MotoNews.pl

Ubezpieczenie (Hestia)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moja zona odwiedzila dzis dealera w celu wykupienia pakietu ubezpieczenia (OC, AC, NW) na kolejny rok (poprzedni w PZU). Pani Agent zaproponowala ubezpieczenie w Hestii (nowa umowa z Toyota; nie zalatwiaja jeszcze napraw bezgotowkowo, ale to sie pewnie zmieni; ok 600 zl mniej niz w PZU, bez uwzglednienia amortyzacji czesci i pare jeszcze innych).
I w zwiazku z tym chcialem zapytac tych z Was, ktorzy ubezpieczaja Toyotke w Hestii i, niestety, musieli usuwac szkody, czy w razie czego nie robia problemow, wyplacaja odszkodowanie i czy mozecie ich z czystym sumieniem polecic.

Poza tym w pisemku otrzymanym kilka tygodni temu od PZU jest wzmianka, jako by wlascicielo Dieseli przyslugiwala 5% znizka. Pani w Toyocie stwierdzila jednak, ze kupujac u nich pakiet juz dostajemy znizke i wtedy ta za Dieselka sie nie liczy. A gdzie lezy prawda?

Ciekawe...
Ja w maju przedluzalem swoja polise w Hestii (Toyota Wlochy) i powiedziano mi wtedy jasno, ze maja pdpisana umowe o bezgotowkowym rozliczaniu szkod przy naprawach. Moze wiec nie jest to kwestia ogolna TMP (choc tak wskazuje logika) lecz jednostkowa - kazdy dealer podpisuje ja oddzielnie...?
Poprzednio mialem Peugeota, ktorego tez mialem ubezpieczonego w Hestii i nie moge narzekac na rozliczanie szkod (robilem to niestety dwukrotnie). Co prawda raz rzeczoznawca jechal ponad tydzien do mojego samochodui, no ale co do finansow wszystko bylo OK - absolutnie sie tym nie zajmowalem.
No, moze poza tym, ze musialem pojechac do ich siedziby po pieniadze za zholowanie. Ale, jak mowie, wtedy wszystko bylo OK.

To jak widzę PZU jest najdroższe i najgorsze. Tyle miałem z nimi przepraw o wypłatę marnych 3tys, że głowa boli. I sprawa się jeszcze nie zakończyła...

Ja jestem ubezpieczona w Hestii. Miałam już jedną szkodę, teraz ma drugą i to całkowitą. Towarzystwo jest według mnie wiarygodne, nie słyszałam o żadnych problemach z nimi.
I oczywiście że można w Hestii rozliczać bezgotówkowo! To teraz już przecież standard.
Likwidatorzy byli u mnie po 2-3 dniach od zgłoszenia szkody. Zawsze jednak potrzebne były dodatkowe oględziny, co przedłużało załatwienie naprawy. Poza tym wszystkie sprawy klientów indywidualnych wędrują do Centrali w Sopocie, ale to już problem warsztatu, w którym naprawiasz, bo to on czeka na wypłatę.

Cytat:
2004-07-28 15:12:32, Yaga pisze:
Poza tym wszystkie sprawy klientów indywidualnych wędrują do Centrali w Sopocie, ale to już problem warsztatu, w którym naprawiasz, bo to on czeka na wypłatę.

Czasem i Twój, w Wawie niektóre warsztaty nie wydadzą Ci auta po naprawie, dopóki centrala z Sopotu nie przeleje im pieniedzy na konto

Mój diler ubezpieczeniowy odradził mi Hestię z tego właśnie względu. Zaproponował Allianz, różnica w cenie ubezpieczenia wyszła ok 30 zł.

Sielan, chyba musisz najpierw wypowiedzieć umowę OC w PZU. Tak mi się wydaje. W przeciwnym razie będziesz musiał im za kontynuację OC płacić, a w razie czego (odpukać !) tylko jedno odszkodowanie wypłacą.
Nasz broker (służbowy) pozytywnie wypowiada się o Hestii, że nie droga a rzetelna. Osobiście nie mam doświadczenia, za to z PZU mam kiepskie.

A czy wiecie, że na podstawie Kodeksu Cywilnego macie prawo żądać zwrotu składek od ubezpieczyciela w miarę jak samochód traci na wartości ? Ważne przy nowym samochodzie ubezpieczanym jeszcze przed wyjazdem z salonu. Przecież on zaraz po wyjeździe już traci na wartości i w razie utraty odszkodowanie będzie już obniżone.

