MotoNews.pl
11 Zetec - skrzynia biegów - poziom oleju i inne.... (58102/45) - PT

Zetec - skrzynia biegów - poziom oleju i inne....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie.
Kleiłem ostatnio parę g... pod autem i trochę pomacalem otoczenie silnika. Kręcąc kołami na podniesionym aucie usłyszałem wyraźnie szczęk kół zębatych w skrzyni. Poruszałem lewrkiem zmiany biegów to samo, wyraźny sczęk w momencie ruchu. Zastanawiam się czy nie mam za mało oleju, od początku posiadania auta wiecznie mam mokrą oszczelkę pod skrzynią nie cieknie ale po prostu jest mokro.
Ile oleju powinno być w skrzyni. Jak ten poziom sprawdzić ?

Druga sprawa. Nawet w największe upały nie włącza mi się wentylator chłodnicy. Wskaźnik temp nie dochodzi do czerownego pola tylko stabilizuje się na połowie. Nawet jak stanę na goracym włączonym silniku nie rusza dalej i chłodnica się nie włącza. Sama chłodnica na pewno działa bo sprawdziłem. Duzy obieg jest drożny. Gdzie jest termostat, chcę go sprawdzić. Ale jak ? Zewrzeć jego piny ?
Wiem że gaz obniża temperaturę w obiegu wody rozpręzając się w reduktorze ale czy to ma aż taki wpływ na temperaturę że wentylator się nigdy nie włącza ?

Auto to zetec 1,6 16V instalacja gazowa.

Pozdrawiam
CODI

podnosisz auto do gory
auto ma byc w poziomie
wlewasz olej przez otwor do tad az sie nie zacznie wylewac
zakrecasz jezdzisz

Sprawdzić olej wskrzyni jest prost. Jest śruba na imbys po prawej stronie od czyjnika cofania i po odkręceniu olej powinien być równo z dolą krawędzią gwintu. Jezeli jest mnie j to tylko dolac. Z co do mokrej uszczelki to mam to samo, poprostu się poci. Termostat jest po prawej stronie silnika tuż przed cewką zapłonową, schowany jest w tym "plastiku" do którego dochodzą gumowe przewody. Trudno nie zauważyć.Życzę miłej zabawy.

wg. źródeł fabrycznych poziom oleju w skrzyni powinien oscylować w granicach 2-3 mm od dolnej krawędzi korka wlewu oleju........mi też od zawsze pociła się uszczelka na skrzyni, dokręałem śyby - troszkę pomagało ale teraz patrzę pod auto i ........uszczelka jest sucha......myślę, że olej jeszcze jest

Z tym olejem nie bedzie łatwo. Nie mam pod ręką podnośnika coby poziom dawał, muszę jakiegoś kanału poszukać.
Dzięki za rady.
Jaki fabrycznie jest olej w skrzyni?

A wentylator się w końcu włączył. Jeżdziłem wokół Wrocka w poszukiwaniu działki. Stawałem, ruszałem itp.... i w końcu się włączył .

Pozdrawiam
CODI

Cytat:
2004-08-04 10:30:55, CODI pisze:
Jaki fabrycznie jest olej w skrzyni?
Pozdrawiam
CODI

To zależy od skrzyni...
- olej przekładniowy skrzynia IB5: WSD-M2C200-C; nr Ford: 1045737
- olej przekładniowy skrzynia MT75/MTX75: ESDM-2C186-A; nr Ford: 5021033
- olej wspomagania kierownicy / przekładnia aut.: ESP M2C 166 H; nr Ford: 5014519

[ wiadomość edytowana przez: Kielek dnia 2004-08-04 10:53:49 ]