Sonda??????????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
mialem walnieta sonde.kupilem nowa (zamiennik).wiadomo,ze trzeba bylo przelutowac wtyczke na orginalna.
pojechalem do gazownikow.na benzynie im pracuje super a na gazie nie moga jej ustawic
co to znaczy ,ze moge miec walnieta drugo sonde czy to nie ma nic wspolnego i oni cos kalecza przy tym ich laptopie???
bo jak sona dziala przy benzynie to znaczy ze jest dobra?
prosze o kilka podpowiedzi
pozdrawiam

A jaka sonde masz? Ogolnie gaz jest bardziej wymagajacym paliwem i jesli sonda dziala na benzynie nie oznacza to, ze bedzie dzialac na gazie. Ale skoro masz nowa sonde to powinno wszystko dac sie wyregulowac o ile kupiles odpowiednia sonde.
Tak przy okazji - ile kabelkow ma wymieniona sonda? Zamienniki sa dobre, ale trzeba zwrocic uwage na moc grzalki (w sondach wiecej niz 1-przewodowych), moze byc 12W lub 18W lub moze jeszcze inna. Dowiedz sie jaka dla Twojego samochodu byla dedykowana fabrycznie (jaki producent). W moim fabrycznie byla boschowska sonda, kupilam zamiennik Walkera - wiadomo bo tansza, ale gazownik w pore powiedzial mi zeby nie ryzykowac z ta sonda, bo moc grzalki jest inna niz w boschowskiej i potem moga dziac sie cuda - moze tak jest u Ciebie.
Poza tym kabelkow przy montazu nowej sondy sie nie lutuje, bo moze zmienic to jej parametry (minimalnie sygnal moze byc inny - a jak wiadomo sygnaly na sondzie nie sa zbyt duze wiec wszystko ma znaczenie). Powinien byc zestaw do laczenia - specjalna pasta i tulejki termokurczliwe ktore naciagasz na polaczenie i pod wplywem ciepla zaciskaja i izoluja to polaczenie.

witam

sonde mam 3 kabelkowa 5v
o tym tulejkowaniu nie slyszalem powiem ci szczeze.
zamiennik sondy roznil sie od orginalnej wielkoscia.
najpierw bylo tak ,ze nie wiedzialem i polaczylem kolorami kabelkow.pozniej dowiedzialem sie od goscia ,od ktorego kupilem ze trzeba pomierzyc napiecie i wtedy polutowac.
tak wiec do tego doszlismy po1 dniu jazdy .przelutowalismy juz dobrze.2 dni latalem bez zarzutu.bylem zadowolony.spalil mi 20 l na 138 km(jeep 4.0).nagle nastepnego dnia nie moglem sie rozpedzic powyzej 60 km i nagle cos strzelilo pod maska(to nie byl wystrzal).pojecvhalem do nich bo oni powiedzieli ze to moze byc przez swiece i kable .to tez wymienilem.wkoncu wymienili reduktor.pojechalem na miasto na drugi dzien i nagle nie chcial zapalic to sie tak wkurwilem ,ze kazalem wymontowywac to badziewie.teraz jestem w trakcie zalatwiania nowych "fachowcow"
i tu jest pytanie czy to moze byc przez sonde???????

W instalacji na mikserze sonda podaje podstawowy parametr ktory steruje otwarciem silnika krokowego - wiec skladem mieszanki. Jesli sonda bedzie do kitu to nie bedzie to chodzilo...Na benzynie jeszcze moze ujdzie ale na gazie nie...

witam
jestem ze szczecina.jutro bede wiedzial czy mam juz zaklad do lpg.wrazie czego podjal bys sie roboty?.jeep cherokee 90/91 4.0 6cylindrow.gdzie jest twoj warszat,co bys proponowal zalozyc????

witam
czy sonda moze sie nagle zepsuc po 2 dniach jak auto dobrze chodzilo.mam sonde 3 kabelkowa 5 v
a to ze nie mozna ustawic sondy na gazie moze oznaczac ze jest zla?
prosze o wyjasnienie
pozdrawiam

Sonda nie poznaje czy silnik chodzi na benzynie czy gazie.Ona wykrywa tylko czasteczki tlenu w spalinach i tylko o tym informuje.Grzalka w sondzie jest po to aby szybko doprowadzic sonde do temperatury roboczej podczas odpalania silnika.Potem jezeli uklad wydechowy jest sprawny to sonda powinna chodzic prawidlowo.Jezeli podczas pracy na benzynie napiecia na sondzie sa prawidlowe to na gazie powinno sie uzyskac podobne napiecia regulujac dawka gazu.

Dokladnie jest tak jak mowisz - sonda nie wykrywa rodzaju paliwa, ale ustawic mieszanke przy instalacji ktora bierze sygnal z sondy nie jest tak latwo jakby sie moglo wydawac. Wiem to po moim doswiadczeniu z gazownikami, ze jak mi ustawili ze sonda dobrze sie wychylala to mialam przekroczone normy emisji spalin na gazie 6 razy.. dopiero wizyta u dobrego speca rozwiazala problemy. Podstawa to dobra regulacja kpmuterka i srubek na parowniku. Mam nadzieje, ze znajdziesz kogos kto Ci zalozy instalke i bedzie potrafil ja wyregulowac