| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Lazik Miłośnik FSO CARO / TRUCK / KOMBI Kiełpino | 2004-08-22 23:42:27 Dzisiaj wyciagnelem i roxebralem silnik w Łazikowozie i okazalo sie iz przyczyna powrotu na holu do Gdanska byla PANEWKA korbowodowa na 3-im garze. Teraz pozostalo mi to wszystko wymyc, dac wal do szlifu zakupic potrzebne czesci i w wolnych chwilach poskladac to wszystko do kupy. W tym miejscu chcialbym jeszcze raz podziekowac wszystkim za okazana mi pomoc, a zwlaszcza Marasowi za hol z Wa-wy. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
SPAjK Miłośnik FSO Wziuut 2 ... | 2004-08-22 23:55:24 a co z sworzniem korbowodu na 3cim garze? |
Lazik Miłośnik FSO CARO / TRUCK / KOMBI Kiełpino | 2004-08-23 00:00:58 Sworzen jest ok. Winna jest tylko panewka, a w zasadzie to co z niej zostalo. |
![]() Misiek Miłośnik FSO ![]() Skoda Octavia Gdańsk | 2004-08-23 08:11:39 Czyli jednak miałem rację,że stawiałem na panewkę. |
PAGAN Wwa | 2004-08-23 09:04:08 przynajmniej sprawa wyjasniona. ach te polskie samochody, co za badziewie. jedna panewka padla, ale trzy byly dobre i nie chcial jechac? buehehe! |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-08-23 17:58:46 Te panewki były skazane na zagładę a wszystko było kwestią czasu |
road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2004-08-23 19:06:40
Wystarczyly 2 miesiace od Borska - to chyba rekord |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-08-23 19:13:07 A już przed Borskiem skamlały o litość |
![]() predki Miłośnik FSO Coupe, Caro+, Classi ... Pruszków | 2004-08-23 19:16:05 Koniecznie trzeba sprawdzić wał na ewentualne pęknięcie w okilicach trzeciej korby. Były cholerne uderzenia a te wały lubią własnie trzasnąc na trzeciej przy przeciwcwadze. Polecam metodę na naftę i kredę. eraz nie mam czasu pisać jak to się robi ale masz pewnie literaturę lub dostęp do niej. Koniecznie niech w szlifie zachowaja promienie przjścia na czopach żeby potem nie było kwadratowych jajek. |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-08-23 21:00:04 A ja z kolei uporałem się z problemami z odpalaniem.Przyczyną okazał się praktycznie BRAK luzów zaworowych Podejrzewam,że "siadła" uszczelka pod głowicą wymieniana jakieś 5kkm nazad,choć niby po 1tys km dociągałem głowicę,a co za tym idzie regulowałem zaworki... Wreszcie skurczybyk odpala normalnie i równiej chodzi.Kurde chyba zacznę ustawiać zawory co 3kkm |
Tony Miłośnik FSO ![]() Seicento Poznań | 2004-08-24 21:20:33
Wybaczcie OT, ale jak przeczytałem że na 3-im garze... Silnik mojego motocykla jest dosyc podatny na taką właśnie usterkę. Przyczyną jest fabrycznie źle zaprojektowany kształt miski olejowej, co powoduje, przy dużych przechyłach na zakrętach, przy niskim lub średnim poziomie oleju, odpływ oleju i zassanie powietrza przez smok. Rezultatem jest "okręcenie" się panewki 3-ciego cylindra i remont. Koszt? Wał - ok. 5000zł, panewki ok. 500zł, korby - nawet nie wiem. Nie można zastosować nadwymiarowych, nie można szlifować wału. Producent tego nie przewiduje. I już. Więc kochajcie swoje poldki, w których wszystko można szlifować po kilka razy i robić kapitalkę za 1500zł. Pozdrawiam Tony Poldek z nadwymiarem ----------------- Może i stary, ale za to brzydki. |
Nabauab Miłośnik FSO Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2004-08-24 21:28:08 A mój się ostatnio ostro przygrzał,powody banalne,walnięty wyłącznik termiczny wentylatora,upał w miescie, plus moja gapowatośc. Silnik chodzi ok,ale czy po czasie w takiej sytuacji nie moze wyjsc czasem jakas kupa z nim? |
jarbar FORD ASPIRE Tychy | 2004-08-25 15:10:23 Oj no to szkoda Łazikowozu - czekamy na powrót do życia |