Co wchodzi w skład tylnich hamulców?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, szykuje mi się remont hamulców z tyłu, tak sobie myślę aby zrobić wsio na raz:

- bębny
- cylindry
- szczęki??
- tłoczki??
- samoregulator??

Z czego takie hamowniki są zbudowane? Czy to co wypisałem wyżej to same głupoty, czy mniej więcej to muszę wymienić?

Koszty?

bębnów nie musisz wymieniać, no chyba że masz już podjechane, generalnie to Szczęki, samoregulatory możesz też (lub ew. wyczyścić i zakonserwować) a jak tłoczki nie puszczają płynu to zostaw je w spokoju. Są jeszcze 2 sprężynki i bolce od sprężynek, łożyska bębna i linka od ręcznego

no bębny musisz oglądnąć czy nie są już za bardzo zjechane bo jeśli tak to musisz nowe a ceny nie znam.
cylinderki jeśli nie ciekną to myślę że mogą zostać stare a koszt nowych to 25 zł za szt .
szczęki to koszt chyba 40 kilku złotych nie pamiętam już kupowałem u kolegi Slawas1 i było tam wszystko razem ze sprężynkami.
samoregulatory musiałbyś zobaczyć czy są dobre( czy ząbki nie są wytarte) można je reanimować bo koszt nowych to 140 zł tylko nie pamiętam czy za szt czy za 2sztuki.

to chyba wszystko wymiana nie jest trudna samemu można to zrobić
pozdro

Dzięki.

Rozumiem, że przy wymianie cylinderków wyleci płyn hamulcowy i trzeba będzie także jego uwzględnić? To może od razu zmienić przewody hamulcowe i mieć na parę lat spokój?

Raczej nie czuję się na siłach samemu grzebać przy hamulcach, dam zarobić komuś innemu

Cytat:
Raczej nie czuję się na siłach samemu grzebać przy hamulcach,

moze we 2 sie uda
z chęcia pomoge

Cytat:
2006-03-14 12:28:49, asc pisze:
moze we 2 sie uda z chęcia pomoge

Dzięki W najbliższy weekend coś robisz?

Byłeś wczoraj?

nie nie byłem
moze teraz pojade
co do weekendu to jeszcze nie wiem co bede robił ale na 80% będe miał czas

Jak mnie facet w sklepie podliczył to powiedziałem dziękuję

Bębny 140zl/szt - co to diabelstwo takie drogie?
Szczeki 75zl/kpl
Cylinderki 33/szt
duperele (spreżynki itp) 50zl/kpl
regulator ręcznego 177zł/kpl to jest po naszemu samoregulator?

W sumie 600zł bez robocizny... kurde, to za przód płaciłem dużo mniej....

to jest włąśnie dziwne
kumpel w sc robił hamólce przednie i zapłacił 1500zeta razem z przewodami
ja nie wiem jak mozna wpakowac tyle kasy za ile mozna dość dobry samochód kupić