Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2005-11-19 11:35:21 Nie da się bez odklejania, nie ma z odklejaniem i wklejaniem problemu. Odbłyśnik należy myć super ostrożnie bardzo łatwo go niechcący zmatowić, do mycia trzeba użyć super miękkiej flaneli i płynu do czyszczenia filtrów monitorowych - wszelkie inne środki niszczą odbłyśnik. |
![]() -DLUGI- Miłośnik FSO Polonez C+ 1.6 GSI Białuń | 2006-05-12 20:50:48 I właśnie też jestem już po czyszczeniu reflektorów w Polonezie.
Efekt: jak nowe ![]() ![]() Do czyszczenia użyłem szmatki flanelowej i preparatu do mycia monitorów. |
jacekes Miłośnik FSO 125p Poznań | 2006-05-12 21:13:26 No daj spokój... Wkłady do fiata są chyba na tyle tanie, żeby bez większych wyrzeczeń natury finansowej można bylo wymienić je na nowe, koniecznie Zelmoty. |
![]() -DLUGI- Miłośnik FSO Polonez C+ 1.6 GSI Białuń | 2006-05-12 21:16:12
Młoteczek i bum... ciężko odkleić jest bez uszczerbienia samo szkło... ![]() |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2006-05-12 21:16:31 To mówisz że w fiacie się nie da wyczyścić reflektorów ![]() |
jacekes Miłośnik FSO 125p Poznań | 2006-05-12 21:22:02 Zainwestuj w przekaźnik, żaróweczki H4 tungsram +30% i wkłady jedynej słusznej marki, problem słabych świateł zniknie bez śladu ![]() |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2006-05-12 21:35:38
Ale ja nie napisałem o tym że mam słabe światła, tylko o tym że mam brudne szkła ![]() |
![]() Janisz1990 Miłośnik FSO W-wa | 2006-05-12 21:36:47
młoteczka to bym nie polecał, z mojego doswadczenia wynika, że wystarczy w dowolne miejscie wsadzić śrubokręt i jadac po całym obrysie powoli odklejać. Autorowi wątku radzę by po 10 latkach po prostu zmienił klosze(jeden 18 zł, a efekt zajebisty) |
jacekes Miłośnik FSO 125p Poznań | 2006-05-12 21:46:11
Hmmm...
![]() |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2006-05-12 21:46:55 GDA - w 125 nie ma potrzeby rozbierania świateł do mycia. Wyjmujesz tylko wkłady. Po wyjęciu z nich żarówki te od długich można spokojnie wytrzeć wpychając do wewnątrz mokrą flanelę na jakimś szpikulcu (śrubokręcie lub np trzonku od pędzelka). Z krótkimi jest trudniej, ale również w nich umycie szkieł od wewnątrz jest możliwe. Robiłem to bez problemu w moim kombi. ![]() |
![]() roman16 Miłośnik FSO Pozonel Carro + 50% ... Warszawa / Milanówek | 2006-05-12 21:58:06 jaki jest "przepis" na odklejenie szkieł leflektorów w Caro? |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2006-05-12 22:00:16 Dzięki Grzechu
TUTAJ >>> - a jednak wszystko na naszym forum można znaleźć ![]() |
![]() -DLUGI- Miłośnik FSO Polonez C+ 1.6 GSI Białuń | 2006-05-12 22:00:54
opalarka i srubokręt i delikatnie odginać ![]() |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2006-05-12 22:04:15 Delikatnie podważyć. Można też naciąć silikon nieco nożykiem przy podważaniu. |
![]() roman16 Miłośnik FSO Pozonel Carro + 50% ... Warszawa / Milanówek | 2006-05-12 22:11:11 dzięki!! |
CzapCzap Miłośnik FSO | 2006-05-13 00:02:47 Ja kiedys rosklejalem lampy w Toyocie wsadzajac je do miski z goraca woda, silikon ladnie puszczal ![]() |
![]() adamdn Miłośnik FSO Polonez Atu Plus 1.4 ... Olsztyn / Gdansk | 2006-05-13 00:16:09 To wiec tak - da sie zdjac szkla bez uszkadzania zarowno ich jak i samego reflektora... Niezbedne narzedzia - nozyk i srubokret plaski.
Najpierw wzdluz szczeliny miedzy szklem a plastikowym korytkiem w ktorym to szklo jest osadzone nacinamy nozem silikon. Staramy sie usunac go jak najwiecej (powinien sie rolowac przy nacinaniu). Nastepnie gdy uda sie juz to dokladnie zrobic wystarczy wsunac z jednej strony plaski srubokret i podwazyc szklo - odejdzie bez problemu (mimo wszystko nalezy to robic z wyczuciem) A jak umyc wnetrze?? Odblysnik mozna bez problemow czyscic denaturatem , gorzej jest z plastikiem pomalowanym na srebrno bo po trochu zmywa sie tez farba ale kilkanascie razy mozna tenze plastik spokojnie przetrzec. Sam klosz (o ile zamontujemy ponownie stary) nalezy przeczyscic benzyna ekstrakcyjna a nastepnie umyc ciepla woda przy uzyciu mydla na szczotce. Efekt murowany ![]() ![]() Pozdrawiam adamdn |
![]() Wujek-Kajtek Miłośnik FSO FSO KRAKÓW | 2006-05-13 15:52:11 GDA oczywiście, ze da się wyczyścić lampiony w kancie ![]() Robi się to tak: Przez dziurę po żarówce nalewasz gorącą wodę razem z jakimś delikatnym mleczkiem i odstawiasz na godzinę. Po godzinie zatykasz łapą otwór po żarówie i potrząsasz porządnie lampionem. Później wkładasz do środka małą, delikatną gąbeczkę i uważając na odbłyśnik myjesz szkło od wewnątrz. Później nakładasz sobie na paluszek (najdłuższy u rączki) trochę np cillitu bang i paluchem miziasz odbłyśnik. Po wszystkim dokładnie spłukujesz lampiona i jest super. Tym sposobem zostały odratowane między innymi oryginalne DDRy z Białej Damy. Wcześniej wizualnie nadawały się tylko do wyrzucenia, a teraz wyglądają jak nówki ze sklepu. Dla jeszcze lepszego efektu polecam wyszorować klosz od zewnątrz przy pomocy ostrej części gąbeczki do naczyń i mleczka ![]() Usunie to wbite w szkło zabrudzenia i nieco zeszlifuje szkło. Pozdrawiam |