Jezdze na gazie a paliwa ubywa(szybko) opel 14.i

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od niedawna zauważylem ze coraz mniej mam paliwa w baku choc wiem ze na starcie potrzebuje troche ale to przesada jak ok 6l i przejechane 3000 km to paliwo zniknelo????

Jakie auto ?? Bo w profilu masz F126 ??

Jesli to Tico to wiem o co chodzi

pozdr

opel astra 1.4i rok `99 (60koni)

Cytat:
2004-11-16 09:24:20, Pulpit pisze:
Od niedawna zauważylem ze coraz mniej mam paliwa w baku choc wiem ze na starcie potrzebuje troche ale to przesada jak ok 6l i przejechane 3000 km to paliwo zniknelo????

Wszytsko zalezy od tego jak czesto uruchamiasz silnik i jak dlugo rozgrzewasz go na benzynie ale cwiartak beny na 100 km to niezly wynik przynajmniej u mnie w 1.6
A co do tych 6l na 3000 km powinienes sie cieszyc. Wkoncu troche beny wyparuje troche sie wypali no i trzeba wziasc pod uwage ze jest w ciaglmy ruchu nawet gdy wtryski sa odlaczone pompa pracuje.
Jakby nie bylo 6l na 3000km to idalny wynik.
Na wszytskim nie mozna oszczedzac!!!

sprawdź przewody paliwowe. Najlepiej wejdź pod samochód przy włączonym silniku - wtedy jest ciśnienie i widać czy i gdzie sika. U mnie w astrze '96 też ubywało paliwa pomimo jazdy na gazie .

Cytat:
2004-11-16 09:24:20, Pulpit pisze:

mysle ze to calkiem normalne

6 litrów to bardzo mało

jak silnik jest zimny to zużywa więcej paliwa,a wtedy jedzie przeciez na benzynie

moim zdaniem nie masz co się przejmowac,tylko cieszyc,ze tak mało

licząc ze robisz 3 tys km w miesiac,to wychodzi raptem 20 zł
a jak robsiz mniej to starcza na póltorej miecha

Ja mam peugeota 206 i mi tez ubywa paliwa ale tylko wedlug tego co pokazuje wskazowka bo ten sprytny mobil sobie liczy ile mu przelatuje przez wtryskiwacze czy co tam jest ale nie wie ze to leci gaz a nie benzynka. I w yniku tego ja jade na gazie a wskazowka od poziomu benzyny spada. A jak juz calkiem spadnie to po ktoryms zapaleniu znowu wedruje w gore tak jakbym zatankowal. I tyle w tym temacie O ile bylo na temat.

pozdrawiam, dZL

No myśle że to jest rewelacyjny wynik! Jeśli jest jeszcze zimno to tak szybko ci sie fura na gaz nie przełącza więc pracuje na benzynce, a w dodatku na zimny silnik więcej pali. Ale 6litrów na 3000km tylko sie cieszyć! W moim przypadku byłoby to możliwe chyba tylko latem!