| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-08-30 18:32:27 hmmmmm mnie to wygląda na uszczelkę pod głowicą.
Jak robiłeś uszczelkę, to była planowana głowica???? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-30 19:22:16 Jeśli zauważasz wyciek przy zimnym silniku, to po jego rozgrzaniu płyn ucieka przezeń w szybkim tempie - układ chłodniczy jest układem pracującym pod ciśnieniem. Prawdopodobnie pękł plastikowy bok chłodnicy - to częste w oplach i esperach! |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-30 20:11:28 No tak, grzanie się to inny problem!
Objawy wskazują, że może to być zacinający się temostat. Lub jakaś inna usterka zakłócająca przepływ płynu w układzie. Aha i co to znaczy że się "grzeje"? Jeśli wskazówka nie dochodzi do ostatniej kreski to wszystko jest ok. Oczywiście jeśli wskazówka dochodzi do górnej kreski to trzeba niezwłocznie gasić silnik. |
cezariusz Klubowy Weteran AUDI A6 Lublin | 2004-08-30 21:01:29 wlasnie go ogladalem
1 chlodnica umarla cieknie po obu stronach przy plastikach razem z uszczelka wymieniany byl rozrzad ale bez wymiany pompy co przy przebiegu ponad 200kkm po osluchaniu na moje ucho pompa umarla tez myslalem o termostacie ale wpadl mi do glowy inny pomysl moze byc problem ze sterowaniem wiatrakiem moze sie poprostu nie wlaczac i dlatego gotuje wode |
Varius Daewoo Espero Lublin | 2004-08-31 08:00:57 Na wstepie dziekuje Cezariuszowi za pomoc i wczorajsze spotkanie. Faktycznie wyciek z chlodnicy jest powazniejszy niz bylem w stanie to ocenic. Dowiedzialem sie tez jak pracuje umierajaca pompa. Glowica nie byla planowana. Przez "grzanie" mam na mysli wlasnie dochodzenie do ostatniej kreski, do czego na szczescie nigdy nie dopuscilem. |
piotr-ek | 2004-08-31 08:11:47 Czyli do wymiany pompa i klejenie chłodnicy, ale przy konieczności klejena z obydwu stron koszty będą (przynajmniej tam gdzie ja kleiłem), około 200 zł. Nowa chłodnica Nissen kosztuje około 500 zł. Wybór należy do Ciebie. |