wymienić na nowy - nie przedłuża sie homologacji, poprostu zbiornik jest "opracowany" na 10 lat i koniec, nadaje sie jedynie do wyzłomowania

A mi sie wydaje ze w niektorych instalacjach (z silnikeim krokowym) moze miec tez jeszcze wplyw sonda lambda.

Pozdr.
Gryzzly

Cytat:
2004-07-16 23:04:38, GDA pisze:

Z tego co pamietam, to nie musi. Moze dac do ponownego homologowania, ale gra nie warta swieczki, bo cena takiej uslugi jest podobna do ceny nowego zbiornika. Takze pozostaje wymiana, ale mozliwosc taka istnieje.

Hej
Jak tu już ktoś powiedział wpływ na zwiększenie ilości spalanego gazu może miec sonda lambda. Ja tak miałem w swoim Fordziku 1.8 16V Jak założyłem to palił 9,5 na 100 a później 12,5. Pojechałem sprawdzić do gazownika co jest i on powiedział że sonda siadła i trzeba nową. Wymieniłem i jest spoko. Znajomy elektromechanik powiedział mi że gdy sonda klęknie to komputer przełącza się na tryb awaryjny i dlatego auto więcej pali i jest słabsze

Ale jak się ma instalkę I generacji to zepsuta lambda ma wpływ tylko na zapłon w samochodzie a nie na dawkowanie paliwa skoro jeździ się tylko na gazie. A skoro tak to nie namiesza aż tak, żeby tak drastycznie wzrosło zużycie paliwa.