| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2004-07-30 16:03:07 Miałem podobną sytuację w Mińsku Mazowieckim 2 tygodnie temu (tylko w mikroskali bo jechałem ze 40). Przed Mińskiem zawsze zaczyna się korek i trzeba swoje odstać chcąc przebić się przez miasto. Gościu przede mną jechał Żukiem i właśnie przed Mińskiem zaczął mi coś za szybko rosnąć w oczach... Sukinkot nie miał żadnego stopu i tak tłukłem się ze 3 kilosy za nim. Żeby to był samochód osobowy to jeszcze bym widział że ten przed nim hamuje. Gdy tylko nadażyła się okazja (pas do skrętu w prawo) podjechałem do gościa i zatrąbiłem. Mówię mu grzecznie że stopów nie ma a gościu do mnie zaczyna łapami machać że ma to w dupie. To sobie pomyślałem że za chwilę rzeczywiście ktoś mu tam wjedzie. No i co mu miałem zrobić? Wjechałem przed niego bo przecież nie będę uświadamiał totalnego matoła. Ja jak nie miałem kierunków a jechałem na komunię do kuzyna a sprawa wyszła przed samym wyjazdem to wbiłem się w taryfę. |
piotr-ek | 2004-07-30 17:07:10 A najlepsze w tym wszystkim jest to, że gościowi grozi co najwyżej mandat + skierowanie na badania, a na Tobie ciąży wina za spowodowanie wypadku.
Ja chciałbym was korzystając z okazji przestrzec przed starymi sraluchami, które mają prądnicę zamiast akumulatora. Często taki sraluch podczas skręcania włącza kierunkowskaz i hamuje. A co widzi kierowca jadący za nim... a nic, że gościu co najwyżej jedzie na światłach. Światła stop w połączeniu z włączonym kierunkiem powodują taki właśnie efekt... przepraszam... średnio co 20-30 sek. delikatnie zabłyśnie kierunek. Że też ktoś z tym nie zrobi porządku. |
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2004-08-02 10:42:37 Hm,,,cóż,,,takie wozy się bujają po naszych drogach, że czasem trudno wyczuć co gość zamierza uczynić. W drodze do Kołobrzegu jeden taki gość jechał przede mną starą polówką. Światła stopu miał jakby przyciemnione (przynamnniej tak to wyglądało) i nagle hamuje (droga wąska) (a mną gość pomyka astrą), i nagle facio z polo hamuje gwałtownie, ja na hamulec z kół dym, za mną astra po hamulcach a tu się okazuje, że jakiś DEBIL!!!!!!!!!!! wyprzedza na trzeciego z przeciwka.
Innym razem jak gość na skrzyżowaniu w Krakowie zajechał mi drogę to "lekko" go potraktowałam ręcznie. |
Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2004-08-02 10:58:58 Ano niestety...takie są realia polskich dróg (ich stan techniczny tez sie nieraz przyczynia do pozniejszej koniecznosci odbycia wycieczki do blacharza).
Jezdzi ponaszych drogach sporo roznych aut (kierowcow), ktore (ktorzy) nie powinni byc dopuszczeni do ruchu. Niektorzy nie powinni wcale siedac za kolko ! Prosze mnie nie odebrac źle - ani przez chwile nie mam zamiaru w jakis sposob podziwiac mych zdolnosci zwiazanych z prowadzeniem auta (o ile takie sa Ehhh...ale sobie popisalem |
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2004-08-02 11:27:03 Jednym słowem należy mierzyć siły na zamiery i warunki sprzętowe brać pod uwagę czy aby jest czym depnąć czy też odpuścić sobie i niezagrażać innym. Bo tam pal licho jeśli człek sam siebie do Bozi potraktuje ale po co za sobą ciągnąć na ten przykład kilka innych osób? |
Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2004-08-02 11:31:34
ŚWIĘTE SŁOWA !!! |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-08-02 16:20:14 ja tam nie chce byc zlosliwy ale podobny efekt jak brak swiatel czy kierunkow..szczegolnie w sloneczny dzien daje efekt przyciemniania lamp..bardzo czesto widze takie zwykle ciemne samochody z ciemnymi lampami i nawet jak swieca to ich prawie nie widac..a zdajsie pare esperaczkow od nas ma takie ciemne kierunkowskazy..do przemyslenia |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-08-02 19:12:17 qbaj ma absolutnie racje !!
kiedys z kolega wjechalismy w bagaznik dla Forda Scorpio z zamalowanymi lampionami....ewidentna nasz wina po przyjezdzie policjant tylko zerknal na tył Scorpiaca i wina padla na tego kierujacego, poprostu zamalowal tak lampiony ze nie bylo nic widac-jedny wielki czarny pas z tylu a my sie zagapilismy poprostu i koles dostal mandat, punkty i oczywiscie dowodzik za lampy mu zabrali a my spokojnie odzyskalismy kase z jego OC dlatego nawet jak jest moja wina w jakiejs kolizji, a ktos ma cos niezgodnego z przepisami to ja sie bede klocil do upadlego i na bank nie przyjme mandatu |
Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2004-08-03 06:36:45 Qbaj i Petersen - macie racje...
