MotoNews.pl
12Silniki odprezone w Polonezie (73167/5) - PT

Silniki odprezone w Polonezie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
mam pytanie - czy ktos z Was spotkal sie kiedykolwiek z Polonezem z silnikiem odprezonym (obnizona moc, mozliwosc spalania benzyny niebieskiej LO78 ) wyposazonym w silnik:
AC (ew. AD) - 1.5 70 KM z plaskimi denkami tlokow
albo
BB - 1.3 60 KM z obnizonymi garbami tlokow
??
Nie chodzi mi o literature, dane techniczne, ale o rzeczywisty taki samochod...
Ja szczerze mowiac nie sie nie spotkalem, ale chetnie bym dokonal ogledzin takiego okazu.
A moze ktos widzial 125p z ww. odprezonym silnikiem Poloneza?

Dziekuje za wszelkie informacje

Odprezony
Adamus

a co chciałbyś tam oglądnąć, różniły się zewnętrznie?

M. in. numerem nadwozia
Chodzi mi glownie o to czy rzeczywiscie byly w produkcji w jakim roczniku itd.

Adamus

Witam,

Ja widziałem takie silniki 1,5 ale były to samochody osób powiązanych z FSO więc mogły być tłoki wstawione nieoficjalnie. sam miałem w moim combi silnik poloneza odprężony ale były to lata 80-te i z powodu kłopotów paliwowych miało to sens. Tylko że te tłoki sam wkładałem w moim warsztacie . Gdy pracowałem w pionie sprzedaży i servisu (od 89r) już nie spotkałem się z takimi silnikami co nie znaczy że nie mogło takich być.

Cytat:
2004-12-06 23:53:25, adamus pisze:
takiego okazu. A moze ktos widzial 125p z ww. odprezonym silnikiem Poloneza? Dziekuje za wszelkie informacje Odprezony Adamus

Nie tylko widziałem takiego, ale nawet jeździłem w nim - mój dziadek takiego miał. Został sprzedny w 1985r po śmierci dziadka. Brązowy kolor.

ja się spotkałem pracując w warsztacie, swojego czasu ów warsztat robił składaki poldków (koniec lat 80 i początek 90).
A wracając do tych silników, to wiem że mechanik z którym pracowałem sam sobie złożył przejściówkę na takich właśnie płaskich tłokach.
wiem, z opowieści, że do tego warsztatu przyjechała cała ciężarówka z takimi włąsnie tłokami i takowe były wkładane do składaków, których podobno zostało złożonych kilkadziesiąt

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-19 09:54:23 ]

kiler miał w fiacie 1.5 na płaskich.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-19 09:53:53 ]

Mój "błękitek" miał 1.5 70KM. Jak znajdę dowód rejestracyjny to podziele się numerami. To obniżenie mocy było dość odczuwalne, chociaż w Sulejowie nie byłem ostatni

Też jeździłem kiedyś na odprężonym 115C - kicha ogólnie.
Mulasty i dużo pijący.
Ale watek dotyczy silników POLONEZOWSKICH i tego się trzymajmy.Nigdy nie spotkałem się z takim silniorem w Polonezie,a przynajmniej przy takowym nie dłubałem.

No wlasnie - podsumowujac spotykaliscie 125p z plaskimi tlokami, ale dalej nie ma pewnych sladow na istnienie Polonezow ktore zeszly z tasmy z takimi tlokami. BTW - w silnikach AC byl chyba stosowany tez inny gaznik.
Dzieki za info i czekam na jeszcze!

Pozdrawiam
Adamus

Cytat:
2004-12-07 12:28:25, OLO pisze:
kiler miał w fiacie 1.5 na płaskich.

Zgadza sie. Rozumiem, ze Fiaty Cie Adamus nie interesuja?

Interesuja owszem, numerkiem nadwozia/silnika nie pogardze, a i pieknie podziekuje

Pozdrawiam
Adamus