| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
slawek69 opel omega B 3,0 MV6 ... choszczno | 2006-10-17 16:12:48 Witam mam ome mv6 3.0
nie wiem co jest grane auto przy dodawaniu gazu szarpie i się muli przerywa nie równo pracuje Wymieniłem świece sprawdzałem kable wysokiego napięcia wszystko ok Byłem na kompie u jednego nic nie wykazał tylko nie dogrzanie lambdy ale przy tak nie równej pracy powiedział że taki błąd może powstawać jechał do drugiego z kompem ale temu wyszło że wszystko jest oki coś z przepływem powietrza tak jak by brała lewe sprawdziłem ale układ powietrza jest ok poradził mi jeszcze zamienić świece na orginalne oplowskie bo mówił ze to też może być przyczyna ale świece mam nówki GM Pojechałem do drugiego z kompem i ten już wogóle nic nie wykrył tzn były błędy ale je wykasował key word5280 spare code90457098 info:0261 03272 26 a auto nadal szarpie Może ktoś wie co jeszcze można zrobić??? |
matadorRS Opel Omega Wrocław | 2006-10-17 22:11:36 Ja mam pytanie jak sprawdziles kable??
Wiem z doswiadczenia ze kable to takie badziajstwo ze lpeiej co jakis czas wymienic bo lubia sie dziwnie psuc ![]() |
slawek69 opel omega B 3,0 MV6 ... choszczno | 2006-10-18 08:51:36 Sprawdzenie polegało na odpaleniu po ciemku i sprawdzenie czy gdzieś iskry nie latają bezpańsko pod machą
Jak wymieniałem świece to sprawdzałem czy wszystkie są jednakowo wypalone ,oraz czy na którejś nie ma sladu wypalonej ścieżki |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2006-10-18 10:00:06 Podstaw przepływkę lub wypnij z niej wtyczkę, postukaj w zawór recyrkulacji i sprawdź uszczelkę od zaworu do kolektora( papirowa, zielona u mnie ) |
slawek69 opel omega B 3,0 MV6 ... choszczno | 2006-10-18 20:12:34 posprawdzałem wszystko łącznie z wtryskiwaczami i nadal nic
Zauważyłem jeszcze że po odpięciu lambdy samochód dalej tak samo chodzi bez zmian cały czas szarpie Czy to może być padnięta sonda????.Jak jest zimny to chodzi ok ale tylko podskoczy do 90 stopni odrazu przerywa.Jak sprawdzić sonde lambde bo na pierwszym sprawdzeniu kompem wyszło niedogrzewanie sondy ale elektryk stwierdził że przy nierównej pracy silnika to normalka |
matadorRS Opel Omega Wrocław | 2006-10-18 22:41:50 No jesli zaczyna sie jazda gdy sie silnik troszke zagrzeje to jest duze prawdopodobienstwo ze to sonda. Ona sie musi zagrzac i jak juz sie zagrzeje to sa cyrki. Chodziaz u mnie tez byla padnieta i autko smigalo bezproblemowo tylko palilo 16 litrow (X20XEV). Sonde mozna sprawdzic wystarczy podpiac ja do miernika. Nalezy sie wpiac w tyczke i sprawdzac czy pulsuje (napiecie). Nie pamietam w ktore dokladnie kabelki ale po podpieciu do Techa mozna to sprawdzic z pozycji Techa. |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2006-10-19 08:36:59 To teraz w kolejce czujniki temperatury.
Jakie zużycie pokazuje komputer od razu po zapaleniu silnia ? l/h |
slawek69 opel omega B 3,0 MV6 ... choszczno | 2006-10-19 13:58:31 Przy rozruchu na zimnym wiadomo zsanie do 5 l potam 1,7 .Przy odpaleniu ciepły praca nierówna to nie schodzi poniżej 2,4 l itak skacze nawet do 5 l. A czy to może być jeszcze cewka ?? |
ckk Omega MV6 Warszawa | 2006-10-21 10:34:21 Wracając wskazań kompa średniego zużycia paliwa to u mnie pokazuje 9l a pali 13,5. Jak pokaże 6,8 to spalanie mam równo 10. Poruszałem ten temat ale nikt nic nie wymyślił. Co to może być? |
Maax107 Omega Kombi Łódź | 2006-10-22 09:39:46 Ja mam podobne objawy tylko że one występują przy jeździe na benzynie jak przełączę na gaz to autko idzie normalnie tylko pali troszkę dużo gazu 22l/100 |
slawek69 opel omega B 3,0 MV6 ... choszczno | 2006-10-28 13:53:18 Witam problem mam już prawie z głowy!!!!!!!!!!!!!
