Olej do skrzyni biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Klubowicze, wiem ze kiedys poruszany bul temat oleju do skrzyni biegow, ale go przegapilem. Mam 1.5 GLX i czeka mnie wymiana olejku. Jaki polecacie. slyszalem ze Castrol jest niezly.

Piotrstco@lgs.com.pl

Wiatam .Mam 1,5 glx i około miesiąc temu wymieniłem również olej w skrzyni biegów i wlałem Mobila o symbolu chyba SHC, ale napewno pełny syntetyki na razie jest ok. Zobaczymy jak będzie zimą z wkładaniem biegów po mroźnej nocy. Płaciłem za litr chyba 42 zł, ale sprawdź na stronie Maćka GT on właśnie zachfalał Castrola . Pozdrawiam Jarecki

Ile oleju wchodzi do skrzyni biegów ?
Z tego co zapamiętałem , to powinienem jesze kupić "uszczelkę pod dekielek" . Tak się to nazywa ?

Oleju wchodzi niecale 2 litry czyli dwie buteleczki. Tak, uszczelke nalezalo by wymienic skoro juz sie dekiel odkreca.

mi pan Sławek wymienia na Casrola ufffam mu

Mnie sie wydaje, ze tak naprawde nie ma roznicy jakiej marki olej wlejemy.

Castrol SMX albo ten nowszy .. nie pamiętam ale Sławek go ma i wlewa... Naprawdę warto

A mi powiedziano, ze syntetyk zbyt jest plynny w lecie i przez to skrzynia huczy, wiec lepiej zostac przy mineralnym. Problem ten poruszalismy juz wiele razy, lecz nikt do konca nie opowiedzial sie za zadna ze stron

I jeszcze jedno - noze nie fachowo, ale moze ktos zrozumie. Pytanie jest nastepujace. Co mozna zrobic aby zredukowac tarcie drazka zmiany biegow najprawdopodobniej o jakas prowadnice przy wrzucaniu 1-ki lub 2-ki? Czy wymianalub uzupelnienie oleju cos da. Jak mozna i czy w ogole samemu mozna dostac sie pod mieszek drazka zmiany biegow z kabiny?
Bardzo prosze o odpowiedzi, jesli ktos sie juz z tym spotkal...
Robert

a ja bym prosil o małą lekcję z zakresu regulacji mechanizmu zmiany biegów, wiem że czasami sporo to może pomóc

Krzysiek jeżeli masz książke serwisową tą od Adama Adminka to tam jest to łopatologicznie wyjaśnione Zastosuj się do wskazówek i będzie dobrze (Chyba że nie masz knigi to już inny problem)

Pozdrawiam G

ps. przy opisie ustawiania drążka jest mały błąd ale ktoś kto to będzie robił zorientuje się podczas zabiegu o co chodzi

dzięki Grzegorzu, nie przejżałem tej knigi całej , no ale w wolnej chwili napewno to zrobię, bo chcę mechanizm wyregulować

No właśnie jak można pozyskać tą knuige dobijam się do admina i .....nic bez odpowiedzi. Może ktoś się w końcu zlituje..... Pozdrawiam . AreQ

Hmm no niestety musisz się dobijać dalej, Adam tę książkę zeskanował włożył w to dużo pracy bo książka ma "fciul" stron, i raczej niewskazane jest "nielegalne" powielanie tego działa.
(Jak dobrze pamiętam jakiś gościu chciał niedawno sprzedać taką płytkę na "starym" forum i o mało go nie zlinczowali!! więc nie będę ryzykował)
Adam pojawia się nieraz na forum więc kontakt mozesz złapać, spróbuj na GG lub TLENie

Pozdrawiam G

spróbuj strzelić posta do Admina-Adama, nikt z klubowiczów ci tej książki niestety nie udostępni, takie są niepisane zasady, zdobycie tej encyklopedji to nie lada wyczyn