Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
BENY Miłośnik FSO Ciechanów | 2003-03-25 13:39:36 lepiej włożyć chłodnicę od 1,9 GLD z dwoma wiatrakami... Janio tak ma i jak namówisz go do otwarcia maski, to możesz sobie pooglądać ![]() |
![]() Poldek Polonez Ostróda | 2003-03-25 14:52:05 Przepraszam ale ja w 1.6 GLI mam dwa wiatraki z tym ze jeszcze nie widziałem aby dwa jednocześnie pracowały. Pierwszy włącza się po przekroczeniu 90-95 stopni. Drugi - niemam pojęcia. Może przy jakiejś bardzo wysokiej temp. płyny chłodzącego. |
![]() CAROPLUS POLONEZ Warszawa | 2003-03-25 15:36:40 a jak podłączone są te wiatraki elektrycznie i ile masz termostatów |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-03-25 18:05:22 Nie myl pojęc termostat i włącznik termiczny! Właczniki w chłodnicy są dwa. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() Poldek Polonez Ostróda | 2003-03-26 08:51:28
Termostat szt.1, a jak są podłączone to niemam pojęcia ponieważ wszystko jest ładnie pochowane, a nie miałem potrzeby aby tam grzebac. |
![]() Hrumak Miłośnik FSO Polonez C+ 2.0 DOHC ... Łódź | 2003-03-26 12:10:14 Poldek ja juz dostapilem tego zaszczytu ![]() ![]() |
![]() Poldek Polonez Ostróda | 2003-03-26 12:22:41 Domyślam się że mówisz o włączeniu drugiego wiatraka. Przy jakiej temperaturze płynu chł.dostąpiłeś tego "zaszczytu"?? [ wiadomość edytowana przez: Poldek dnia 2003-03-26 12:24:40 ] |
![]() Hrumak Miłośnik FSO Polonez C+ 2.0 DOHC ... Łódź | 2003-03-26 12:25:05 To bylo ok 98 stopni ![]() ![]() ![]() |
![]() Poldek Polonez Ostróda | 2003-03-26 12:28:37 W moim przypadku nawet przy przy 110 - 115 st. się nie włączył. Może jest uszkodzony ?? Temperatura krytyczna to 130 st. wiec jest to troszkę nienormalne. |
![]() Hrumak Miłośnik FSO Polonez C+ 2.0 DOHC ... Łódź | 2003-03-26 12:30:22 Ciezko ci bedzie sprawdzic bo bys go musial porzadnie nagrzac , jedna z mozliwosci i to bardzo blahych to - padniety przekaznik od wentylatora , sa przeciez 2 , skoro 1 ci sie zalacza a drugi nie to najprosciej sprawdzic jego przekaznik. |
![]() Poldek Polonez Ostróda | 2003-03-26 12:35:41 Najprościej będzie podłączyc 2 wentylator pod instalacje pierwszego. Poza tym niemam takich sytuacji ażeby silnik nagrzewał się do temp. przewyższającej 95-100 st. Dwa razy się zagrzał jak pękł mi pasek klinowy (4 w przeciągu 5 miesięcy). A propo przekaźnika wentylatora - gdzie sę on znajduje ?? |
![]() Hrumak Miłośnik FSO Polonez C+ 2.0 DOHC ... Łódź | 2003-03-26 12:39:30 No skoro masz 2 wentylatory tzn ze masz plusa (to tylko przypuszczenie ![]() A i mam jeszcze pytanie , wie ktos gdzie w plusie sa przekazniki od pompy paliwa ? wiem ze jeden jest przy bezpiecznikach , w schemacie instalacji jak wol sa 2 narysowane , gdzie to wszystko jest ? bo chce zrobic to wylaczanie pompy przy chodzeniu na gazie. |
![]() Poldek Polonez Ostróda | 2003-03-26 12:52:28