Cytat:
2004-07-28 15:12:32, Yaga pisze:
Ja jestem ubezpieczona w Hestii. Miałam już jedną szkodę, teraz ma drugą i to całkowitą. Towarzystwo jest według mnie wiarygodne, nie słyszałam o żadnych problemach z nimi.

Dzieki za odpowiedzi. Chyba sie zdecyduje.

Cytat:
I oczywiście że można w Hestii rozliczać bezgotówkowo! To teraz już przecież standard.

Pani "Tyotowy Agent Ubezp." byla innego zdania. Rozmawialem z nia dzis. Przy okazjipowiedziala mi, ze z Hestia umowe podpisala TMP, wiec chyba nie kazdy dealer z osobna.

Cytat:
Sielan, chyba musisz najpierw wypowiedzieć umowę OC w PZU. Tak mi się wydaje.

A to mnie zazylas.

Jeszcze raz dzieki! Macie u mnie piwo/cole (jak sie w koncu spotkamy)

Cytat:

A czy wiecie, że na podstawie Kodeksu Cywilnego macie prawo żądać zwrotu składek od ubezpieczyciela w miarę jak samochód traci na wartości ? Ważne przy nowym samochodzie ubezpieczanym jeszcze przed wyjazdem z salonu. Przecież on zaraz po wyjeździe już traci na wartości i w razie utraty odszkodowanie będzie już obniżone.
Cytat:

Dzisiaj w wiekszosci polis przy nowych samochodach ubezpieczyciela obowiazuje prze co najmniej pol roku cena fakturowa, a nie wdlg. Eurotaxu.

Cytat:

Dzisiaj w wiekszosci polis przy nowych samochodach ubezpieczyciela obowiazuje prze co najmniej pol roku cena fakturowa, a nie wdlg. Eurotaxu.
PS.Zaraz zobaczymy, czy teraz juz sie naumialem uzywac cytatow.
Jesli tak prosze, o usuniecie mojej poprzedniej kalekiej proby...

Cytat:
2004-07-28 16:39:50, Jackal pisze:
Czasem i Twój, w Wawie niektóre warsztaty nie wydadzą Ci auta po naprawie, dopóki centrala z Sopotu nie przeleje im pieniedzy na konto

Mój diler ubezpieczeniowy odradził mi Hestię z tego właśnie względu. Zaproponował Allianz, różnica w cenie ubezpieczenia wyszła ok 30 zł.

wybacz ale wygląda na to, że twój dealer ubezpieczeniowy po prostu ma większy procent od Allianz albo jest niedoinformowany

w sopocie działa centralna infolinia, przez którą załatwiasz wszystkie sprawy, natomiast temat prowadzi lokalny inspektorat z miejsca zamieszkania

mam 2 samochody ubezpieczone w hestii w jedynym z nich likwidowałem szkodę z AC na sumę ok. 20k pln. rzeczoznawca przyjechał na 2 dzień po zgłoszeniu szkody a auto odebrałem dokładnie po 3 tygodniach od postawienia go w warsztacie, 7 dni zajeło rozważanie przez H decyzji: szkoda całkowita czy naprawa, normalnie idzie to szybciej, po odebraniu samochodu byłem w H na oględzinach czy samochód został naprawiony na nowych częsciach

Ktoś pisał (nie wiem kto) nie wiem skąd jest informacja o niemozności napraw bezgotówkowych? - z tym nie ma żadnego problemu chyba, że dany warsztat nie ma autoryzacji na takie naprawy

Ja Hestię zdecydowanie polecam - radzę wziąć ten pakiet negocjowany przez TMP

Włąśnie na Hestii naciął się Rafath, ale o tym gdzie indziej.

Cytat:
2004-07-30 17:03:19, Jackal pisze:

czyli gdzie?

Cytat:
2004-07-30 17:26:19, Bigman pisze:
Cytat:
2004-07-30 17:03:19, Jackal pisze:

czyli gdzie?

zapewne na swoim forum TKP

Cytat:
2004-07-29 08:15:55, Bartek72 pisze:

Sprawdziłam. Wg mojej polisy w Allianz obowiązuje tylko 3 miesiące Czas pisać do nich

Cytat:
2004-07-30 20:59:35, Tojotka pisze:
zapewne na swoim forum TKP

Dokładnie.