Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Maciey BMW 730i Słupsk | 2004-08-18 22:56:22 na poczatku zaczne od :
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ok. przejdzmy do sedna sprawy ![]() dzis peklo mi mocowanie amorka od gory.. hm wypadlo mi slowo jak to sie nazywa... to metalowe taka jakby kopulka - to gniazdo w ktore przykreca sie amorek. objawia sie to tym ze na nierownosciach (bardzo niewielki) auto stuka jakby mialo sie zaraz rozleciec - bo wlasnie tak to wyglada..... jest pekniecie i gniazdo jest tak luzne ze mozna je reka o 1cm ruszyc. prosze o rade - jak to sie naprawia - czy tylko obspawuje wokolo czy wymienia sie caly ten element jako reperaturke. sprawe pogarsza fakt ze w sasiedztwie tego gniazna jest butla z gazem ![]() i pytanie drugie - jak sciaga sie butle tak zeby nie wylecial gaz? HEH. Czy ktos z Was to robil? HELP ME ![]() |
![]() Maciey BMW 730i Słupsk | 2004-08-19 01:00:19 czyzby na prawde nikomu sie to nie przytrafilo? |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-08-19 01:01:33 Nie traktuj tego jak złośliwości, ale myślę, że w przypadku twojej omesi, to sądząc po ilości problemów jakie sygnalizujesz najlepsza forma naprawy to przekazanie omesi w inne zamożniejsze ręce.
Z tego co piszesz, wynika, że auto wymaga interwencji blacharza w elementy konstrukcyjne. Wydaje mi się, że takie obspawanie na wydrę pomoże na krótko. Należałoby rozebrać omesi kuper ii sprawdzić, czy nie jest to tylko wierzchołek góry lodowej., żeby w pewnej chwili nie zgubić kufra na drodze. Pozdr, Janusz |
![]() Maciey BMW 730i Słupsk | 2004-08-19 10:00:09 Tak Janusz, tylko problem w tym ze zamazniejsze rece nie kupia takiego auta po przejsciach i z przebiegiem ponad 300kkm na liczniku. A co do sprzedazy auta to w sumie macie racje, ale za ile go sprzedac? rok temu kupilismy za 8 tys. wszystkie naprawy + czesci eksploatacyjne to juz prawie drugie tyle. i za ila ja sprzedam? za 4 tysiace???
co do jej stanu wierzcie lub nie jest taka zla foczka... w zawieszeniu luzow nie ma a jak sa to minimalne. silnik OK nic nie cieknie. manual juz wsadzony - rowniez sprawny. sprzeglo OK. podloga zrobiona. progi wymienione. central zamem alarm. el szybki przod tyl. kurcze szkoda mi troche bylo by tej krowy. szczegolnie za 4 tysiaki zeby sprzedac.. ![]() p.s. a po ile chodza w niemczech omesie 3.0 Dual Ram ? |
![]() CHRISMEN OMA A 2,4i POZNAŃ-Swarzędz | 2004-08-19 11:03:56 no ale jakbyś się zdecydował złomować i części w garażu to mam taki sam środek więc w przyszłości byłbym chętny na jakieś pierdoły zapewne
A rozumiem twój ból - no bo i szkoda |
![]() robert_kraków vectra b KRAKÓW | 2004-08-19 12:36:48 co do zdejmowania butli.
zakręcasz oba zawory znajdujące się na wielozaworze - pod plastykowym dekielkiem. następnie w gnieździe pompowania wpychasz znajdującą się tam kulkę np. śrubokrętem aby uwolnić pozostałości gazu z rurki dolotowej / w rękawicy bo można się poparzyć/ odkręcasz od wielozaworu obie rurki - może wylecieć jeszcze trochę gazu dlatego nie polacam palić przy tej czynności. wyjmujesz rurki i peszle, zdejmujesz butlę i to wszystko. montaż w odwrotnej kolejności. oczywiście lepiej aby butla była pusta tzn. dojechana do końca. momo tego w środku będzie jeszcze gaz. dobrze jest posiadać tester w sprayu do badania szczelności instalacji lub podjechać po montażu do jakiegoś warsztatu. |
![]() Maciey BMW 730i Słupsk | 2004-08-19 18:56:01 ok co do butli mam juz jasnosc.
