MotoNews.pl

Temp pracy sondy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
od jakiej temperatury pracy silnika sonda lambda czaczyna efektywnie dziłać musze przeprowadzić pewne doświadczenie ( zapala mi się kontrolka awarii silnika po przekroczeniu tem silnika 90 st C na wyższych brotach na niskich jest ok.) wiec jesli ktoś wie bede wdzięczny

Cytat:
2004-08-10 15:15:49, brembo pisze:
od jakiej temperatury pracy silnika sonda lambda czaczyna efektywnie dziłać musze przeprowadzić pewne doświadczenie ( zapala mi się kontrolka awarii silnika po przekroczeniu tem silnika 90 st C na wyższych brotach na niskich jest ok.) wiec jesli ktoś wie bede wdzięczny

Jeśli się ien mylę to sonda czyta temp. spalin a nie silnika ...
a min. tem. spalin to chyba 300 stopni, bo do tylu podgrzewa grzałka w sondzie

Ale może ktoś coś więcej wie

Pozdr,
Gryzzly

Sonda działa po kilku sekundach od uruchomienia silnika, a jeśli ci się kontrolka zapala po nagrzaniu silnika, to na 99% nie jest to wina sondy.

to czego to moze byc przyczyna -- mam gaz i ostanio założyłem kop bo poprzedni się spie... -- czy może to być przyczyna zbyt ubogiej mieszanki

Cytat:
2004-08-11 12:59:12, brembo pisze:
to czego to moze byc przyczyna -- mam gaz i ostanio założyłem kop bo poprzedni się spie... -- czy może to być przyczyna zbyt ubogiej mieszanki

Tak sonda wychwytuje, iż mieszanka jest uboga i podaje błąd.
Naprawa -regulacja gasu, albo zamontuj emulator sondy. Wtedy uważaj na tempraturę pracy silnika. Przy ubogiej mieszance masz wyższą temp spalania, nie jest to dobre rozwiązanie dla silnika. Jest to też jeden z powodów obarczania instalacją gazową niedomagań silnika. W/g mnie błędny ten sam proces jest gdy mieszanka paliwowa jest za uboga.

dokladnie to byla przyczyna taka jak opisal kolega -- gazownik sie pomylil i ustawil mi komp tak jakby by to motor 4 cyl -- wczoraj mi przestawil i jest ok. -- a co do tem pracy silnika tez sie dziwilem ze sie strasznie grzeje -- zobbacze jak pojezdze troszke czy sie to poprawilo -- dzieki za porade

Fajnie, że udało mi się coś wywróżyć przez net.

Jaki masz motor skoro to nie 4-cylindry?

2,5 V6 wie się machął a kontrolka silnika włacza mi się jeszcze ale już mniej wczoraj na 100 km przejechanych tylko raz zobaczymy dalej jak nie to trzeba będzie sie przejechać do servisu podłaczyć do kompa