Wymiana Rozrządu!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam Escorcika z 97roku, mam go juz ponad 2 lata.
Interesuje mnie kiedy, czy po jakim przebiegu powinienem wymienić rorząd??

wymienia sie co 80.000 km w fordzie na motokrafra rozrządzie mowili mi ze na zetekach zrobi sie 12.000 ale ja bym nie próbował.

Ale czy w 1.3 nie ma przypadkiem łańcuszka ??

tak chyba jest łańcuszek.

Nie jestem fachowcem ale wydaje mi się, że nie trzeba wymieniać łańcuszka jeśli go nie słychać, a dopiero gdy staje się słyszalny to powinno się go wymienić. Ale nie jestem do końca pewien. Może niech się wypowiedzą znawcy tematu.

.... na Zetec-u po kwietniu 1998 roku (żródło - serwis) zalecana wymiana przy 120.000 km ...... przed tą datą przy 90.000 km wymienia sie pasek ........ ja wymieniłem w swoim pasek po 120.800 km ........ i wyglądał sobie dobrze ...... żadnych znaków rychłego zerwania .....

Cytat:
2004-08-23 13:04:39, mily-swiety pisze:
.... na Zetec-u po kwietniu 1998 roku (żródło - serwis) zalecana wymiana przy 120.000 km ...... przed tą datą przy 90.000 km wymienia sie pasek ........ ja wymieniłem w swoim pasek po 120.800 km ........ i wyglądał sobie dobrze ...... żadnych znaków rychłego zerwania .....

a my mamy zeteca z 97 roku i w instrukcji obslugi jest napisane 120tys
btw apropo wygladu paska podobno nie da sie ocenic w jakim jest stanie bo moze wygladac super i urwac Ci sie zaraz, pozatym teoretycznie powinno sie go wymieniac zawsze jak jest demontowany