MotoNews.pl

Silnik - awaria

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam.
moja przygoda z omesia sie zaczyna niefortunnie. mam ja od miesiaca i juz mi cos walnelo w silniku. jechalem wczoraj po miscie (50km/h) i nagle cos zaczelo glosno stukac w silniku. pracuje nierowno, gasnie na wolnych obrotach ale tez na nich nie stuka tylko jak dodam gazu i tez nie ma takiej dynamiki. mechanik mi powiedzial, ze jakby sie urwal zawor to silnik by sie zblokowal. Na szybko przez telefon powiedzial mi, ze to moze byc szklanka popychacza (czy cos takiego bo jestem total laikiem). jutro rano bede wiedzial dokladnie co to i jaki koszt. kocham ten samochod ale takie awarie mnie dobijaja. tez tak macie czy tylko ja mam pecha. orientuje sie ktos czy to droga sprawa to co mnie czeka lub ewentualnie jakies inne propozycje tej awarii. czy cos takiego moze byc efektem zle zalozonego paska rozrzadu? dodam, ze po wymianie przejechalem ok. 1500km. pozdrawiam, robert

mógł zawiesić sie zawór, pekła spręzyna zaworu, uszkodzić się hydrauliczny popychacz, zaniemogła panewka korbowodu, panewka wału, lub tulelka sworznia tłoku itd...

to wróżenie z fusów, ocena co hałasuje w silniku na odległość...
jedż do mechanika i niech zdiagnozuje usterkę...

no juz jestem po diagnozie u mechanika. okazalo sie ze to uszczelka pod glowica. puscila miedzy 3 a 4 cylindrem i stad byly przedmuchy miedzy nimi a wygladalo jak mechaniczny stukot. uszczelka to koszt ok. 90zl natomiast nie wiem ile koszt robocizny oraz planowania glowicy.

planowanie glowicy 60 zl a robocizna ok 200-300 - tak to sie ma przynajmniej w Elblagu.

Ja u siebie wymieniłem uszczelkę pod głowicą bez jej planowania. Trzeba ją tylko dobrze papierkiem ściernym zeszlifować.

a ceny w lodzi to?
planowanie glowicy - 100 pln
robocizna - 500 pln
uszczelka pod glowice - 91 pln

robert

Cytat:
2004-08-09 14:31:34, QNA pisze:
Ja u siebie wymieniłem uszczelkę pod głowicą bez jej planowania. Trzeba ją tylko dobrze papierkiem ściernym zeszlifować.

Ile na niej już zrobiłeś?

Cytat:
2004-08-09 20:00:05, rw12 pisze:
a ceny w lodzi to?
planowanie glowicy - 100 pln
robocizna - 500 pln
uszczelka pod glowice - 91 pln

robert

Spójrz na priv

Cytat:
2004-08-09 14:31:34, QNA pisze:

No to dlugo na niej nie pojezdzisz.
Nawet przed wymiana uszczelki kolektora wydechowego, dalem kolektor do planowania.

Cytat:
2004-08-09 22:08:12, PiotrS pisze:
Ile na niej już zrobiłeś?

Ok. 50k ciągając dość często ciężkie przyczepy. Nie ma jak Omesia.

Cytat:
50k ciągając dość często ciężkie przyczepy. Nie ma jak Omesia.

jezdzisz na LPG czy na PB ?

robert

[ wiadomość edytowana przez: rw12 dnia 2004-08-10 16:59:40 ]

LPG - 90%. 10% na benie jak juz gazu na końcu niemiec brakło.

Cytat:
LPG - 90%

dlaczego pytam bo podobno na LPG szybciej pada uszczelka pod glowica ze wzgledu na wyzsza temp. w silniku. stad interesuje mnie to jakie mozna zrobic przebiegi na uszczelce jak sie jezdzi na LPG.

Cytat:
2004-08-12 00:23:12, rw12 pisze:
dlaczego pytam bo podobno na LPG szybciej pada uszczelka pod glowica ze wzgledu na wyzsza temp. w silniku. stad interesuje mnie to jakie mozna zrobic przebiegi na uszczelce jak sie jezdzi na LPG.

Uważam, iż to mit.
Jak się ma "gas" trzeba dbać o silnik, chłodzenie (hehe, ) często sprawdzać i regulować spalnie "gasu". Jest to w dużej mierze robione ręcznie.
Gas ma mniejszą kaloryczność stąd musi się go spalić więcej niż benzyny. Jak jest za mało to są problemy.

temperatura spalania

Na zegarze pokazuje mi temperaturkę ok. 95 st. jak się załącza elektryczny wiatraczek. Schładza do ok. 85 (na zegarze) i nigdy mi się nie zgrzał powyżej. Jak jade na trasie, to trzyma ok 85-90 non stop.

witam, jestem juz po naprawie samochodu. silniczek znowu ladnie "bzyka". mam wymienione wszystkie uszczelki, splanowana glowice, sprawdzona szczelnosc i jest miodnie. niestety kosztowalo mnie to ok. 900 pln. natomiast padla mi lambda . mam nadzieje, ze wkrotce skoncza sie problemy z omesia. jak ktos mowi "nadzieja matka glupich ale kazda matke trzeba kochac". robert

Każda matka kocha swoje dzieci.

Cytat:
Każda matka kocha swoje dzieci.

ale ja jestem ojcem

robert