Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() OpawelQ accent Libiąż | 2008-08-18 19:03:09 planuje kupic honde civic. z gazem niesekwencyjnym. Ale kolega mi doradza tylko sekwencje bo inne sie psuja i rozreguluja itd. ze jedynie niesekwencyjny jest dobry tylko w silnikach z jednopunktowym wtryskiem.
1. co wy o tym myslicie? 2.jak spasowac instalacje do silnika? 3.jaka instalacje gazowa zalozyc? (do hondy civic 94r 1.3 lub 1.5- nie wiem jakie tam sa silniki) 4. czy moze lepiej auto kupic ktore najlepiej jezdzi na taniej instalacji? (jakie auto)? pozdrawiam przy okazji prosil bym o napisanie jakie sa rodzaje instalacji(najlepiej w punktach ![]() [ wiadomość edytowana przez: OpawelQ dnia 2008-08-18 19:10:42 ] |
![]() gladiator TOYOTA ZS/ZPL | 2008-08-18 19:56:26 dobrze mówi twój kolega, japońce nie lubią zwykłej LPG, sam mam Toyote z LPG i ciągle jakieś problemy strzały źle wyregulowana do wielopunktowego wtrysku lepsza sekwencja.
Chyba ze jest założona w profesjonalnym warsztacie a takich jest 1 % ![]() |
![]() OpawelQ accent Libiąż | 2008-08-18 21:41:29 hmmm.. to moze inne auto ?
fiata bravo wolkswagen polo rover 214 co doradzicie? wsystko z silnikami okolo 1.3 i rok '95 |
![]() OpawelQ accent Libiąż | 2008-08-19 17:18:17 ale trzeba miec dobrego gazownika ![]() a do zwyklego gazu lepiej jest miec jak najmniejszy silnik czy to obojetne? i jeszcze zapytam bo cos slyszalem o instalacjach drugiej generacji trzeciej czy piatej itd, sam dokladnie nie wiem ale o co w tym chodzi? bo wydaje mi sie z tego co czytam to jest ino sekwencja a tamte inne generacje sa tak jak by oparte na tej samej zasadzie dzialania? wiem jedno sekwencje sie nie rozreguluja. a resza instalacji tak ? |
![]() marcij Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2008-08-19 22:03:34 Duzo latwiej jest spartolic montaz instalacji sekwencyjnej. II generacja ma ta zalete , ze jest dosc prosta (no i niestety tutaj sie jej zalety koncza) , a sekwencje sa bardziej skomplikowane. Ja bym polecal jakies forum hondy , tam znajdziesz napewno ludzi , ktorzy zrobili juz setki tysiecy na roznych typach instalacji i lepiej Ci doradza. |
![]() OpawelQ accent Libiąż | 2008-08-19 22:19:55 popytam na jakims forum hondy ![]() ale tu mam jeszcze pytanie. gdybym mial zwykla instalacje to idzie samemu sobie dosc latwo regulowac gaz gdyby sie rozregulowal. ? idzie sie tego nauczyc itd. czy trzbeba gazownika ? jesli tak to prosil bym o jakies rady skad sie nauczyc itp. pozdrawiam. |
![]() zp znowu Puck | 2008-08-22 21:16:13 Zasada jest prosta - Jaki układ zasilania benzyną, taki układ zasilania gazem - tak powinno być a jak jest, to kazdy widzi ![]() Na stronach internetowych producentow instalacji gazowych są instrukcje i programy do regulacji, to nic trudnego ale trzeba znac podstawy mechaniki i znac budowe instalacji LPG ![]() |
![]() OpawelQ accent Libiąż | 2008-08-23 22:39:32 chyba warto sie nauczyc. ci co nie mieli sekwencji chwala ją a nie jest wcale tak pieknie.
dzis gadalem z kolega ma fiata bravo 1.6 96rok ze zwykla instalacja i mu sie nie psuje. a sekwencja ma jeden minus lecz dosc duzy. na gaz sie przelancza dopiero jak sie nagrzeje do 30stopni na krotkich dystansach np do pracy 10 km to polowe drogi przejade na benzynie (bezsens ale tak bylo) a kolega co ma zwykla instalcje powiedzial ze przelancza sobie na gaz wtedy keidy chce. silnik w aucie mu cicho chodzil i rowno pracowal i zachwalal ze z auta bardzo zadowolony. sekwencja tylko w lecie sie w miare dobrze przelanczala a w zimie to ciezka sprawa musialem na parkingu dosc troche czekac by nagrzalo auto bo be czekania jezdzilem na benzynie tak jak mowie mi sie sekwencja niezbyt podoba no chyba ze sa lepsze sekwencje. mozliwe ze sa bo powiem wam fajna historie. gazownik ktory mi zakladal gaz powiedzial ze auto musi miec ustawiona temperature na okolo 30 stopni bo inaczej gaz nie bedzie wogole dzialal. jest w tym chyba prawda bo jak mialem ustawione na 30 stopni to po nagrzaniu auto dobrze chodzilo a ja go zmusilme zeby mi ustawil na 25 (bo sie bal tego ze sie popsuje i bedzie musial robic bo na gwarancji mialme instalcje) wtedy po przelaczeniu na gaz silnik nie chodzil calkiem dobrze dopiero po chwili gdy sie dogrzal do konca chodzl normalnie. a inny gazownik mowil ze to nie prawda ze sekwencja musi byc nagrzana. mowil ze on ustawia zero stopni i ze muu wszystko ladnie chodzi i nic sie nikomu nei psuje. wiec nie wiem jak to jest. ale ten pierwszy zaklada sekwencje za 2500zl zenit. a drugi landirenzo za 3300zl ja mialem wlasnie ta zenit za 2500 bo teraz juz nie mam auto skasowane ![]() ![]() |