Prawdopodobnie jak odłączysz pompę będzie się świecic kontrolka "gotowości silnika do pracy". Dlaczego chcesz odłączyc pompę ? Przecież ona w niczym nie przeszkadza, a żywotności jej nie przedłużysz. Moim zdaniem wręcz przeciwnie. |
![]() Hrumak Miłośnik FSO Polonez C+ 2.0 DOHC ... Łódź | 2003-03-26 12:55:40 pompa bedzie uzywana tylko do zapalania a potem bedzie wylaczana , nie mam za duzo paliwa w zbiorniku i nie chce zeby mi smieci (o ile jakies sa) w kolo plywaly przez uklad. |
![]() Hrumak Miłośnik FSO Polonez C+ 2.0 DOHC ... Łódź | 2003-03-26 12:59:04 a i jeszcze jedno , jak sie pompe wylaczy to kontrolka check engine sie nie zapala ![]() |
![]() Poldek Polonez Ostróda | 2003-03-26 13:07:35 I tak raz na jakiś czas będziesz musiał nalac paliwka na rozruch. Proponuje nalac troszkę więcej i uzupełniac przed zapaleniem się rezerwy. Ale decyzja naturalnie nalezy do Ciebie. |
![]() Hrumak Miłośnik FSO Polonez C+ 2.0 DOHC ... Łódź | 2003-03-26 13:11:50 przydal by sie ktos kto zasponsoruje ![]() ![]() |
![]() Patryk_153_PTK Vauxhall Omega ELITE Zabrze/Gillingham | 2003-06-30 15:34:09 Ja też mam odcięcie pompy i czuję się bezpieczniej z tym. Dwa razy ratowaliśmy trucka plusa'97 sąsiada, gdy mu pięknie paliwo zaczęło tryskać po silniku, przy jego maksymalnej temp. Od tragedii dzieliło nas już nie wiele.
Co do wiatraków, mam 1.6 GLI'96 i na chłodnicy jeden wiatrak ale miejsce na dwa. Niestety na szrotach nigdy nie mogłem dorwać wiatraka z tej chłodnicy, a jakby był to ponoc po 50 zł. A na giełdzie nówka sztuka 60.... Więc wziąłem sobie ze starej chłodnicy, przymierzyłem i kupiłem mimo że gościu strasznie lamentował, że to różne wiatraki i że za chiny go nie założe. W rzeczywistości to była chwila roboty. Wiatraki są identyczne tylko obudowa jest metalowa i wystarczy ponacinać jej oryginalne mocowania i nagiąć, tak aby pasowały w oryginalne otwory na chłodnicy i po krzyku. Niestety dzialałem impulsywnie i niewziąłem cyfrówki jak robiłem. ale ogólnie to potrzebna jest kątówka, kombineki, śrubki i klucze i jakieś no góra 30 min roboty. Acha zrobiłem sobie też włącznik w kabinie tak na wszelki wypadek. Co do wiatraków w plusie, to włącznik umieszczony przy wejściu płynu do chłodnicy uruchamia wentylator znajdujący się przy wyjściu płynu w chłodnicy, a włącznik umieszczony przy wyjściu uruchamia wentylator umieszczony przy wejściu. Tak więc jeśli dalej bedzie miał płyn temp. uruchomienia wentylatora i dojdzie do drugiego włącznika uruchomi drugi wiatrak, ot i cała filozofia. Ja u siebie mam inaczej i dlatego u mnie wiatrak włącza się żadko, a nie tak jak w plusach-nonstop. Ja mam włącznik termiczny tylko jeden, umieszczony na wyjściu cieczy z chłodnicy(a miejsce pierwszego plusowskiego zaślepione) i wiatrak na wejściu płynu do chłodnicy,dlatego u mnie będzie się żadziej włączał aniżeli w plusach. Znaczy sie taraz juz mam dwa ![]() W plusach wystarczy tez o ile dobrze pamiętam połączyc kabelkiem czarne przewody obydwu włąćzników termicznych i już obydwa będą pracowac zawsze. Albo niebieskie kabelki-niepamiętam dokładnie, ale raczej jednak czarne. |