Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() eLMo126 SC Radom | 2004-07-02 21:39:10 Witam.
Kto wie jak sie przedstawia sprawa posiadania/uzywania w aucie cb radia? Chodzi mi o kontrole policji itp. Slyszalem juz kilka zdan ale watpliwej reputacji "fachowcow". Z gory dzieki za odp. |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-07-02 22:05:10 no wlasnie sam bym sie czegos chetnie dowiedzial, za dzien lub dwa montuje sobie radyjko alan28 ze zmiana kanalow w gruszce
ale sadze ze jak zarejestrujesz radyjko to moga ci nafikac |
![]() Proiss nasty b!tch Olsztyn | 2004-07-02 22:07:33 a ja tak sie zapytam tylko mnie nie zbesztajcie ale u mnie na wiosce o takiej technice niesłyszeli ![]() ![]() |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-07-02 22:08:47 co do czego jest? |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2004-07-02 22:41:08 Matko... przeciez CB radio to polowa mojej młodości...
Juz dawno chcialem zalozyc jakis topic dotyczący tej sprawy. Najpierw moze odpowiem na twoje pytanie Radyjko musi miec homologacje i musi byc zarejstrowane w tzw PARze tudziez PIRze, musi miec zalozone plomby. Nie wolno posiadac zadnych dopał ani wzmacniaczy mocy chyba ze ma sie do tego odpowiednie uprawnienia. Obecnie wolno stosowac (bez licencji) wyłacznie modulacje FM z reszta jesli radyjko nie ma tej modulacji to ci go nie zarejstruja. Dobra panowie kto tu jeszcze ma CB? Pamietam te czasy... Wstęgi, DXy, nocne pogaduszki... Pochwale sie wam mam chyba ze 30 Qslek ![]() Mam cała Europe ![]() W ogole to na CB cos sie teraz dzieje w waszych miastach? |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-07-02 22:55:14 dejta: czy do samochodu wystarczy 1,5metrowa antena 5/8 fali, kupilem niedawno presidenta ML145 i jeszcze nie mialem okazji wyprobowac |
Szymek-Max fiat 126p x2 Toruń | 2004-07-02 23:47:54 wskazane by było zebyś zrobił wszystko na legala. koszt wydania pozwolenia wynosi 87 zł. czeka sie 4 tygodnie. jezeli odkupujesz radio uzywane od osoby która też je od kogoś kupiła to musisz miec poprzednie umowy kupna/ sprzedaży. zwróć uwage kiedy upływa okres homologacji na radio. < ostatnio zatrzymało mnie ITD i od razu zaraz po dowodzie i OC chcieli zezwolenie na CB>
|
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-07-03 01:41:29
No to witam "kolegę po radiu" ![]() ![]() ![]() BTW - jak się właściwie stroi antene ![]()
Np. ja - mam w kombi już takową (po kogucie - byla karetka ![]() |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-07-03 01:52:26
ITD cie zatrzymalo?? a czym jechales? bo mi znajomy co juz od daawna siedzi w temacie mowil ze w ciezarowce trzeba miec wszystko legalnie bo w razie kontroli moga sie przywalic, ale ze w osobowkach rzaadko sie trafia, zreszta swojego czasu kupa ludzi miala cb w autach i malo kto mial zarejestrowane a nikt ze znajomych sie nie zalil ze mu skroili radio Race_D: nie mam obstrukcji do tego radia, dopiero bede wyczajal co potrafi, a i nie mam jeszcze miernika swr i nie zestroilem anteny tak wiec dopoki wszystkiego nie wyreguluje to sie za to nie biore Jak chcesz znac parametry uzytkowe to kliknij tu [ wiadomość edytowana przez: Samael dnia 2004-07-03 02:00:23 ] |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-07-03 02:56:40
Eeeee, to ja mam już znacznie więcej info od ludzików z elektrody ![]() >> KLIK <<
Co nie zmienia faktu, że nadal nie wiem co to jest ten SWR-meter i jak się stroi antene (przewodem ![]() Także czekam na więcej info w tym temacie - może w końcu odpale to radyjko co już 2 lata w szafie leży... ![]() |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2004-07-03 10:46:08 musisz miec swr-a dodłaczonedo do radia, a antene stroisz jej długoscia, mobilówke np. wysunieciem bata, a stacjonarka ma tam juz element do tego sluzacy
jak nie da sie wystroic lepiej niz 1,5 to jeciesz kablem ale to oznacza ze antena jest do kitu... Samael masz wyrąbistą antenke, tylko A28 pozostawia troche do zyczenia, choc jako radyjko bez SSB jest ok. Jedno z lepiej selektywnych radyjek, nie jest to typowy szumofon ![]() Ja w samochodzie wozilem nawet wstegowca 25 W i nic sie nie czepiali, ale moze mialem szczescie. najlepiej radyjko umiescic w jakims niewidocznym miejscu. Bo wstegowca i tak nie zarejstruja, chyba ze zablokujesz mu SSB i dodatkowe czestotliwosci ![]() To kto z was siedial na CB? Moze jakies male kółko zainteresowan? Odkad sprzedałem Alana 555 skonczyly sie fundusze na Cb... (polecam ten sprzet, choc moca nie grzeszy, ale jest super ![]() |
kipra F&F Wolny Słuchacz :) Duzy Fiat rzeszow | 2004-07-03 10:50:45 ja siedzialem na CB i moze jeszcze keidys wrooce tylko w samochodzi bo starzy nie sniosa kolejnego pioruna w 5/8 ![]() |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-07-03 11:32:06 a mial ktos z was doczynienia z radyjkiem Cobra 146GTL? zna ktos jego wady i zalety?
moglem je miec ale jak do samochodu to troszke przysadziste, do ciezarowki by jeszcze uszlo, ale w osobowce.. |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2004-07-03 12:11:27 Z tego co pamietam to podstawowa wada tego radia, byla jedna 40stka... ponoc dorabiaja dodatkowe ale radio ma tendencje fo plywania w zakresie az do 10Khz...
Jesli chodzi o zalety to SSB (ktorego bez dodatkowych 40 nie wykozystasz ![]() Raczej nie polecam, chyba, ze ot tak sobie do gadania na AM czy FM jesli cena bedzie niska |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-07-03 12:26:00 no ale wyglad ma fajny taki klasyczny chromik ![]() a w porownaniu z alanem28 to jak sprawa wyglada? |
![]() mar125 (M) Furious Moderator 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2004-07-03 12:27:41 ja mam cb-ka w swoim df'ie juz 3-4lata i żadnych problemów(pozatym że ktoś mi antene zap...tzn.cewka została)mam onwe bo jest malutka i akórat taką miałem wolną, posiadam też radyjko president lincoln toż to jest zamotane (dla mnie) radio!! sporo funkcji min. SWR.
teraz założyłem jakąś antene i coś mi nie bardzo działa, musze ją zestroić(ach te 20zł jak to człowiekowi żal wydać) radio niezarejestrowane ![]() |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2004-07-03 13:34:09
Lincoln piękne radio ![]() ![]() Mar pozycz sobie osobna swrke i dasz rade sam wyregulowac. A nie chcesz sprzedac tego Lincolna? Czy moze dzialasz cos na nim? jakies lacznosci? Masz go w domu oczywiscie? I jaka antenke mu zapiąles? Samael, ja bym sie nie pakowal w ta Cobre bo nie ma dodatkowych 40stek i lacznosci nie zrobisz bo monitory sa na 2 w dól i jedna w gore. Ja bym za to max 100zl dal... A jak nie robisz Dxow to A28 ci wystaczy z powodzeniem |