MotoNews.pl
12Silnik bierze olej??POMOCY?? (72867/27) - PT

Silnik bierze olej??POMOCY??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!

Kupiłem Poloneza Caro 1,6GLI 1996r z jednopunktowym wtryskiem.Samochód jeździ dobrze, ale zauważyłem ostatnio że silnik bierze olej.Jaka tego jest przyczyna???Jeżeli ktoś wie to ile może kosztować naprawa????

Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam

Pierw trzeba zdiagnozowac gdzie ten olej sie ulatnia. A wtedy mozna mowic o jakis kosztach.

Ale nie widać by gdzieś był mokry silnik, więc co to może być???

a patrzyles od dolu czy ci gdzies kolo misy nie przecieka?

Patrzyłem , nawet specjalnie wjeżdzałem na kanał i od spodu oglądałerm

proponuje sprawdzic plyn chlodniczy...

Cytat:
2004-12-04 22:35:15, Voy pisze:
proponuje sprawdzic plyn chlodniczy...

Podejrzewasz uszczelke...

Pisze że silnik jest suchy więc co może być z uszczelką???

A co płyn chłodniczy ma do tego???

Plyn chlodniczy moze sie mieszac z olejem! Jak masz padnieta uszelke pod glowica to jest mozliwosc mieszania sie tych plynow.

no dobra ale w takim wypadku poziom oleju by sie podnosił i na korku byłoby masło.. a skoro właściciel stwierdza że oleju ubywa.. i nigdzie nie widać żeby sie zrobiło mokro.tzn nigdzie nie ucieka no to korzystnie nie jest.. nie wiem ile wyjdzie naprawa więc pozostawie to innym

najpierw powiedz jak jezdzisz.
moj nie bral wcale, az do czasu jak zaczal dostawac po garach.
zaznajomieni wiedza o czym mowie.
jak go krecisz wysoko to ma prawo brac olej i bedzie go bral.
wiec zacznijmy od tego.

gazujesz mu czy jezdzisz spokojnie.

druga rzecz - zobacz filtr powietrza, czy dostajesz olej do niego

no na wtrysku to juz by niewiem jak musial pluc aby wpadlo do filtra.. co innego gaznik...
ja tez przez to przeszedlem. zaczal brac i .. padl silnik.
czy masz napewno dobre cisnienie na pompie? moja byla sprawna ale dawala za male cisnienie co doprowadzilo do zatarcia panewki na 2gim korbowodzie, a taki remont to juz w sumie kapitalka...
innym powodem moga byc uszczelniacze na zaworach, jak wymienialem to byly twarde jak stal a powinny byc miekkie...
pozatym moze masz gdzies pekniety pierscien (zgarniajacy lub uszczelniajacy) ale to w duzej mierze zalezy od jazdy - kierowcy. nie krec go powyzej 5,5 tys obr a powinno byc oki potem zaczynaja sie schody...

czy w spalinach widac duzo dymu i czuc olej? niech ci ktos przygazuje a ty popatrz...

czesc ja mam to samo w ale w moim poldku trzeba wymienić takie gumki nie pamietam jak sie na nie mowi ale kosztują okolo 30- 40 złoty.

Uszczelki ??

uszczelniacze na zaworach...

Cytat:
czesc ja mam to samo w ale w moim poldku trzeba wymienić takie gumki nie pamietam jak sie na nie mowi ale kosztują okolo 30- 40 złoty

u mnie dokładnie 11zł

Cytat:
2004-12-08 20:14:37, k1cyprys pisze:
uszczelniacze na zaworach...

No mowie, uszczelki Tez nie pamietalem jak sie to nazywa

ja wam dam "uszczelki". uszczelki to sa w kranie hehehehe

No przeciez silnik poloneza to taka wieksza umywalka

i przewaznie w niej niezly syf jest