MotoNews.pl
11 Klima, skraplacz, odwodnienie? (79727/0) - PT

Klima, skraplacz, odwodnienie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie, gdzie jest skraplacz, odwodnienie i jak się do niego się dobrać? Czy nieszczelność może być powodem zbierania się wody( zaznaczam czystej wody!!!!) pod wykładziną w nogach kierowcy?

A może masz poprostu zapchany odpływ z kanału ściekowego przy filtrze przeciwplkowym i zalewa Cię woda z opadów atmosferycznych

Pozdro z Suwałk k27

Niema mądrego na forum?
Powoli zaczenam wątpić w zdolności i wiedzę większości forumowców
A to przykre.

sprawdziłeś odpływ pod filtrem przeciwpyłkowym???

Pozdro z Suwałk k27

Cytat:
2005-01-25 16:29:10, Arthuros pisze:
Niema mądrego na forum? Powoli zaczenam wątpić w zdolności i wiedzę większości forumowców A to przykre.

Po prostu jesteśmy za głupi dla ciebie.

Do widzenia.

Filtr przeciwpyłkowy jest po prawej stronie, a kierowca po lewej, no chyba że mam angielską bryczkę i tego nie zauważyłem.
Poza tym po stronie pasażera jest sucho jak piepsz

Jeśli kogoś uraziłem to sorki, ale co innego można wywnioskować na forum. Mogę pomionąć Pana J. Gniteckiego i kilku innych którzy faktycznie wiedzą całkiem dużo, choć kwestja wymiany tarcz kotwicznych, a w szczególności cytuję:

"17- przez klocek, żeby nie sp....ć gwintu wybić półoś krótką, przy czym rozwalamy zręcznie łożysko zewnętrzne półosi "

troszkę trąca myszką no chyba że klocek jest z miedzi bo z drewna napewno nie Łożysko jest jedno, podwójne kulkowe, a nie dwa jak wynika z cytatu. Przez chwilę zastanawiałem się nawet czy przypadkiem nie są dwa stożkowe jak w fiatach.

To na razie tyle krytyki. Jeśli ktoś wie o co pytam i się nie wkurzył to czekam na odpowiedzi na pytanko podstawowe czyli skraplacz i odwodnienie
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: arthuros dnia 2005-01-26 09:32:11 ]

Oooo - trafił się nam fachowiec niespotykany, krytykujący innych na podstawie swej szerokiej wiedzy...

No to kolego, żeby zakończyć temacik: skraplacz jest w komorze silnika (razem ze zbiornikiem odwadniacza) i nie wiem jak szybko musisz zapinać, skoro sugerujesz że ew. nieszczelności przeniknęły do kabiny.

Ale nie będę się upierał - wyraźnie daleko nam do twego poziomu.

Nadal proponuję przenieść się gdzie indziej.

Ponieważ z klimą nie miałem do czynienia drogą dedukcji wywnioskowałem, że: skoro schładzanie powietrza jest w kabinie, a przenajmniej tak jest w astrach to i tam następuje skraplanie się wody i przy braku odpływy mam wodę pod nogami. To tyle.
Dziękuję Prowo za informację

P.S. Jednak jest sporo osób które wiedzą tylko niechce się napisać.
Prowo, jeszcze raz dziękuję

No i dyskusja zaczyna normalnieć . Proszę bardzo.

I taka wskazówka: skraplacz to nie jest parownik (i odwrotnie też nie)

No to ok, parownik jest w kabinie i na nim skrapla się woda ze schłodzonego powietrza. Tak, czy nie? Więc gdzie ta woda znika?

I już się dowiedziałem w ASO. Pod parownikiem jest metalowa miska z dwoma odpływami pod samochód, po lewej i prawej stronie konsoli Ot i tyle

No i do pełni szczęścia:

Ta sama "miska" pełni funkcję zabezpieczającą przy ew. nieszczelności nagrzewnicy - tzn. nie leci do środka, tylko pod spód.

A odpływy pod autem wyglądają jak urwane przewody gumowe - mogą wprowadzić w błąd niezorientowanych kiedy coś zacznie z nich lecieć

""Niektórzy MUSZĄ coś ciągle miętolić: swoje fiutki albo klakson! ""

To mi się podoba w temacie odwodnienia