teraz wpadlem na genialny pomysl. bardzo k###a genialny ale nie mam wyboru. odkrece na jakis tydzien amortyzator.... nie bedzie stukalo a co za tym idzie nie bedzie rozsypywalo sie do konca a przez ten tydzien wpadnie mi jakas kasa. do kazdego ktory w tym momencie uznal mnie za debila ![]() |
![]() FanTM Omega A Sedan Bydgoszcz | 2004-08-19 19:08:15 Uważaj na policję jak będziesz tak podróżować szczególnie jak będą jechać za Tobą widać jak furka się buja a jak zobaczą że nie masz amorka to dowód na 100% zabiorą. Miałem podobną sytuację jechali za mną i patrzyli jak podskakuje i wyczekali, zatrzymali i dowodzik straciłem. ![]() POzdro. |
![]() psinthos LOB NET MEMBER SternenFlotte Warszawa | 2004-08-19 20:24:50
Dokladnie tak, chociaz sadzac z opisow, mysle ze mozesz miec problem z uzyskaniem nawet 4k. Alternatywa (w tej sytuacji calkiem sensowna) jest rozbiorka auta i sprzedaz na czesc. |
![]() Maciey BMW 730i Słupsk | 2004-08-19 20:57:06 ja nadal mysle ze cos sie da jeszcze z niej wykrzesac bo to nie jest tak jak myslicie sobie teraz mowiac o sprzedazy na czesci - kupa zlomu.
zobaczcie ze caliem niezle sie prezentuje: http://www.fiat126p.boo.pl/omegafoto/ z daleka ![]() |
![]() Maciey BMW 730i Słupsk | 2004-08-19 20:57:51 aczkolwiek bita byla i z przodu i z tylu co widac na zdjeciach.....
|
![]() SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2004-08-19 21:31:24 Może to OT ale i tak pisze.Całkiem niezła wersja i klimka i elektryka z tyłu.Bardzo ladnie.Drobna kosmetyka i byłoby miodzio.
PS:Kumpel miała do sprzedania halogeny w idealnym stanie do Twojego zderzaka.przyjechały z niemiec,a może jeszcze ma. |
![]() psinthos LOB NET MEMBER SternenFlotte Warszawa | 2004-08-19 23:41:32
Z pewnoscia COS sie jeszcze da z niej zrobic. Powstaje jednak pytanie - jakim kosztem? Jezeli w karoserii wystepuja powazne uszkodzenia strukturalne (domniemywam, iz spowodowane korozja) - a wyrwanie mocowania amortyzatora to juz naprawde powazna sprawa ![]() Powstaje pytanie - czy warto? Nie oszukujmy sie, ale omega A (poza pewnymi wersjami) z cala pewnoscia nie jest autem kolekcjonerskim/wartosciowym i sens takiej operacji jest zaden (wpakowanie minimum 8k-10k w samochod wart 3-5k jest absurdalne). Zaraz zapewne ktos sie odezwie, ze 'generalny remont karoserii' mozna zrobic za 3k zl. Jezeli robi go jakis kmiot w stodole, poslugujac sie wylacznie mlotkiem i spawarka, to moze i tak. Ale autem po takiej 'renowacji' lepiej nie przekraczac 40kmh... IMO, pod uwage mozna wziac nastepujace opcje: - polatac prowizorycznie i sprzedac (wspolczuje kupcowi...), - polatac prowizorycznie i 'dojezdzic' (aczkolwiek te opcje proponuje jedynie BARDZO wolno jezdzacym lub tym, ktorym zycie nie jest do konca mile ![]() - rozebrac i sprzedac na czesci. |
![]() boogie LOB SYMPATYK M6 warszawa | 2004-08-20 09:49:17 W odpowiedzi na zapytanie o 3.0 24V, to poniżej 3000 Euro nic nie kupisz.
SEBA ostatnio był i szukał.... Te Omegi NIemcy bardzo cenią, i w dobrym stanie kosztuje ona więcej niż w Polsce. Nawet Beemki są tańsze zauważyłem... |
![]() SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2004-08-20 16:23:21
TRUE,TRUE ![]() |
![]() Maciey BMW 730i Słupsk | 2004-08-21 07:50:05 wlasnie spawaja. zobaczymy co z tego wyniknie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |