Jak podlaczyc wlacznik do halogenow??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kupilem dzis oryginalny wlacznik od przeciwmgielnych ,ktory chce zastosowac do halog przednich.W tym wlaczniku wystaja 4 bolce:2 normalne na zwykle wsowki,a dwa na male.Prosze napiszcie mi jakie przewody do czego.Czy np moge te male polaczyc z malymi z mojego przeciwmgielnego??

te małe to pewnie podświetlenie?? nie wiem mogę się mylić, do tego potrzebny jeszcze jest przekaźnik

W MkV jest tak.

Te dwa konektorki to włącznik, a dwa małe to podświetlenie. Z tym, że należy zachować biegunowość, bo w środku jest dioda świecąca sygnalizująca włączenie przeciwmgielnych. No i pamiętaj Seba o przekaźniku. Na stykach przełącznika nie pociągniesz dwóch H3.

Schemaciki elektr. do MkV-VI
Klik po angielsku, 2M

Qrcze nie moge cos otworzyc tego linka Wlasnie Wilku mam problem z tymi biegunowosciami ,bo ogolnie mam podlaczone ale dioda mi sie nie chce palic ,a jak zrobie inaczej to dioda pali sie czy wlaczane czy nie.
Te konektorki sa oznaczone 1;2;3;4 moze na tym PDF'ie tez sa takie oznaczenia i moglbys mi na chlopski rozum napisac co do 1 co do 2 itd??
Dzieki

Seba, kliknij prawym klawiszem na linku i "zapisz jako" TO pdf, otwierany przez np. Adobe Acrobat Reader.

A na schemiacie nie ma numerów na przełączniku. Tylko kolorki przewodów. Sprawdzałem.

Moze ktos cos wie wiecej?? A mianowicie dokladnie gdzie plus ,gdzie minus itp.Dzieki

seba
nie mecz sie tak
spocisz sie i nic z tego nie bedzie

wyjmij wylacznik od przeciwmgielnych tylnych, podgladnij sobie i zrob to samo z wy. od przednich

przewod brazowy to masa
kazdy inny np braz z ielonym to co innego (przyczym braz z zielonym to chyba podswietlenie- ale pewny nie jestem, nie pamietam )

Cytat:
2004-09-12 10:14:46, Lucas pisze:
seba
nie mecz sie tak
spocisz sie i nic z tego nie bedzie

wyjmij wylacznik od przeciwmgielnych tylnych, podgladnij sobie i zrob to samo z wy. od przednich

przewod brazowy to masa
kazdy inny np braz z ielonym to co innego (przyczym braz z zielonym to chyba podswietlenie- ale pewny nie jestem, nie pamietam )

Tez tak chce zrobic,ale myslalem ,ze moze ktos to przerabial juz i wszystko ma rozpykane

robilem i to nie tak dawno
ale jako ze dlamnie kabeli i wogule prad w aucie nie obcy to nie zwracam na to uwagi robie to mechanicznie

Cytat:
2004-09-12 11:08:09, Lucas pisze:
robilem i to nie tak dawno
ale jako ze dlamnie kabeli i wogule prad w aucie nie obcy to nie zwracam na to uwagi robie to mechanicznie

A pod co radzisz sie podpiac z pradem?Chcialbym,zeby szlo wlaczyc razem z postojem .

jako ze halogeny sa prado zerne opcje masz 2
1 to podpiac sie pod maska do akumulatora
2 podpiac sie do zasilania skrzynki

w obu przypadkach obowiazkowo przekaznik

za to sterowanie przekaznika a zarazem i wylacznika masz w kilku opcjach
ja polecam opcje z pod ktorys swiatel czyli drogowe mijania postojowe
powlaczeniu lub wylaczeniu odpowiednich beda sie daly wlaczyc lub wylaczyc i halogeny
ja polecam pod mijania

Cytat:
Chcialbym,zeby szlo wlaczyc razem z postojem

hmm chyba nie masz innego wyboru zdaje sie ze przepisy tak nakazuja by po wlaczeniu halogenow wlaczane byly swiatla postojowe wiem ze ojciec to jakos mi podlaczyl, ale na pewno przekaznik musi byc

Wg przepisow musza byc razem z mijania ,ale przepisy sa po to by je lamac ...
Lucas ,myslalem jak Ty (znowu )tzn zasilanie dac z aku (najprosciej) ,a sterowanie przekaznikiem poprzez wlacznik urzywajac napiecia ze swiatel mijania.

A sam wlacznik juz ropykalem - jest prosty jak pierd%$$#
tylko trzeba mase znalesc i przylozyc do minusa bo jesli przylozy sie wszystko odpowiednio jak trzeba ,ale pomyli sie - z + to nie bedzie dzialac.

[ wiadomość edytowana przez: seba dnia 2004-09-13 23:43:17 ]