MotoNews.pl

Cylinderki nie do zdobycia ;-(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, czy ktoś wymieniał cylinderki w Sonacie 92 wersji kanadyjskiej???? Wg mojego "zaufanego" mechanika cylinderki takie są nie do zdobycia w Polsce, a nawet i w Europie Mnie się nie uśmiecha wycieczka do Kanady Czy można zastosować cylinderki z europejskiej wersji lub z innych roczników??? Usłyszałam (niechcący), że cylinderki były zmienione od 1993 roku. Czy to prawda?
Pozdrawiam

Nie wiem jak w innych wersjach ale w mojej po 93r z tyłu mam tarczowe hamulce. Tak więc cylinderki wogóle nie występują. Być może wersje z mniejszymi silnikami miały.
Pytała(e)ś w Japan-Cars i w podobnych firmach ?

[ wiadomość edytowana przez: Bolls_no1 dnia 2004-08-20 20:48:08 ]

Pytałam. Powiedzieli, że do europejskiej wersji mają, natomiast do kanadyjskiej to nie dawaja gwarancji, że będą pasować, a na wypozyczyc do przymiarki nie chca

Cytat:
Powiedzieli, że do europejskiej wersji mają, natomiast do kanadyjskiej to nie dawaja gwarancji, że będą pasować, a na wypozyczyc do przymiarki nie chca

Podaj numery silnika i nadwozia (na priv), pojemność, rok produkcji a jutro spróbuję się dowiedzieć. Być może europejska od kanadyjskiej różnią się tylko symboliką.

Wszyscy uważają, że części do europejskiej i kanadyjskiej Sonaty są identyczne. Różnią się one tylko podobno światłami. Szkoda tylko, że jak dochodzi do kupna części do kanadyjskiej, to zaczynają się "schody" ;-(

Moze juz tu pytalas, ale jesli nie to sproboj:
http://www.carmax.pl/
http://www.japparts.pl
W tym drugim cytuje :

"Jeśli nie możesz znaleźć części do Twojego samochodu, prześlij nam opis
a nasi doświadczeni handlowcy zaproponują Ci właściwe pozycje z naszej oferty"

Pozdrawiam

Ogólnie już coś wiem na ten temat. Generalnie do wersji kanadyjskiej cylinderek trzeba zamawiać, nie ma od ręki. Czas oczekiwania do 3 tygodni, z ceną większe zamieszanie bo nie potrafili dokładnie powiedzieć., coś pomiędzy 100 a 200zł i zaznaczone, że prawy i lewy czymś się różnią. Zaproponowali mi coś takiego, że mogą sprowadzić cylinderek do wersji chyba europejskiej i będzie można przymierzyć (ale bym musiał mieć Twój samochód u siebie ).
Jest jeszcze inny sposób, rozebrać stary i dopasować uszczelniacze od innego samochodu.

Cytat:

Jest jeszcze inny sposób, rozebrać stary i dopasować uszczelniacze od innego samochodu.

Może spróbój dopasowac coś ze stajni Mitsubishi.
Pod koniec lat 80-tych ubiegłego wieku mój sasiad miał Dajchatsu Szarmant (nie wiem jak to sie pisze) i oczywiście nie umiał kupic do niego części.
Akurat do cylinderów pasowały mu gumki z ........syreny

W JC proponowali mi, zebym przyjechala ze starym, przekonywali mnie, ze na pewno cos dopasuja. Obawiam sie tylko tego, ze jak mechanik da mi te cylinderki do reki i pojade z nimi do JC, to nie dopasuja mi zadnego i zostane bez autka A tego bym nie chciala...

Pozdrawiam

cylinderki wymieniałem rok temu, faktycznie sonata jest tutaj pomigana, jest kilka typów, miałem je w ręku, różnią się średnicą, znalazłem świetne włoskie zamienniki na miejscu w Radomiu, namiary wysyłam na priva

To ja też poproszę namiary na włoskie zamienniki.
Dzięki

Niestety, w Radomiu nie posiadają w ofercie włoskich zamienników (ani oryginalnych) cylinderków do Sonaty składanej w Kanadzie. Ale mam namiary na firmy w Katowicach, która jest w stanie sprowadzić oryginalne cylinderki prosto z ameryki północnej, niestety koszt jednego ok. 200 zł. Ja jednak nie poddaję się, szukam dalej zamienników. Pozdrawiam

znalazłem opakowanie po moich cylinderkach, nadruk taki:
141482
POST/REAR HYUNDAI SONATA
Adatt. 58330-21010 4148
Diam. 20.60
Made in E.E.C.-Italy

może to coś pomoże?
pozdrawiam