| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2004-08-10 17:50:52 kiddy skoro musialabys kupic silnik i skrzynie za okolo 8 tys zl to nie lepiej sprzedac e28 i kupic juz jakies sensowne e34 ? |
tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2004-08-11 11:43:54 dokladnie tak samo mysle jesli mialbym e34 524 td to nie zmienialbym na 525 tds jesli ten 524 by dobrze chodzil. jakos nie mam przekonania do 525 tds z poczatku produkcji bo wystarczy przjezec niemieckie ogloszenia na modile.de i mozna zauwazyc ze co drugi tds ma w opisie MOTORSCHADEN i to wcale nie po przebiegu 400 tkm tylko np po 200-250 |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-08-11 12:08:40 oj agatko jak ty mnie dobrze znasz
nie wiem co jest przyczyną tych uszkodzeń. wiem jednak że mój znajomy ma 525 tds z 92 roku i pomyką już nią 5 lat, a kilometrów to on robi, oj robi i nic mu się nie dzieje i wychwala ten silnik po wszystkich odpustach. jeszcze coś odnośnie przekładek silników. każda taka operacja wiąże się z ryzykiem iż podepniemy cos nie tak, lub włożymy coś nie tak jak trzeba. poza tym pamiętajmy że zawieszenia i układ napędowy sa dosyć precyzyjnie obliczane w stosunku do mocy silnika. nie wiadomo więc jak zachowywałby się most, półosie a i również hamulce po zmianie ze 115 koni na 143 i momentu z 220 Nm na 260 Nm. pozdrawiam |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2004-08-11 12:19:40 Hmm pewnie dlatego co 2gi na mobile jest uszckodzony bo niemcy po prostu nie dbają o samochody a polacy jak najbardziej hehehehe |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-08-11 12:56:37 pewnie chodzi o to że niemiec za jedna pensję może sobie kupić dwa 525 tds, u nas trzeba pracować kilka lat o suchym pysku by kupić takie auto. dlatego niemiec nie bardzo się przejmuje kiedy w aucie 13 letnim za pół jego miesięcznej pensji temperatura wchodzi mu na czerwone.
pozdrawiam |
tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2004-08-11 14:08:08 z tym dbaniem to jest raczej odwrotnie bo niemiec nie ma zbytniego wyboru i z byle czym jedzie do serwisu bmw bo nie ma tam "mechnikow" ktorzy w szopie za pomoca mlotka "naprawia" wszystko... |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-08-11 14:11:12 tolo ile musisz zbierać na 525 tds z 1993 roku? tak żeby ci na życie starczyło jeszcze.
a z tymi serwisami t nie jest tak. sądzisz że wszyscy niemcy jeżdżą do seriwsu? |
tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2004-08-11 14:45:30 nie wiem ile bo nie pracuje, ucze sie jezscze ;]
mam rodzine i znajomych w berlinie, czesto tam jezdze i zadna ze znanych mi osob nie jezdzi byle gdzie nparawiac tylko prowadzi ksiazke serwisowa obojetnie czy to do nowego mitshubishi space wagon czy do e34 touring z 95 czy tez astry z 94r... zreszta cos w tym musi byc ze prawie kazdy polak przywozi stamtad samochod bo nie da sie ukryc ze sa w lepszym stanie. a jednak tych tds'ow duzo uszkodzonych widzialem ;] |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-08-11 15:44:24 nie przeczę że 70% aut jest serwisowanych. jednak te książki serwisowe to też lipa może się okazać. mam kolegę który niemieckie książki serwisowe do bmw i do vw może załatwic czyściutkie bez żadnych pieczątek. więc kupując auto na zachodzie z książką serwisową mozna nabyć auto które serwisu nie widziało nigdy. co do awaryjności tds-ów to mam tylko jednego znajomego który ma taki silnik. wspominałem juz o tym. być może jest cos w tym że tds-y są awaryjne a temu znajomemu jakos dobry egzemplarz się trafił. choć z tego co wiem to ogólnie silniki BMW są bardzo mało awaryjne.
pozdrawiam |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2004-08-11 20:14:44 Witam,
hmm nie zachwalajcie tak serwisów - jako super zakładu w którym cuda robią z autkiem, znam kilku pracowników takich "firm" i wiem co tam za jaja się dzieją z autami klientów, a po za tym w wiekszości to nie wiedza zby dużo o naprawie samochodów, gdyż są przyzwyczjenie do wymiany całych elementów. Mojemu tacie (mi rownież telefonucznie w 2ch) w serwisie powiedzieli, ze nie jak ksenony źle swiecą to trzeba całe reflektory wymienić a jak padło pytanie czy można wymienić samą żarówkę to nik nie mial pojęcia o tym a co dopiero mówiąc o tym jaka jest ta żarówka! Więc sam do tego doszedłem i sam je wymieniłem. Co prawda niestety okazało sie, że szkła są jeszcze zmatowiałe, ale regeneracja pomogła. A tak po za tym to koszt wyniósł tate ok 240 dwie żarówki + 120zł regeneracja reflektora, dokladni epowieżchni odblaskowej + 200zł wyciągnięcie i założenie reflektorów w normalnym warsztacie (tu ja już się bałem całości rozbierać, żeby czegoś nie zchszanić). No a w serwisie koszt jednego reflektora z żarówką o której nikt tam nie ma pojęcia 1050zł Nie uznaje warsztatów garażowych typu już ide tylko lykna, bo od rana nic nie piłem a kazyk męczy, po czym bierze młotek i pyta co to za marka auta; ale znam kilka miejsc które nie przypominają serwisów a pracują tam naprawde fachowcy, którzy nie raz uporali się z problemami których serwis nie mógł rozwiązać. Nie raz byłem światkiem ja pracownicy przyjeżdżali autami od klientów i prosili o naprawe bo sami nie mogą dać rady. Oj itd itp, temat bez końca, mógłbym tak opowiadać i opowiadać. Wracając do niemców, to fakt że nie wszyscy dbają, ale rzeczywiście pewnie ok 70% jeździ do dobrych, renomowanych warsztatów czy serwisów, ale to jeszcze nie sukces, Oni po prostu nie cackają się z kosztami, dzięki czemu auta z tamtąd wyglądają tak a nie inaczej, a u nas wiekszość naprawia oby jeździło- no bo skad mamy kase brać !? |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-08-11 20:42:18 aldik napisałes ię tyle na temat polskich "warsztatów" a my tu o niemieckich prawimy. a o polskich autoryzowanych stacji obsługi też mógłbym podyskutować, ale to nie temat na forum, jest zbyt obszerny. pozdrawiam |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2004-08-11 23:51:33 hehe a tak mnie jakoś wzieło na pisanie, chociaż chyba namieszałe, ale żeby ładnie to opisać to potrzebowałbym duużo czasu. |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-08-13 11:34:08 kup uzywany 2,4 td za 400 i jeździ kolejne 200 tysięcy. pozdrawiam |
haker_1 Bmw 524 TD Słupsk | 2004-08-13 23:08:28 Jak ktoś chce kupić to jest adres strony: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=29639756 |