Ciemne szyby - tak Przyciemnione światła - NIGDY ! |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2004-08-03 23:11:46 Co innego jest zamalowac sobie swiatla pozycyjne i stopy, a co innego przyciemnic kierunki. Rozroznijmy te dwie rzeczy! Pozycje musza byc, bo to one odpowiedzialne sa za widocznosc naszego samochodu, natomiast kierunki nie sa juz tak istotna sprawa. Wiele osob wcale nie wrzuca kierunkowstazow, albo mignie nimi tylko w momencie wykonywania manewru. Nie chce napisac, ze przyciemnianie kierunkow to cos dobrego, ale jest to rzecz o minimalnym znaczeniu na ulicy, zakladajac, ze kierunki sa tylko przyciemnione, a nie zamalowane 5 warstwami farby. Ostatnio na zlocie robilismy porownanie kierunkow i przyciemnione (moje i Dicera) swiecily minimalnie ciemniej od kierunkowskazow Tomka Mydlowskiego.
Co do szyb to idac tym tokiem myslenia tez nie powinno sie ich przyciemniac - chodzi mi o tylna, bo kierowca jadacy za takim samochodem czesto nie wie co sie dzieje kilka samochodow wczesniej - meczaca jest jazda za takim samochodem. Mimo to nie jestem przeciwny przyciemnianiu szyb, o ile nie zamalowujemy ich farba. Pozdrawiam QLogic |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-08-03 23:31:14
a swiatla sa istotne czy tak niebardzo bo w sumie w dzien sie na nich nie jezdzi ?? [ wiadomość edytowana przez: petersen dnia 2004-08-03 23:35:36 ] |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2004-08-04 00:03:57
Przeczytales dobrze co napsialem? Moze zacytuje "Co innego jest zamalowac sobie swiatla pozycyjne i stopy, a co innego przyciemnic kierunki. Rozroznijmy te dwie rzeczy! Pozycje musza byc [w domysle, nie moga byc przyciemniane]..." Zapewniam Cie, ze moje kierunki sa doskonale widoczne zarowno w dzien jak i w nocy, a takze ze predzej je zauwazysz niz w niejednym samochodzie z seryjnymi kierunkami poruszajacym sie po naszych drogach! |
piotr-ek | 2004-08-04 07:19:40
No... a jaka jest męcząca jazda za autobusem, ciężarówką itp. Powinni mieć z przodu zamontowaną kamerę, a z tyłu 100 calowy ekran plazmowy do przekazywania obrazu z kamery |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2004-08-04 10:10:18
To tez pisze - idac dalej "tym tokiem myslenia" i nie mam nic przeciwko takim szybom ani autobusom |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-08-04 10:26:52 dobrze dobrze Cie zrozumialem i zgadzam sie z Toba...rozbroil mnie tylko tekst ze kierunki sa malo istotne, ale co do reszty masz oczywiscie racje |
Dicer A3 & Voyager B-stok | 2004-08-04 11:37:19
Cicho... , nie mow ,ze _minimalnie_ ciemniej swiecily bo nas jeszcze zlinczuja zaraz |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2004-08-06 10:01:53 wczoraj wracam z wyprawy na rowerku i nagle znad przeciwka slysze "wiummm" i minelo mnie... auto. ciemno bylo a koles zapierdzielal po jakiejs wsi bez swiatel. a na wsiach nawet drog oswietlonych nie ma, pewnie gdyby nie moj halogen diodowy z przodu to by mnie i reszte ekipy tez sprzatnal...
... tak to juz u nas jest |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-08-06 10:15:09 Co do ostrożności rowerzystów, to wczoraj widziałem sytuację po której ja chyba nigdy nie odważę się poruszać rowerem po drodze...
Jadę sobie samochodem , przedemną Nexia, a przed nią rowerzysta spokojnie jedzie. Gość w Nesii zaczyna go wyprzedzać ( notabene bez kierunku) i będąc na wysokości rowerzysty wrzuca kierunek w lewo ( myślałem że informuje o końcu manewru mijania) i zaczyna skręcać w uliczkę dojazdową do osiedla. Gdyby facet na rowerze nie przychamował do kołem wjechał by w nadkole tylne nesii. Ewidentna wina, głupota i brak wyobraźni kierowcy nesii. P.S. Panowie, sami mamy w swoich szeregach zapalonych rowerzystów. Zwróćmy na nich uwagę i jeździjmy ostrożniej. Nie chciał bym żeby z takiego powodu było nas tu mniej. A rowewrzystom życzę bezpiecznych dróg i szczęśliwych powrotów do domciu. |