Pojechałem do mechaników którzy zajmują się tylko oplem i wiedzą jak się posługiwać kompem Sprawdził mi pierw auto na kompie wyszło: -że jedna sonda nie pracuje tak jak trzeba poprostu raz zamyka raz otwiera tak jak jej się podoba Następnie przeczyścił mi czujniki temperatury znalazł nieszczelność na kolektorze spalin /wyrobił się gwint i śruby nie trzymały i brał lewe powietrze Po tych zabiegach samochód odżył jeszcze troszke szarpie ale odzyskał moc w poniedziałek będe miał sonde i ją założe .Sądze że w tedy wszystko już będzie oki ZAPłACIłEM ZA WSZYSTKO 70 zł
NA KOMPIE WYSZEDł JESZCZE JEDEN BłąD NAZWA BłęDU--- " BłąD KIEROWCY "
I NAWET ONI NIE WIEDZIELI CO ON ZNACZY JA MYśLE żE TRZEBA KIERWCE WYMIENIć!!!!!AUTKO MA MNIE DOSYć BO W ROKU ROBIE PONAD 70 TYś KM ODDAM JE W DOBRE RęCE |
LeonardXXX OPEL OMEGA B (C) Łódź | 2007-06-20 00:39:53 Panowie mam podobny problem jak kolega nie mam mocy tyle że mi do tej pory nikt nie był w stanie pomóc , auto pracuje nierówno , przy 3,5 tys obrotów przerywa jakby łapał paprochy z paliwem , byłem na 3ch kompach i nikt nie potrafi nic powiedzieć, jedynie jeden pokazał błąd nieznany nr 19 , i zaczeło się gdybanie , katalizatory , czujnik wałka rozrządu ,cewka itd , a koszty rosną POMOCY..... kable wymienione , świece Gm , kolanla dolotowe nowe może ktoś wie co tu robić , mieszkam w Łodzi jak ktoś ma magika godnego polecenia do omegi chętnie skorzystam prosze o pomoc arkadiusz.kadziela@pdk.com.pl
arkadiusz.kadziela@pdk.com.plnullPOMOCY..... |
imersion Omega B Sport Caravan Mińsk Maz | 2007-06-20 08:59:08
Czy wskazania na kompie były adekwatne do rzeczywistego spalania? Mam ten sam problem na gazie - żłopie jak wściekła, ale na kompie pokazuje w normie. Auto chodzi bezproblemowo. Sonda była sprawdzana, ale tylko na postoju, na wolnych obrotach. imersion |
piontol Opel Omega B Łódź | 2007-06-20 10:46:24 leonardxxx wyslalem Ci adresik na maila jak cos to dzwon
pozdrawiam |
beast6 LOB SYMPATYK Omega B 3.0 Kwidzyn | 2007-06-20 21:56:18
1.2- 1.4l po rozgrzaniu bez klimy |
OpelOmega OMEGA B POLSKA | 2007-06-20 22:42:54 ja jak miałem problemy z gazem, to robiłem restart ecu PB i na jakiś czas te problemy mijały, (tzn złe wskazania spalania, szarpanie szczególnie na benzynie).
Teoria z ciśnieniem paliwa jest łatwa do obalenia, ponieważ Ecu będzie skracał czas otwarcia wtrysków w momencie większego ciśnienia, lub wydłużał w momencie mniejszego ciśnienia, ale warunek sprawna sonda |
LeonardXXX OPEL OMEGA B (C) Łódź | 2007-06-25 10:29:15 Dziekuję koledzy za namiary do mechanika , oddałem dzisiaj autko w jego ręce , póki co od piątku miałem nakaz jazdy tylko na benzynie , dzisiaj ma przywrócić wszystkie ustawienia fabryczne na techu i jeśli są jakieś błędy podobno mam wiedzieć , tani faktycznie nie jest bo na wejściu powiedział że jego zabawa będzie mnie kosztować 200-300 zł , ale jak pomoże na moje bóle .....zobaczymy opiszę jak dalej poszło , jeszcze raz dziękuje za namiary w mailach
[ wiadomość edytowana przez: LeonardXXX dnia 2007-06-25 10:29:59 ] |