Citroen BX! Problem!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam wielki problem! zawieszenie z tylu nagle stalo sie tak twarde ze nawet jak sie stanie bna haku to nie nie obniza! A podczas jazdy po nierownosciach auto skacze po jezdni! Nie wiem co mam zrobic! Czy to mozliwe ze to z braku jakiegos plynu?? Nie mam pojecia o co chodzi a boje sie o auto! z gory dzieki za pomoc! Serdecznie pozdrawiam!

A BX nie ma przypadkiem jakiegos hydraulicznego zawieszenia ??

wlasnie ma! Ale nawet jak podniose go do gory to jest tak samo twardy! Tylko ze wyzej! Nie mam pojecia o co chodzi!

To pewnie cos z tym moze trzeba "odpowietzryc" czy cos takiego
nie znam sie na tym ale tak na chlopski rozum

pozdr

a mi sie wydaje że masz do wymiany sfery, to takie zielone gruszki w tylnym zawieszeniu

Witaj,przyczyna moga byc tylko te zielone groszki,lub pinpongi jak je ludzie tez nazywaja.Innej przyczyny nie ma.Pozdrowienia-Adalbert

Cytat:
2004-08-11 07:52:12, Adalbert-p pisze:
Witaj,przyczyna moga byc tylko te zielone groszki,lub pinpongi jak je ludzie tez nazywaja.Innej przyczyny nie ma.Pozdrowienia-Adalbert

Niestety to prawda - w twoim zawieszeniu "gruszki" spełniają rolę sprężyn . Jest w nich sprężony azot , oddzielony od reszty membraną . Jeżeli membrana pęknie , albo gruszka rozszczelni się w inny sposób - "sprężyny" przestają działać i zawieszenie robi się twarde . Nie naprawia się tego , tylko wymienia całe kolumny .