Bmw e36 318 czy 320

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich
Mam nadzieje ze mi pomozecie, zamierzam zakupic sobie to cudowne autko myslaelem wczesniej o VW III ale jednak BMW is cool
Tylko mam pytanie w sumie pare
jaki model lepiej 318 czy 320, zaznaczam ze od razu bede gazowal bo dzisiejsze ceny paliwa i nie bedzie to instalacja za 4 tys tylko max 2,5 do 3 czyli chyba zwykla z kompem

prosze napiszcie mi cos o czesciach do tego auta, bo moja pani wmawia mi ze sa strasznie drogie i nie bedzie mnie stac na rozne remonciki kiedy nadejdzie potrzeba mysle ze dobry porownaniem bedzie cena czesci do VW III ile razy drozsze sa czesci do bmki, np te same podzespoly do golfa a bmki
Prosze pomozcie bo...
juz chcem nowego autka

aaa jeszcze jedno obawiam sie przesiadki z auta przednionapedowego na tylnie np. zima zarucanie tylem poslizgi trudniejsze do wyprowadzenia niz z napedem przednim czy moze nie taki wilk straszny jak go maluja

Pozdrawiam wszystkich (szczesliwych?) uzytkownikow BMW
i licze na wasze opinie w tym temacie

WIECHU

Witam
Jeżeli chcesz gazować to zwykła instal. do 2,0 to utopia. Wiem bo sam mam.Wydaje mi sie że musi być wtrysk.

ArkadiuszM dlaczego piszesz ze zwykla instalacja to utopia?

a czy moze ktos wie jaka jest cena za instalke wtrysku, bo u mnie zwykla kreci sie cos kolo 18000 zl,
no ale mam nadzieje ze to nie koniec porad z waszej strony

Pozdrawiam
WIechu

Skoro chcesz wydac mniej na benzynę (czy też gaz) to chyba lepiej zakupić 1,8. I przestań się zastanawiac nad wyborem vw czy bmw. Fakt,że części (niektóre) są drogie, szczególnie oryginalne, ale nie brak przeciez tańszych zamienników. To co siada głównie w beemkach to zawieszenie,no i kilka innych rzeczy(poczytaj inne posty i zobacz kto ma jakie problemy) na które od czasu do czasu trzeba wydać trochę grosza, no ale...na pewno nie zrujnuje to twojego domowego budżetu
A co do napędu na tylną oś, to proponuję kurs nauki opanowania zarzucającego tyłu na placu albo torze, hehe. A tak serio, trzeba wyczuć auto i będzie ok.
I jeszcze nie wiem,dlaczego wszyscy (prawie)gazują swoję bety no może to i jest ekonomiczne, ale jak dla mnie nie do przyjęcia, polecam diesle.
Nie zastanawiaj się jeśli chcesz nabyć prawdziwe dzieło sztuki, a nie "auto dla ludu"czyt.vw
Pozdro

gaz w bmw nigdy w zyciu (prawie kazdy narzeka) diesel ostatecznosc... wg mnie nie ma to jak benzyna. a jesli zalezy ci na oszczednosci to polecam 316/318 bo przy 6 cylindrowych silnikach jest juz roznica w spalaniu. ja kilka tygodni temu kupilem 316 i nie spala mi wiecej niz 10L a jezdze dosc dynamicznie i glownie po miescie.

Witam
Ja na swoim gazie zrobiłem kilkadziesiąt tyś km .Jak go zakładałem to nie było jeszcze wtrysku gazu.
W zwykłej instalacji
gaz jest podawany na wlocie kolektora co powoduje że kolektor jest napełniony gazem. Dzięki temu czasami wybucha .(dzięki że bmw robi dobre kolektory plastikowe) Pozatym mikser od gazu umieszczony na wlocie powietrza do kolektora zawsze stwarza mu dodatkowe opory co powoduje słabe napełnienie silnika powietrzem.( a nie poto wymyślili system 4zaworowy)W efekcie motor traci moc.W przypadku zwykłej inst. zawsze się trzeba z tym liczyć.
Pozdr